Cykelturveckan

40 års jubileum för Cykelturveckan - i Leksand!

Cykelturveckan har varit en viktig del av Cykelfrämjandets verksamhet i 40 år! Upplägget har utvecklats och anpassats till orter och förutsättningar under åren som gått, men grundkonceptet är detsamma! Cykelturveckan samlar cyklister, medlemmar, vänner och nyfikna på nya orter varje år för att cykla och upptäcka i gemenskap. 

Jubileumsveckan för Cykelturveckan sker 4-9 augusti 2024 i Leksand med omnejd, med Leksand folkhögskola som utgångspunkt. Vi samarbetar också med Leksands egna cykelevenemang Leksandsrundan! 
Cykelturveckan 2024 Leksand folkhögskola Wigander foto

Leksands Folkhögskola
Foto: Wigander foto

STARTAR OM


Det här är Cykelturveckan


Under veckan får du uppleva natursköna cykelleder och storslagna vyer såväl som lokal kultur och spännande smakupplevelser tillsammans med andra. På kvällarna arrangeras sociala tillställningar och underhållning. Ta med dig vännerna, familjen eller partnern på en härlig cykelsemester, eller varför inte åka på egen hand och få nya bekantskaper? Välj om du vill delta hela veckan eller en av dagarna. Cykelfrämjandets medlemmar får rabatterat pris.  

Sedan 1983 har Cykelturveckan varje sommar samlat hundratals cykelglada som vill upptäcka Sverige på cykel. Tidigare har evenemanget hållits i bland annat i Rättvik, Halmstad, Ulricehamn och Vadstena. I år är det Leksands tur. När Cykelturveckan firade 25-årsjubileum 2007 gjordes ett jubileumsmagasin som du kan läsa här. Här kan du läsa en digital version av jubileumsmagasinet.


Image

Välkomna till Leksand!


4-9 augusti 2024 cyklar Cykelturveckan runt i Leksand med omnejd! Vi kommer utgå från Leksands folkhögskola där möjlighet finns att bo och äta tillsammans. 

Leksand är en pittoresk småstad i Dalarna som är känd för sin bedårande landsbygd, folktraditioner och vänliga atmosfär. För den som besöker Leksand för första gången väntar en autentisk smak av svensk kultur, historia och naturskönhet, allt inramat i en avslappnad och hjärtlig atmosfär. Och missa inte lokala specialiteter som knäckebröd och ostkaka. 

Naturen här bjuder på en skattkista för cykling och friluftsaktiviteter. Här finns Siljan, men också vandringslederna, skogarna och cross country-leder.  

Läs mer om Leksand här.

Leksands Folkhögskola

Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola. Skolans gamla timmerbyggnader och trähus bildar en egen liten lugn by inbäddad i grönska. Folkhögskolan har restaurang och gemensamma ytor att umgås på. Program


söndag 4 aug – Invigning med dryck och snacks
måndag 5 aug – Cykeldag 1 
tisdag 6 aug – Cykeldag 2
onsdag 7 augAktivitetsdag, kvällscykling med Leksandsrundan
torsdag 8 aug – Cykeldag 3
fredag 9 augJubileumsdag, cykelkortege och avslutningsmiddag  

Under cykeldagarna erbjuds minst två cykelturer av olika längd. 

Leksandsrundan är en lokal cykelfest som pågår samma vecka som Cykelturveckan, onsdagens deltagande i Leksandrundan ingår i deltagaravgiften. 

På fredagen uppmärksammar vi att Cykelturveckan firar 40 år med en jubileumsdag och den sedvanliga kortegen. På kvällen anordnas en finare avslutningsmiddag med underhållning. 


cykelturer


Varje cykeldag erbjuds en kortare tur 30-40 km och en längre tur 50-70 km. Leksandsrundan är 30 km. Vi erbjuder möjlighet att cykla med guide eller att följa turerna med papperskarta eller digitalt via smartphone eller cykeldator. Cykelturerna är framtagna i samarbete med personer med lokal förankring och är granskade enligt kriterierna i vår guide för framtagande av turer till Cykelfrämjandets cykeltursamling. Läs mer nedan om att navigera med digital karta.PRIS & ANMÄLAN


Deltagaravgift:


Deltagande hela veckan, medlem 1500 kr (som medlem är du också olycksfallsförsäkrad när du cyklar) 

Deltagande hela veckan, ej medlem 2000 kr (om du blir medlem i samband med anmälan blir totalkostnaden 1795 kr)  

Deltagande hela veckan, Barn t o m 16 år
700 kr  

Deltagande en dag, medlem 400 kr  

Deltagande en dag, ej medlem 525 kr  

Avslutningsmiddag 400 kr (inkl underhållning) 

 I deltagaravgiften för hela veckan ingår: 

  • Välkomstkit  
  • Invigningsmingel (söndag kl. 17-18) 
  • Samtliga cykelturer under veckan 
  • Målgångsfika vid folkhögskolan 
  • En dag på Leksandsrundan*  
  • Kvällsprogram på folkhögskolan 

* Leksandsrundan är Leksands lokala cykelevent som pågår samma vecka som Cykelturveckan

 


Boendepaket

Likt förra året kan du boka ett förmånligt boendepaket! Boendepaketet inkluderar trevligt boende, frukost och middagar på Leksands Folkhögskola! Bokning av boende på Leksands folkhögskola sker endast via Cykelfrämjandet, detta görs i samband med att du anmäler dig till Cykelturveckan.

