Cykelfrämjandets idébank

Image

Inspiration för dig som vill göra Sverige mer cykelvänligt!

Här hittar du just nu inspiration för ert arbete med politisk påverkan, men sidan kommer byggas ut med mer kunskap och aktivitetsidéer. Vår idébank är skapad för våra medlemmar och lokala kretsar, men öppen för alla som vill påverka för ett bättre Cykelsverige och njuta av Sverige från cykelsadeln.

Häng på en aktivitet!

Turkos kartnål

Våra lokalkretsars kalender


I vår kalender så hittar du aktiviteter som arrangeras av våra lokala kretsar. Klicka dig in på aktiviteten för att se var den kommer att hållas. 

Kalender

Cykelfrämjandet lokalt

Hittar du inget event nära dig? Kontakta våra kretsar - du hittar dem här


Finns det inte en krets där du bor? Spana in cykelnsdag.com för att se om det arrangeras aktiviteter nära dig! I vår kretskalender kan du också hitta lokala event. Och hör av dig till medlem@cykelframjandet.se om du är intresserad av att starta en krets eller komma i kontakt med andra medlemmar lokalt. 


Din röst i EU-valet påverkar cykelpolitiken i Sverige

Lagom till att vi firat klart Cykelns dag så tar allvaret vid, och det är dags för EU-val. Oavsett om du röstar i förtid eller den 9 juni, så se till att rösta för cykeln! Vi hyllar cykelns möjligheter och samhällsbidrag nu och i framtiden. Och vi vill se till att fler kan känna sig tillräckligt trygga på cykeln och få förutsättningar att cykla mer, året runt i hela Sverige - då behövs politiken både i Sverige och EU. Läs mer om EU-valet här och skriv under vår namninsamling för att Sverige ska implementera EU:s historiska Cykeldeklaration nu! 


Skriv under vår namninsamling här

Påverka lokalpolitiskt

Vill du påverka för bättre, mer attraktiv och säker cykling där du bor? Är du en del av en krets och vill förändra politiken till det bättre för cykling och aktiv mobilitet? På den här sidan hittar du samlad inspiration och titt som tätt arrangerar vi Digitala cykelträffar med tema politisk påverkan.

Är du inte aktiv i en krets, men vill engagera dig? Kontakta din lokala krets och hör med dem när de har sitt nästa möte och se om du kan ansluta. Olika kretsar organiserar sig på olika sätt, och fokuserar på allt ifrån turer, ledutveckling och gemensamma aktiviteter till politisk påverkan.  

Finns det inte en krets där du bor? Kontakta medlem@cykelframjandet.se om du är intresserad av att starta en krets eller komma i kontakt med medlemmar nära dig. 


Cykelfrämjandets rapporterKommunvelometern – hur arbetar din kommun? 


Varje år genomför vi Kommunvelometern - vår stora granskning av kommunernas arbete för ökad cykling. Kommunvelometern används av cyklister och lokala kretsar för att påverka kommunen i att främja cykling. Resultat från tidigare år och för varje kommun hittar du på vår hemsida. Kolla gärna vad vi rekommenderar till just din kommun. 

Kommunvelometern

Cyklistvelometern – vad tycker cyklisterna lokalt?


Vartannat år gör vi en undersökning där cyklisternas röst får höras. Och i år är det dags igen! Enkäten är öppen 1 juni till 31 augusti och vi uppmuntrar alla att hjälpa till att sprida enkäten för att få ett bra underlag till påverkansarbete i er kommun. Här är det cyklister som ska svara på hur det är att cykla i sin kommun. Kolla tidigare års rapport och se om ni är med och uppmana även kommunen att sprida enkäten.

Cyklistvelometern 2024

Inspiration för påverkansarbete

kontakta kommunen

En bra start kan alltid vara att ta reda på vilka som arbetar på trafikkontoret, med lokal planering, strategi och infrastrukturHör av dig till gatukontoret och fråga hur de jobbar med cykelfrågor, vad som är på gång, och hur de använder sig av Kommunvelometern och Cyklistvelometern, och om de ska vara med 2024. Samma frågor kan också ställas till politiker i ansvarig nämnd.

Hur använder vi lagen för att få bort dåliga cykelbanor? 

Erik Stigell har lång erfarenhet av forskning om cykling och intresserat sig för cyklisters trafiksäkerhet och framkomlighet. Läs medlemskrönikan skriven av Erik.

Läs krönikan

Lyssna på webbinariet med Erik Stigell: Så får du lokalpolitiker att bli mer cykelvänliga

Inspireras av Cykelfrämjandets lokala föreningars arbete ute i landet! Läs om hur våra kretsaktiva arbetar i Kristianstad, teborg och Malmö-Lund. 

Läs artikeln

Spana in inspelningen av vår Digitala cykelträff med vår samhällspolitiska strateg Björn Stenqvist och spännande samtal med representanter från olika lokalkretsar:Hur kan regionerna främja cyklingen? 

Förutom att regionerna gynnas av ökad och säker cykling har de också en viktig roll för att öka cyklingen och göra den mer säker. Men hur kan regionerna jobba för att öka cyklingen och prioritera cykeltrafiken?Läs debattartikeln av trafikplaneraren Jonas Hedlund "Glöm inte regionerna i påverkansarbetet". 

Läs debattartikeln

Lyssna på vår Digitala cykelträff om hur regioner kan främja cyklingen. Två planerare med erfarenheter av strategisk planering och av arbete med regional transportinfrastrukturplan delar med sig av sin kunskap: