Det händer massor i Cykelfrämjandets lokalkretsar runt om i landet, allt från härliga cykelturer, till politisk påverkan och cykelmanifestationer. Vi har samlat ett axplock av aktiviteter från 2024. Låt oss inspireras av varandra och känna stolthet över att vara en del av en levande cykelrörelse! Och stort tack till alla medlemmar och förtroendevalda som skapat denna mångfald av engagemang.
GOTLAND
Kretsen har genomfört ett tiotal cykelturer på ca 30 km (ca 5 tim). De två turledarna hade förberett ett digert program där 1-2 studiebesök ingick.
På Cykelns dag hade kretsen dialog om cyklingens fördelar med allmänheten och politiska partier i samband med EU–parlamentsvalet. Under Almedalsveckan, och i samarbete med CF-riks, lyftes frågan om cykelinfrastruktur på landsbygden. Under Mobilitetsveckan anordnades för första gången en “Cykeltur för hela familjen”, vilket innebär att även barn fick delta. Samma vecka hade kretsen inbjudit allmänheten, politiker och övriga intressenter till ett informationsmöte om Trafikverkets “Cykelleder för Rekreation och Turism” där föredragshållare var Lina Jönsson, projektledare från Sydostleden, Sydkustleden och Cykelleden Skåne. Vissa smärre framsteg har också gjorts för att på den politiska/administrativa nivån få upp frågan om denna typ cykelleder på dagordningen.
Läs mer om Gotlandskretsen här.
Gotlandskretsen på besök vid Arran krukmakeri i Eksta. Foto: Ellen Marie Martinsen.
GÖTEBORG
Göteborgskretsens trafikutskott har besiktigat nyanlagda cykelbanor. Syftet är att säkerställa att ny infrastruktur håller bra kvalitet så att staden blir mer cykelvänlig i takt med att cykelnätet byggs ut och uppgraderas. Trafikutskottet har dokumenterat brister i utformning som avviker från stadens egna riktlinjer, exempel där utformningen är bristfällig trots att man följt riktlinjerna och där riktlinjerna skulle behöva uppdateras. Vidare har arbetsgruppen även pekat på saker som staden gjorts bra. Ett arbete med att påverka förvaltningen så att bristerna åtgärdas och inte återupprepas i framtiden har påbörjats. Kretsen skrev också ett pressmeddelande om resultatet från senaste Kommunvelometern.
Dessutom har Göteborgskretsen ordna flera cykelorienteringar och många härliga cykelturer under året – hela 13 turer under våren och 17 turer på hösten.
Läs mer om Göteborgskretsen här.
Med måttband i högsta hugg inspekteras cykelbanorna i Göteborg av Trafikutskottet – ett arbete som leder till bättre cykelförutsättningar.
HALMSTAD/LAHOLM
De väletablerade tisdagscyklingar under sommaren har i år haft rekordmånga deltagare. Under en av turerna visade Halmstads kommun nya projekt samtidigt som kretsen lämnade synpunkter på cykelbanorna. Kretsen deltog också i kommunens arrangemang under Mobilitetsveckan och presenterade sin verksamhet samt ordnade guidade cykelturer.
Läs mer om kretsen i Halmstad/Laholm.
Halmstads kommun deltar på en av kretsens tisdagscyklingar – ett återkommande event där kommunen visar nya projekt och kretsen lämnar synpunkter på cykelbanor.
JÖNKÖPING
I år har kretsen ordnat 25 cykelturer med ledare och dessutom arrangerat två cykelkurser där 22 vuxna har lärt sig att cykla. Infrastrukturgruppen jobbar systematiskt med påverkansarbete, fungerar som remissinstans för alla nybyggen, felanmäler brister, pratar med lokalpressen och ser förbättringar av infrastrukturen som resultat av sitt arbete. Ett exempel på vad infrastrukturgruppen åstadkommit i år kopplat till ett nytt bostadsområde norr om Jönköping. Cykelfrämjandet har gjort flera felanmälningar till kommunen om brister i cykelinfrastrukturen och även pratat om bristerna i intervjuer med lokalpressen. Efter ihärdigt tjatande har flera av bristerna åtgärdats: längsgående djup asfaltsspricka ifylld; container flyttad; djupa gropar i gruset ifyllda (kommunen ville inte asfaltera ytan eftersom ytan ska byggas om framöver); belysning lagad.
