STIGCYKLING / MTB
FÖR UNGA MED NPF

Image

Foto: Chris Lanaway


Föreläsning om projektet

Projektledarna Stefan Lönngren och Hans Stoops berättar om Cykelfrämjandets satsningar inom stigcykling: Stigcykling för barn och unga med NPF, samt hållbar stigcykling.

Cykelfrämjandet vill ge barn och unga med NPF chansen att hitta en ny form av fysisk aktivitet och naturupplevelse i stigcykling. Målsättningen är att många fortsätter att cykla regelbundet för då finns stora hälsovinster att göra. Nu söker vi skolor, verksamheter och volontärer som vill hjälpa till att göra denna aktivitet till en återkommande möjlighet. Och barn och unga med NPF som vill testa stigcykling. 

  • STIGCYKLING = cykla mountainbike på stigar i skogen
  • NPF = Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar t ex ADHD och Autismspektrumtillstånd 
  • CYKELFRÄMJANDET = ideell förening för cykelglädje sedan 1934, i detta projekt med statlig finansiering från Svenskt Friluftsliv.

Så här kan det se ut när vi är ute och cyklar. Klicka, njut och dela gärna vidare filmen:

SUPERCYKLISTER - THE MOVIE



Varför stigcykling? 

Forskning från Stanforduniversitetet i USA har visat att kombinationen av pulshöjande aktivitet, vistelse i skog och det fokus som stigcykling kräver kan ge mycket goda effekter för personer med NPF-diagnoser. En annan fördel kopplat till NPF är att stigcykling går jättebra att göra helt själv om det passar en bättre. Men att dela upplevelsen med andra kan ju också göra det ännu roligare.

Läs gärna mer om projektet i en artikel från vår medlemstidning Cykling här.  

Bli ledare 

De goda hälsoeffekterna av stigcykling blir möjliga om aktiviteten blir återkommande och regelbunden. Detta är helt beroende av lokalt engagemang och för det är vi oändligt tacksamma!

Redan nu ska poängteras att stigcyklingen sker på nybörjarnas villkor och det ställs inga krav på avancerade kunskaper. Vi cyklar på lätta stigar och utbildningens fokus ligger på säkerhet och att stapla små succéer på varandra.

Den bästa beskrivningen av det vi gör är att vi helt enkelt tar en skogspromenad tillsammans. Fast vi gör det på cyklar. 

Möjligheter till fortsatt rullande på stig kan vara en lokal skola + personal, NPF-verksamhet + personal, förening, cykelklubb, MTB-spår, volontärer med koll på NPF, volontärer med koll på stigcykling eller varför inte en kombination. Vi hjälper gärna till med kunskap och metod inom båda områdena.

Alla ledare får också chansen att upptäcka och njuta av de finaste stigarna i Gränna och Stockholm tillsammans med projektledaren Stefan Lönngren. Stefan är inte bara en hängiven stigfinnare och MTB-missionär utan även av SLAO utbildad MTB-instruktör och guide.


Image

GRATIS UTBILDNING

Stigcyklister som vill engagera sig erbjuds gratis utbildning i NPF och personer med erfarenhet av NPF erbjuds att lära sig grunderna i stigcykling och hur upplägg för cykelturer kan se ut. 

En av Sveriges främsta experter inom NPF och ledarskap heter Måns Lööf, känd från tv-serien Superungar, är den som ger våra ledare nycklar till att bli goda ledare för våra Supercyklister


Image

Måns föreläsning Den förutsägbare ledaren erbjuder vi gratis online. 

 

HUR FUNKAR DET OM JAG VILL CYKLA? 

 

Uppdaterad info kommer under våren 2023.

 

Projektet är rikstäckande men med få anställda så kommer vi att behöva prioritera platser där vi kan nå flest unga och där det finns möjligheter till fortsatt stigcykling i någon form.  

Möjligheter till fortsatt rullande på stig kan vara en lokal skola, förening, cykelklubb, NPF-verksamhet, MTB-spår, volontärer med koll på NPF, volontärer med koll på stigcykling eller varför inte en kombination. Vi hjälper gärna till med kunskap och metod inom båda områdena, se ovan.

Är intresset stort och förutsättningarna goda hos just er så finns även möjlighet att låna några cyklar under en uppstartsperiod. Allt för att underlätta för de lokala eldsjälar som väljer att engagera sig för unga med NPF!

En Aktivitet anpassad efter deltagarna

På Cykelfrämjandets cykelturer finns inga måsten eller tävlingsmoment. Alla cyklar så länge det är roligt och den första turen brukar vara runt en timme inklusive paus. Vilar gör vi när det behövs. 

Vi cyklar alltid en kort runda där vi har koll på varandra hela tiden vilket gör det lätt att stå över ett varv och pausa eller kanske bara titta på de andra som cyklar. Antalet som cyklar kan variera men bör helst vara max åtta.

Tydlighet, förutsägbarhet och roligt tillsammans är våra ledord. Stigen är målet.

Och den bäste cyklisten är den som har roligast. 

 

FÖRKUNSKAPER 

Den som vill prova på att cykla stig i skogen behöver kunna cykla på en vanlig cykel.



PLATS och UTRUSTNING 

 

INFO kommer under våren 2023

 
Har man en egen hjälm man trivs i så funkar det. Annars räcker det med sköna kläder och gympaskor. En flaska vatten är alltid bra och kanske något att mumsa på när vi tar paus.