Norrbottenskretsen

Välkommen till Cykelfrämjandet
Norrbotten

Cykelfrämjandet i Norrbotten är den nordligaste av Cykelfrämjandets kretsar.
Image

Norrbottenskretsen startade 18 oktober 1982. Under de 40 år som har gått har vi arrangerat cykelturveckan (CTV) 1988 i Boden och Luleå. Tre år tidigare cyklade 15 deltagare under 5 dagar en gränslös cykeltur från Abisko över gränsen till Norge till Narvik, Elevegård och tillbaka till Vietas i Sverige.

Vår verksamhet är indelat i fyra områden. 1: Lobby där vi påverkar väghållare och politiker. Sedan 2014 har vi lämnat in över 40 yttranden. Vad vi har tyckt finns samlat under Artiklar & inlägg. 2: Projekt är speciella satsningar där den senaste var Cykelvision Luleå som pekade ut ett pendlingscykelnät som vi tror ökar cyklandet.

3: Stöd är där vi bl.a. stöttar kommuner med vår erfarenhet och återkoppling på hur vi tycker att cykelmiljön är utformad. 4: Marknadsföring är olika aktiviteter där den som startade 1992 - Konst från hoj fortfarande pågår. Där ska man hitta och placera offentliga konstverk i Luleå på rätt plats.

Om du inte är medlem i Cykelfrämjandet, bli medlem och bidra till vår vision om ett bättre Cykelsverige i Norrbotten.

Artiklar & inlägg

okt / 2023

Yttrande – tummen ner för Trekantens detaljplan

Till artikeln
nov / 2015

Yttrande om Luleå Kommuns förslag till ny P-norm

Till artikeln
Alla artiklar & inlägg

Kalender

Inget evenemang hittades!


"Med mina cykelögon"

Rune Karlberg, från Cykelfrämjandets Riksstyrelse, har 50-års erfarenhet av trafikplanering och utformning av gatumiljöer. Rune har besökt många städer och beskrivit dem utifrån sina insikter om utformningen av cykelmiljön och vilka frågor som behöver lyftas för att inkludera cyklister vid planeringen. "Med mina cykelögon" är Runes skildringar och analyser med cykeln i fokus.

Uleåborg i Finland – norra Europas cykelhuvudstad

Uleåborg i Finland anses vara norra Europas cykelhuvudstad. Nu har staden lyft vintercyklingen på en helt ny nivå genom utformningen av supercykelvägar, eller baana, som de kallas i Finland. Rune Karlberg har besökt Uleåborg och har hållit en digital cykelträff hur staden jobbar med och planerar cykelmiljöns utformning med fokus på vad vi i Sverige kan lära oss av Uleåborg, inte minst när det kommer till att få fler att cykla året om. Läs mer om Uleåborg och ta del av relevanta länkar i presentationen nedan.

Velofinland + Uleåborg

Uppsala - hur anpassad är staden för cykling?

Uppsala har tagit hem Cykelfrämjandets Kommunvelometer åren 2018-2021. Kommunvelometern poängsätter vad en kommun gör för att öka cyklandet. Den bedömer inte hur det ser ut och hur det är att cykla i en kommun.

Den 16 september 2022 besökte delar av Cykelfrämjandets riksstyrelse tillsammans med några från kansliet Uppsala för att på plats uppleva hur det var att cykla runt i Uppsala. Läs mer om Rune Karlbergs rapport om cykling i Uppsala.

Uppsala

Styrelse

Image

Ordförande
Per-Ola Silverhav
E-post

Image

Kassör
Hans Sjöberg

Image

Sekreterare
Rune Karlberg
E-post

Image

Ledamot
Lars-Olov Nordberg

Image

Ledamot
Per-Arne Johansson

Image

Ledamot
Håkan Blomqvist

Image

Ledamot
Inger Jonsson

Image

Ledamot
Fredrik Bergstedt