Läs mer om Jönköpingskretsen här.
Jönköpings infrastrukturgrupp jobbar systematiskt med felanmälningar och fungerar som remissinstans tidigt i byggprocessen.
KARLSTAD
Karlstad Härliga onsdagsturer har anordnats under sommaren med både musik och konst – bland annat en tur längs Klarälvsbanan med konstnärsbesök.
Läs mer om kretsen i Karlstad här.
KRISTIANSTAD
Som en del av Framtidsveckan i Kristianstad i september ordande kretsen en tur genom Kristianstads centrala delar för att titta på både bra och dåliga cykellösningar.
Läs mer om kretsen i Kristianstad här.
Kretsen i Kristianstad tittar på bra cykellösningar och uppmärksammar även de sämre – allt för att skapa bättre cykelförutsättningar.
MALMÖ/LUND
”Cykla med politiken” är kretsens nya intervjuserie på Youtube där politiker tar med oss på en cykeltur i Malmö och berättar om partiets syn på cykelpolitiken. Genom det öppna samtalet kan föreningen stärka banden till folkvalda samtidigt som demokratin stärks när medborgarna ges bättre inblick i de politiska mekanismerna. Här kan du se cyklande intervjuer med Martin Mollin från Centerpartiet i Malmö och Isabell Enström från Miljöpartiet i Malmö. Målet är att prata med så många politiska partier så möjligt.
Kretsen har under året arrangerat flera aktiviteter, bland annat Kidical mass – en familjevänlig cykelparad genom Malmö i samband med Cykelns dag, något som ledde till en första sida i Sydsvenskan. Kretsen har också skrivit en opinionstext i Sydsvenskan: ”Bilismen i Malmös innerstad måste minska kraftigt för att stadskärnan ska bli mer attraktiv”
Läs mer här om kretsen i Malmö/Lund.
Malmö/Lund-kretsen har startat en nya videoserie i år där Christian Fasth cyklar med politiker och pratar om hur cyklingen kan bli bättre. Först ut var Martin Molin, ordförande för Centerpartiet Malmö och representant i Stadsbyggnadsnämnden.
NORRBOTTEN
Konst från hoj! har funnits sedan 1992 och är en uppskattad aktivitet där cyklister ska hitta konstverk i Luleå med hjälp av karta, och även i år fanns fina priser att vinna. Lär känna Luleå med cykel är en annan återkommande aktivitet som består av sex olika slingor. Målet är att få fler cyklister att upptäcka staden på två hjul och varje år arrangerar kretsen en guidad tur.
Läs mer om Norrbottenkretsen här.
En härlig tur runt centrala Luleå med fokus på offentlig konst – ”Konst från hoj!” är etablerat koncept som varje år lockar både turister och lokalbor.
NÄSSJÖ
Utöver den uppskattade cyklingen på tisdagskvällar, bjöds det på några helgturer liksom den traditionsenliga cyklingen på Visingsö. Då elcyklar blivit allt vanligare anordnade kretsen längre elcykelturer under några söndagar.
Läs mer om Nässjökretsen här.
SJUHÄRAD
Sedan nystarten av kretsen 2018 har inriktningen varit att påverka de åtta kommunernas cykelplanering. Under året har kretsen haft ett genombrott i förhandlingarna genom att Marks kommunfullmäktige i november kommer att fatta beslut om en flerårig cykelplan som ska ge säker och trygg cykling. Fem års arbete har gett resultat i år.
Läs mer om Sjuhäradskretsen här.
STORSTOCKHOLM
För att stärka medlemmarnas engagemang har kretsen anordnat månadsvisa Open House-evenemang för möten och idéutbyte. Under sommaren anordnas Bus på grus – en aktivitet som ska får fler att hitta nya cykelområden och nya cykelvägar. Cykelfrämjandet i Storstockhom har hjälpt till att starta ett spännande kantstensprojekt där stadens farliga kantstenar inventeras och felanmäls. Sista fredagen varje månad är kretsen med och organiserar Critical Mass slow rides genom Stockholm. Vidare arrangerade kretsen Cykelkarnevalen för andra året i rad (läs mer på sid 8). Dessutom ordnades ett tiotal lugna cykelturer, inklusive en flerdagarstur i polska Pommern.
