Cykelfrämjandets projekt
Cykelfrämjandet jobbar för en bättre, säkrare och mer attraktiv cykelmiljö. Våra medlemmar är organiserade i lokalkretsar från norr till söder i Sverige. Föreningen har ett rikskansli med bas i Stockholm och utöver det finns det volontärer som engagerar sig i hela landet.
Läs om våra projekt, verksamheter och aktiviteter.
Politisk påverkan
Cykelfrämjandet arbetar för att politiker på ett lokalt, regionalt och nationellt plan ska jobba för ökad cykling – för miljö, folkhälsa och framkomlighet. Läs mer!
CYKELKURSER – Frihet på cykel
Vi tycker att det är en självklarhet att alla – stora som små – ska få chansen att lära sig cykla. Under vår verksamhet Frihet på cykel anordnar vi cykelkurser för nybörjare runt om i landet.
KOMMUNVELOMETERN
Kommunvelometern är en nationell granskning och jämförelse av kommuners arbete med cykelfrågor. Kommunerna som deltar får en rapport om kommunens nuläge samt konkreta rekommendationer.
RIKSDAGENS CYKELNÄTVERK
Cykelfrämjandet ingår i Svensk Cykling – en paraplyorganisation som är den förenade rösten för Sveriges cykelorganisationer. På uppdrag av Svensk Cykling driver Cykelfrämjandet ett cykelnätverk i riksdagen. Sammankallande är Elin Gustafsson (S) och Sofia Westergren (M). Genom nätverket anordnar vi seminarier, studiebesök och sociala cykelaktiviteter för riksdagsledamöter.
Cyklistvelometern
Cyklistvelometern är en nationell nöjdhetsundersökning där alla cyklande i Sverige har möjlighet att tycka till om cykelförutsättningarna där de bor.
Svenska Cykelstäder
Svenska Cykelstäder utgörs av kommuner, regioner och organisationer som målmedvetet arbetar för ökad och säkrare cykling. Målsättningen är att öka andelen cykelresor, förbättra förutsättningarna för dem som cyklar och att höja cyklingens status hos aktörer inom transportsektorn på kommunal, regional och nationell nivå. Svenska Cykelstäder är en plattform för opinionsarbete, kunskapsutbyte och samverkan. Cykelfrämjandet tillhandahåller Svenska Cykelstäders kanslitjänster.
föreläsning och workshop
Behöver din arbetsplats eller organisation lite inspiration och cykelpepp? Vi tar fram skräddarsydda föreläsningar och workshoppar inom allt från hållbar samhällsplanering till mountainbikecykling.
Uppsatsstipendium
Skriver du en uppsats som handlar om cykling? I så fall kan du ansöka om vårt uppsatsstipendium. Det vinnande bidraget tilldelas 10 000 kronor.
TBSBR
Trans Baltic Sea Bicycle Route är ett samarbetsprojekt för att utveckla en cykelturistled mellan Stockholm och St. Petersburg, tvärs över Östersjön.
Satsning på hållbara leder
Cykelfrämjandet stödjer kommuner och regioner i planering och anläggning av hållbara leder i naturen. Fokus ligger på tätortsnära och välbesökta områden i behov av åtgärder.
projekt allemansrätten
Cykelfrämjandet har med stöd av Naturvårdsverket arbetat med en kampanj som heter Folk:Hälsa. Kampanjen syftar till att att sprida kunskap samt öka förståelsen om allemansrätten. Fokus ligger även på att klargöra hur allemansrätten förhåller sig till cyklister.
STIGCYKLING FÖR UNGA MED NPF
Cykelfrämjandet vill ge barn och unga med NPF chansen att hitta en ny form av fysisk aktivitet och naturupplevelse i stigcykling. Målsättningen är att många fortsätter att cykla regelbundet för då finns stora hälsovinster att göra.
CYKELTURVECKAN
Cykelturveckan (CTV) är Cykelfrämjandets klimatsmarta sommarevenemang som varje år lockar till sig hundratals cykelsugna deltagare.
CYKELSPÅRET YSTAD-HAPARANDA
Cykelspåret är en populär cykelled längs Sveriges ostkust som sträcker sig över 250 mil, mellan Ystad och Haparanda. Cykelfrämjandet tillhandahåller en uppskattad guide med karta, text och bild.
Cykelspåret längs ostkusten kan beställas via: Kartbutiken.se.
Läs mer om våra satsningar på cykeltursim
Vi driver ett antal projekt för att öka och förbättra för cykelturism i Sverige.
EU-PROJEKTET HEAT
EU-projekt HEAT handlar om att förbättra medborgardialogerna i samhällsplanering och främja användningen av ett verktyg för att beräkna samhällsekonomiska vinster av investeringar inom cykelinfrastruktur.