STIGCYKLING / MTB FÖR UNGA MED NPF

Image

Cykelfrämjandet vill ge barn och unga med NPF chansen att hitta en ny form av fysisk aktivitet och naturupplevelse i stigcykling. Målsättningen är att många fortsätter att cykla regelbundet eftersom det ger stora hälsovinster. Nu söker vi barn och unga med NPF som vill testa stigcykling. Och volontärer eller verksamheter som vill hjälpa till att göra denna aktivitet till en återkommande möjlighet. 

  • STIGCYKLING = cykla mountainbike på stigar i skogen
  • NPF = Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar t ex ADHD och Autismspektrumtillstånd 
  • CYKELFRÄMJANDET = ideell förening för cykelglädje sedan 1934, i detta projekt med statlig finansiering från Svenskt Friluftsliv.

VARFÖR STIGCYKLING? 

Forskning från bland annat Stanforduniversitetet i USA har visat att kombinationen av pulshöjande aktivitet, vistelse i skog och det fokus som stigcykling kräver kan ge mycket goda effekter för personer med NPF-diagnoser. Läs gärna mer här och här.  

En annan fördel kopplat till NPF är att stigcykling går jättebra att göra helt själv om det passar en bättre. Men att dela upplevelsen med andra kan ju också göra det ännu roligare.

HUR FUNKAR DET? 

Allt börjar med att ni anmäler intresse. När tillräckligt många anmält sitt intresse på en ort så undersöker vi möjligheten att komma till just er med gratis lånecyklar, hjälmar och instruktörer för en lättsam introduktion till stigcykling.  

Projektet är rikstäckande men med få anställda så kommer vi att behöva prioritera platser där vi kan nå flest unga och där det finns möjligheter till fortsatt stigcykling i någon form.  

Möjligheter till fortsatt rullande på stig kan vara en lokal skola, förening, cykelklubb, NPF-verksamhet, MTB-spår, volontärer med koll på NPF, volontärer med koll på stigcykling eller varför inte en kombination. Vi hjälper gärna till med kunskap och metod inom båda områdena. 

Stigcyklister som vill engagera sig erbjuds gratis utbildning i NPF och personer med erfarenhet av NPF erbjuds att lära sig grunderna i stigcykling och hur upplägg för cykelturer kan se ut. 

Är intresset stort och förutsättningarna goda hos just er så finns även möjlighet att låna några cyklar under en uppstartsperiod. Allt för att underlätta för de lokala eldsjälar som väljer att engagera sig för återkommande möjligheter till stigcykling för projektets målgrupp!

På Cykelfrämjandets cykelturer finns inga måsten eller tävlingsmoment. Alla cyklar så länge det är roligt och den första turen brukar vara runt en timme inklusive paus. Vilar gör vi när det behövs. Vi cyklar alltid en kort runda där vi har koll på varandra hela tiden vilket gör det lätt att stå över ett varv och pausa eller kanske bara titta på de andra som cyklar. Antalet som cyklar kan variera men bör helst vara max åtta.

Tydlighet, förutsägbarhet och roligt tillsammans är våra ledord. Stigen är målet. 

FÖRKUNSKAPER 

Den som vill prova på att cykla stig i skogen behöver kunna cykla på en vanlig cykel.

UTRUSTNING 

Har man en egen hjälm man trivs i så funkar det. Gratis lånecyklar finns så här långt i Stockholm, Huddinge, Sundbyberg, Lidingö, Järna, Gränna, Västerås och Skövde och de är i första hand till för unga med NPF. Annars räcker det med oömma kläder och gympaskor. En flaska vatten är alltid bra och kanske något att mumsa på när vi tar paus. 

INTRESSERAD 

  • Undersök gärna om ni är fler intresserade i ert närområde och om det finns några möjligheter till fortsatt cykling först, det ökar som sagt chansen att få besök av oss. 
  • Anmäl ert intresse med ett mejl där ni berättar hur många ni är som vill cykla och vilka eventuella förutsättningar för återkommande cykling det finns på er ort. Exempel på bra förutsättningar och möjligheter hittar ni högre upp på sidan.
  • Vi undersöker därefter möjligheten att komma till just er med gratis lånecyklar, hjälmar och instruktörer för en trevlig första erfarenhet av stigcykling.  

Den allra viktigaste förutsättningen är att ni tycker att det här låter som en kul grej att testa så anmäl för all del intresse oavsett era lokala förutsättningar. Har vi möjlighet så kommer vi ju såklart mer än gärna förbi er även om ni är få. 

Varmt välkomna med intresseanmälan och frågor till:

Stefan Lönngren
Projektledare
[email protected] 
070-368 08 08 

Följ gärna projektet på Facebook.

Hoppas att vi ses i skogen!

Foto: Chris Lanaway

STöd oss – bli medlem

Vårt mål är att tillvarata alla cyklisters intressen. Vi har redan åstadkommit mycket på det politiska området men vi behöver ditt stöd och engagemang för att åstadkomma ännu mer.