Läs mer om Storstockholmskretsen här.
Critical Mass är en global och fredlig cykelmanifestation eller cykelfest där många cyklar tillsammans i lugnt tempo för att visa cyklingens alla fördelar och utmana bilnormen. Foto: Sebastian Bujwid
UPPSALA
Uppsalakretsen deltar i Cykelrådet och träffar Uppsala kommuns tjänstepersoner och politiker. Ett påverkansfönster öppnades i fjol i och med att översiktsplanen, innerstadsstrategin och trafiknätplanen i Uppsala ska revideras. Att verka för en cirkulationsplan har blivit ett huvudmål för kretsen samtidigt som arbetet med bättre parkering och snabbcykelbanor fortsätter. Under hösten höll Uppsalakretsen ett föredrag om rapporten ”Att göra en Gent” åtföljt av panelsamtal med politiker och näringslivet. I början av året skrev kretsen ett förslag om behovet av att sopsalta fler sträckor – även trottoarer.
Läs mer om Uppsalakretsen här.
Kampen mot genomfartstrafik på gångfartsgatan Dragarbrunnsgatan kan få ett genombrott med nya planen för innerstaden.
– Det vore på tiden, det var 60 år sedan den parallella gågatan skapades, säger Torbjörn Albért på Cykelfrämjandet i Uppsala.
VARBERG
Kretsen har, i samarbete med flera lokala aktörer, hållit cykelkurser där totalt 22 kvinnor fick chansen att lära sig att cykla. I våras fick politiker, tjänstepersoner och lokal media följa med på en cykeltur genom Varberg för att se hur staden kan förbättras för cyklister. Under eventet Cykla mera – Ställ bilen ordnades cykeltur och torgmöte ihop med bl.a. Naturskyddsföreningen. Kretsen har även engagerat sig i trafikundervisning på skolor och det arrangerades många härliga cykelturer under året. Cykelfrämjandet Varberg är emellanåt remissinstans i dessa sammanhang. Styrelsen har arbetat fram en visionen för 2025.
Läs mer om kretsen i Varbergskretsen här.
Cykelfrämjandet på Varbergs torg pratar om cyklingens fördelar tillsammans med Naturskyddsföreningen.
VÄNERSBORG-TROLLHÄTTAN
För 19:e gången ordnade kretsen en cykelorientering med syfte att främja cykling och bidra till mer kunskaper om cykelvägar och sevärdheter. Orinenteringen pågick från Påskveckan och avslutades 31 augusti. Föreningen deltog i Aqua blå i Vänersborg – ett event med många givande samtal om hur cyklingen kan öka. Dessutom ordnades härliga vår- och höstturer i närområdet.
Läs mer om kretsen i Vänersborg-Trollhättan här.
ÖREBRO
Varje år anordnas Lyktgubbar – en undersökning där användning av hjälmar och cykellysen observeras på platser där många cyklister passerar kvällstid. Resultatet skickas till NTF för redovisning till Örebro Kommun.
Läs mer om Örebrokretsen här.
ÖSTERGÖTLAND
Genom insändare, inlägg i sociala medier, medborgarförslag och samtal med politiker och tjänstepersoner vill Östergötlandskretsen öka kunskapen om och förbättra cykelinfrastrukturen. Kretsen ordnar cykelkurser för vuxna och hjälper nya cyklister att komma igång. I Cykelköket kan den som vill laga sin cykel låna och få stöd. För cyklister som vill upptäcka nya platser från sadeln ordnas cykelturer med turledare.
Cykelfrämjandet Östergötland har skrivit flera insändare under året. I april skrev kretsen en insändare om att många inte kan cykla i sin vardag på grund av brister i infrastrukturen. I höstas skrev kretsen en insändare i lokaltidningen om resultaten i Cyklistvelometern: Linköping bäst, Norrköping näst sämst.
Kretsen har också analyserat resultaten från Cyklistvelometern för samtliga kommuner i Östergörland.
Läs mer om Östergötlandskretsen här.
Cykelköket i Norrköping är en en gör-det-tillsammans-verkstad som drivs av volontärer, eller cykelkockar. Här kan du låna verktyg och lära dig hur du lagar din din cykel.