Digital Cykelträff

En onsdag i månaden klockan 19–21 bjuder Cykelfrämjandet in till digital cykelträff via Zoom. Här tar vi upp olika ämnen som intresserar våra medlemmar, medarbetare och förtroendevalda.
Har du missat eller vill du se om en tidigare digital cykelträff? Längre ner på sidan hittar du några av Cykelfrämjandets digitala cykelträffar.

Image

Foto: Pan Celtic Race Series


DIGITAL cykelträff 7 december: ultracykling - vad motiverar och hur förbereder man sig?

Datum: 7 december

Tid: 19.00 - 20.30

Anmälan till Digital cykelträff: Här

Nyfiken på ultracykling? Cykelfrämjandets Digitala cykelträff gästas av Anna Lindén som cyklat Pan Celtic Race längs Irlands kust - ett lopp på 2600 km där hon fått fixa mat, boende och allt annat själv.

Vad är fascinationen med att cykla långt under tidspress? Hur håller man motivationen uppe när det känns tungt? Och hur förbereder man sig? Ta del av Annas inspirerande berättelse och värdefulla insikter, och njut av fantastiska bilder från hennes cykeläventyr!

Bjud med dina vänner - alla är välkomna att delta! Vi ses på Zoom!


tidigare digitala cykelträffar


Har du missat eller vill du se om en tidigare digital cykelträff?
Här hittar du Cykelfrämjandets digitala cykelträffar från 2022. Klicka på rubriken för att komma till inspelningen.

Vad saknas i handböckerna om infrastrukturens utformning? (November 2022)
När svenska myndigheter ska utforma miljön för cyklar används GCM-handboken, framtagen av Sveriges Kommuner och Regioner och Trafikverket, och Trafikverkets regelverk som styr utformningen av gator och vägar, VGU. Utöver dessa finns en mängd rapporter som belyser cykelinfrastrukturens utformning. Det resulterar i att utformningen för cykel inte blir konsekvent. 

Rune Karlberg, som har 50-års erfarenhet av trafikplanering och utformning av gatumiljöer, delar med av sina insikter till alla som vill få bättre kunskap om utformningen av cykelmiljön och vilka frågor som behöver lyftas för att inkludera cyklister vid planeringen. 

Cyklistvelometern 2022 - Vad säger resultaten och vad händer nu? (Oktober 2022)
Vi går igenom resultaten från Cykelfrämjandets stora nöjdhetsundersökning och jämför dem med tidigare år. Hur tycker cyklister det är att cykla i landets kommuner och har det förändrats över tid? Vilka har svarat på enkäten och kan man dra några slutsatser utifrån det? Vi går också igenom vad som händer nu. Hur kan vi jobba för att sprida resultaten och använda dem som verktyg för förändring? Vi delar även med oss av tips, inspiration och exempel. 

Simon Jändel och Albin Kvarnefalk, vinnare av Cykelfrämjandets Uppsatsstipendium 2022 (September 2022)
Varje år belönar Cykelfrämjandet en studentuppsats som berör ämnet cykling. År 2022 är det Simon Jändel och Albin Kvarnefalk från KTH som tilldelas stipendiet för sin kandidatuppsats Brunnars påverkan på cyklisters körbeteende. Här presenterar de sin uppsats vid ett webbinarium den 28 september 2022. Ta del av deras presentation här.

Lastcyklar i fokus (September 2022)
Peppe Hämeenniemi är ordförande i Cykelfrämjandet Västerås och en inbiten lastcyklist. Sedan hans första lastcykelköp 2013 har han sett lastcykeln som en självklar del för att möta vardagspusslet på ett enkelt och trevligt sätt. Här är några av de frågor som diskuteras: Vad finns det för olika typer av lastcyklar? Vilken lastcykel passar just mig? Hur snabbt lönar det sig att ersätta bil med lastcykel? 

Lobbyskola: Hur påverkar vi politiken i en mer cykelvänlig riktning? (Maj 2022)
Lars Strömgren, Cykelfrämjandets förre detta ordförande och engagerad i hållbar mobilitet, delar med sig av sina egna erfarenheter, tipsar om olika påverkansmetoder och ger några lyckade exempel på lobby-arbete inom cykelområdet.

Cykelpolitik: rörelser, strategier och visioner inom svensk cykelaktivism (April 2022)
Dag Balkman, docent och lektor i genusvetenskap vid Örebro universitet, har studerat  cykelaktivism i Sverige och då specifikt tittat på Cykelfrämjandet, Ghostbikes och Cykelmaffina. Här är några av de frågor som diskuteras: Vilka konkreta tillvägagångssätt och strategier baseras aktivismen på? Hur förstår aktivister och cykelförespråkare cykling och cyklisters position i trafiken? Vi får också se exempel på cykelaktioner från Kristianstad och diskuterar vilka metoder som är mest effektiva för ökad cykling och hållbar mobilitet i samhället. 

Stigcykling/MTB på Cykelfrämjandet (Mars 2022)
Stefan Lönngren, projektledare på Cykelfrämjandet, berättar om sitt drömjobb där han får möjlighet att arbeta med stigcykling
för barn och unga med NPF. Vi får också höra Hans Stoops, projektledare på Cykelfrämjandet och stigcyklist, berätta om hur man bygger hållbara cykelleder.  

Hur cyklar man till andra sidan jorden? (Februari 2022)
Äventyrscyklisterna och författarna Kornelia Thörn och Robin Lyne berättar om sin resa från Sverige till Kina under Cykelfrämjandets digitala cykelträff. Följ med genom heta öknar och över iskalla bergspass, genom länder som Iran, Turkmenistan och Tadzjikistan.

Cyklingens historia (Januari 2022)
Historikern Henrik Höjer ger oss en inblick i historien från de första försöken att bygga en cykel på 1810-talet till 2020-talets elcyklar.

 Digital cykelträff

I början av 2021 tog Göte­borgskretsen initiativ till en ny typ av medlemsakti­vitet – en Digital Cykelträff. De hade bjudit in Cykelfrämjandets tidigare ordförande Lars Strömgren för att prata cykling via Zoom en vardagskväll i februari. Konceptet blev väldigt uppskattat och kansliet har därför fortsatt att ordna digitala cykelträffar för våra medlemmar runt om i landet. Maila till [email protected] och berätta vilket ämne du önskar att vi tar upp på av våra träffar.