Stenkoll på Stockholm

StorstockholmskretsenStorstockholmskretsen

Hej Cykelvänner!

Vi på Cykelfrämjandet Storstockholm har startat ett spännande nytt projekt där vi identifierar uppstickande kantstenar på cykelvägar runt om i Stockholm. Dessa kantstenar kan inte bara vara obekväma att cykla över, utan de kan även utgöra en säkerhetsrisk. Nu behöver vi din hjälp för att göra verklig skillnad!

Vad är målet?

Projektets syfte är att inventera kantstenar i Stockholm och arbeta med kommunerna för att få bort dessa hinder. Kantstenar som sticker upp mer än 1 cm är inte bara jobbiga att cykla över, de kan också orsaka olyckor. Vid en genomgång av regelverket upptäckte vi att kantstenar specifikt nämns i Boverkets föreskrifter om enkelt avhjäl pta hinder (BFS 2011:13). Det innebär att Stockholm måste åtgärda dessa enkla hinder, inklusive kantstenar.

Hittills har vi haft positiva samtal med Stockholms stad, och vi är hoppfulla att vi tillsammans kan lösa dessa problem utan att behöva vidta rättsliga åtgärder. Det känns skönt att ha lagen på vår sida för att säkerställa att detta inte bara blir ytterligare en felanmälan utan leder till konkreta åtgärder.

Hur kan du hjälpa till?
Vi har hittills gjort en provinventering i tre av Stockholms 132 stadsdelar och hittat ungefär 40 kantstenar som uppfyller kriterierna, det vill säga som sticker upp mer än 1 cm och ligger längs vägar som ingår i Nationella vägdatabasen (NVDB). Vi har också hittat vägar och kantstenar som inte finns med i NVDB men som är skyltade med påbjuden cykelbana eller gång- och cykelbana (D4, D6, D7-skyltar).

Det finns två huvudsakliga sätt du kan hjälpa till på:

  1. Följ med på en fältinventering
    Häng med Cykelfrämjandets kantstensgrupp en kväll eller under helgen när vi inventerar en eller flera stadsdelar. Du behöver en cykel, en smartmobil med internet, en kamera och ett måttband eller liknande för att mäta.För att delta, häng på kommande tider och gärna också meddela oss på storstockholm+kantsten@cykelframjandet.se:

    • 24.10 Torsdag kl. 18 @ Gullmarsplans torg
    • 26.10 Lördag kl. 16 @ Årstabergs station
    • 01.11 Lördag kl. 16 @ Trekanten spårvagnsstation
  2. Kartor
    Vi har förberett kartor för varje stadsdel där platser för inventering är markerade (hela Söderort-kartor är bifogade ner). Dessa markerade platser visar var cykelvägnätet kopplas ihop med blandtrafiknätet. NVDB är dock inte fullständig, så om du hittar skyltade cykelvägar som inte finns på kartan, rapporterar vi även dem.
  3. Genomför din egen inventering
    Du kan också bidra på egen hand! Ladda ner en karta här, meddela oss på storstockholm+kantsten@cykelframjandet.se vilken stadsdel du vill inventera (så att inte flera väljer samma) och vi skickar instruktioner om hur du rapporterar kantstenar genom den app vi använder för inventeringen.

Vad händer sen?

Stockholms trafikkontor har varit positiva och kommer troligen att åtgärda kantstenarna genom att ta bort dem eller slipa ned dem. När vi har inventerat Söderort vänder vi blickarna mot Västerort och innerstaden. Om intresset finns bland länets cyklister går vi vidare och tar fram inventeringskartor för andra kommuner i Storstockholm.

Efter ett år planerar vi att följa upp och se hur det har gått med kantstenarna och om hindren tas bort i den takt lagen kräver.

Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med er för att göra Stockholms cykelinfrastruktur säkrare och mer tillgänglig för alla. Ditt deltagande kan göra en stor skillnad! Låt oss fortsätta trampa framåt!

Och tveka inte att kontakta oss på storstockholm+kantsten@cykelframjandet.se om du har några frågor om detta projekt.

 

 

 

Dela!