Boende i enkelrum inkl måltider 5900 kr. 

Boende i dubbelrum inkl måltider 9400 kr för två personer. 

Boende i lägenhet för 1-3 personer inkl måltider, 7250 kr för en person eller 10 750 kr för två personer. 

I boendepaketet ingår: 

Boende

Boende 6 nätter i enkelrum, dubbelrum eller lägenhet. Måltider ingår enligt specifikation nedan. Handduk och lakan ingår liksom slutstäd. Tillgång till delat kök/allrum finns för rummen. Nästan alla rum har egen dusch och toalett. Några rum delar badrum med ett annat rum, dessa kostar 300 kr mindre per person jämfört med priserna ovan. Leksands folkhögskola har även lägenheter som går att hyra. Lägenheterna passar för 1-3 personer och har eget kök och badrum. 

Måltider

Söndag 4/8 - Välkomstmiddag 
Måndag 5/8 - Frukostbuffé, målgångsfika, middag 
Tisdag 6/8 - Frukostbuffé, målgångsfika, middag 
Onsdag 7/8 - Frukostbuffé  
Torsdag 8/8 - Frukostbuffé, målgångsfika, middag 
Fredag 9/8 - Frukostbuffé, avslutningsmiddag* 
Lördag 10/8 - Frukostbuffé  

Frukost serveras varje dag kl 07.30-08.30
Målgångsfika (mån, tis och tor) kl. 15:00-17:00
Middag (sön, mån, tis, tors) kl. 18.00-19.15  

Avslutningsmiddag (fredag) kl. 18.00-21.00, med grillbuffé och efterrätt samt underhållning. *OBS tillval, bokas separat. 

Villkor

Middagar går inte att välja bort ur boendepaketet. Dryck ingår ej till middagarna, men möjlighet att köpa till dryck finns. Det är inte tillåtet att ta med egen mat/dryck i matsalen. Observera att middag inte ingår på onsdagen.  

Incheckning från kl 16.00 söndag 4 augusti. 
Utcheckning senast kl 10.00 lördag 10 augusti. 

Boka ditt rum senast 14 juli.Boende på egen hand: 

Önskar du ordna boende på egen hand finns flera alternativ i Leksand. 

Campingen Leksand Resort har stugor och campingplatser samt möjlighet att ställa husbil. Boka din plats här: https://www.leksandresort.se/  
Fler alternativ till boende hittar du bland annat på sajten
Destinero. 

Middagspaket
Du kan köpa till middagspaket även om du bokar eget boende (gäller för välkomstmiddagen på söndag och middagarna på måndag, tisdag, torsdag). Lägg till middagar i anmälan, begränsat antal platser. 

MER information


Hitta hit

Leksands folkhögskola ligger på gångavstånd till centrum (ca 1 km) och Leksand station (ca 2 km). Adressen är Siljegårdsvägen 21, Leksand.

Res med tåg eller buss till Leksand station.

HYRA CYKEL

Önskar du hyra cykel gör du detta på egen hand.

Om du bokar hos Utesport i Siljansnäs så säg gärna att du ska vara med på cykelturveckan när du bokar. Länk till deras sida: https://utesport.nu/ 

Cykeluthyrare i Leksand: https://danscykeloskid.com/sidor/cykeluthyrning


Navigera med digital karta och GPs 

För att ta del av Cykelturerna digitalt och navigera med hjälp av GPS behöver du genomföra följande steg.
  • Ladda ner appen Ride with GPS på din mobiltelefon.
  • Registrera dig på https://ridewithgps.com eller i appen Ride with GPS. Ett gratiskonto på Ride with GPS räcker för att ta del av Cykelturveckans turer.
  • Som deltagare får du tillgång till vårt event där turerna finns samlade.
Drop in hjälp med appen kommer att finnas i Leksand på söndag kväll. Varje deltagare får också en papperskarta och tre turledare kommer att cykla med på en av turerna varje dag. Vi hjälps åt helt enkelt med att navigera rätt!
 

Vill du höra mer om turerna och lära dig mer om att navigera efter digitala kartor så kan du se inspelning av vårt frukostwebinarium från den 14 juni: Länk kommer snart

 

Avbokningsregler

Fri avbokning av deltagande och boendepaket fram till 12 maj.

Efter 12 maj tar vi ut en administrationsavgift på 500 kr per person vid avbokning av deltagande hela veckan (135 kr per enskild dag). Vi avbokning av boendepaket tar vi ut en administrationsavgift på 1250 kr för enkelrum eller 2200 kr för dubbelrum efter 12 maj.

Efter 30 juni återbetalas inte deltagaravgiften.

Efter 31 juli återbetalas varken deltagande eller boende. Undantag från detta är om du blir sjuk (sjukintyg krävs), då återbetalas boendepaketet förutom administrationsavgiften på 1250 kr respektive 2200 kr.

Administrationsavgifterna dras av från återbetalningsbeloppet.

Kontakta cykelturveckan@cykelframjandet.se om du vill avboka din plats. Om du redan har betalat fakturan lämnar du uppgifter om clearing- och kontonummer för återbetalning av din bokning.


Kontakt

Vid frågor mejla till cykelturveckan@cykelframjandet.se