Cykelfrämjandets Kommunvelometer

Cykelfrämjandets Kommunvelometer är en granskning och jämförelse av kommuners arbete med cykelfrågor. De deltagande kommunerna får en rapport som både beskriver kommunens nuläge och hur den står sig i förhållande till andra kommuner, samt konkreta rekommendationer om inom vilka områden förbättringar kan ske.

Kommunvelometern startade 2010 och har sedan dess granskat de deltagande kommunerna ur ett cykelperspektiv. För varje år ansluter sig fler kommuner. I enkäten för 2018 deltog rekordhöga 53 kommuner från hela Sverige.

Cykelfrämjandet anordnar sedan 2018 även en “Cyklistvelometer“, där cyklande kan tycka till om hur cykelvänliga de upplever sin kommun. Det är ett utmärkt tillfälle för cyklande att komma till tals och för kommuner att få värdefull feedback.

Årets cykelfrämjarkommun 2018: Uppsala
På SKL:s nationella cykelkonferens i Östersund presenterades årets vinnare av Cykelfrämjandets Kommunvelometer: Uppsala.

Det är första gången i Kommunvelometerns nioåriga historia som Uppsala kniper topplaceringen. De har under flera år arbetat systematiskt för att förbättra sig och ett av deras mål för 2018 var just att bli bäst i Sverige. Linköping och Lund delar andraplatsen. Malmö, Nacka och Umeå placerar sig på en delad tredjeplats.

Här finns information till kommuner som vill delta år 2019.

ÅrgångÅrets CykelfrämjarkommunRapporten
2018UppsalaLadda ner
2017LundLadda ner
2016LundLadda ner
2015MalmöLadda ner
2014LundLadda ner
2013MalmöLadda ner
2012Malmö & LundLadda ner
2011MalmöLadda ner
2010VarbergLadda ner