Tidigare Digitala Cykelträffar

Har du missat eller vill du se om en tidigare digital cykelträff? Här hittar du Cykelfrämjandets digitala cykelträffar och andra seminarier. Klicka på rubriken för att komma till inspelningen. Klicka här för att se kommande Digitala Cykelträffar.

En introduktion till mountainbike

Mountainbikecykling utmålas ibland som en extremsport och något som bara män håller på med. Dessa två myter och en hel del annat kommer att beröras under denna digitala cykelträff. Med avstamp i sportens födelse får vi följa med på en resa som ger dig en grundläggande bild av vad MTB står för och vad som ryms under detta paraply. Träffen riktar sig till allmänheten, men kanske framför allt till dig som arbetar på kommun, region eller är markägare och vill bredda din kunskap och låta dig inspireras kring en av friluftslivets starkast växande grenar.

Projektledare Hugo Röjgård presenterar arbetet med skriften Mountainbike - en introduktionEtt projekt finansierat av Svenskt friluftsliv.

Se inspelningen av föreläsningen här

Cykelmek för nybörjare
oktober 2023
Hur tar man hand om sin cykel på bästa sätt så att den mår bra år efter år? Vilka grejer är bra att ha hemma för att fixa med cykeln? Hur förbereder jag cykeln inför hösten och vintern? Cykelfrämjandets egen husmekare Fabienne Roux delar med sig av sina tips till dig som vill lära dig det grundläggande när det kommer till cykelfix. Den här digitala cykelträffen riktar till dig som inte är så van att meka med cykeln, men vill gärna lära dig mer.

Tre uppsatser om cykling
Oktober 2023

Varje år delar Cykelfrämjandet ut stipendium på 10 000 kronor till en uppsats som handlar om cykling. I år var 20 uppsatser nominerade – den högsta siffran hittills! Tre uppsatser gick till final och under det här lunchwebbinariet få vi en kort presentation av var och en av dessa tre intressanta och välgenomförda studier: 


Hanna Lövgren, som fick årets stipendium för masteruppsatsen Planering för en förflyttning till aktiva trans- porter: Hur kommunala och regionala aktörer inkluderar folkhälsoeffekter i planeringen av transportsystemet (2022), Kungliga tekniska högskolan.

Sofia Södergren, som skrev masteruppsatsen: En kvalitativ studie om cykelplanering och ett urval av kommuners hantering av intressekonflikter i en svensk kontext
(2022), Kungliga tekniska högskolan.

Ludvig Matsson, som skrev kandidatuppsatsen En rullande cykel - cykelreparation för den oinsatte (2022), Luleå tekniska universitet.Hur kan regionerna främja cyklingen?
September 2023
Förbättrad folkhälsa och färre cykelolyckor är bra för alla, inte minst för regionerna. Förutom att regionerna gynnas av ökad och säker cykling har de också en viktig roll för att öka cyklingen och göra den mer säker. Hur kan regionerna jobba för att öka cyklingen och prioritera cykeltrafiken? Den här digitala cykelträffen gästas av Jonas Hedlund som arbetar som trafikplanerare på Tyréns och har många års erfarenhet av cykelfrågor, inte minst efter att ha arbetat många år med strategisk planering på Region Skåne, och Aako Raoofi som är regional samhällsplanerare med fokus på regionala transportinfrastrukturplanen på Västra Götalandsregionen.

Digitala cykelrutter - så gör du
September 2023
2024 lanserar Cykelfrämjandet ett digitalt cykelruttbibliotek med lättillgängliga kartor för allt från familjevänliga dagsturer, till cykelturism och natur-turer.  Under den digitala informationsträffen berättar vi hur man går till väga för att skicka in en rutt till vårt digitala biblioteket. Ingen förskunskap behövs för att delta men vana att använda GPS och cykelkartor är en fördel!

Det här är "Frihet på cykel" – Cykelfrämjandets cykelkursverksamhet
Maj 2023
För den som vuxit upp i Sverige kan det tyckas vara en självklarhet att kunna cykla. Men faktum är att det är vanligt att personer som kommit till Sverige i vuxen ålder, inte har fått möjlighet att lära sig cykla som barn. Cykelfrämjandet håller varje år runt 100 cykelkurser runtom i landet för vuxna nybörjare. Hur känns det att lära sig att cykla som vuxen? Hur går en cykelkurs till? Under denna digitala cykelträff får ni veta mer om Cykelfrämjandets uppskattade cykelkursverksamhet "Frihet på cykel", som 2022 tilldelades Nelson Mandela-priset av Stockholms stad. Charlotte Hagström, forskare vid etnologiska avdelningen vid Lunds Universitet,  presenterade sin studie från 2019 om cykelkurserna.

Dela med dig av dina bästa cykelrutter digitalt
April 2023
Har du koll på lokala smultronställen och vill hjälpa fler att hitta dit på cykel? Cykelfrämjandet satsar nu på fritidscykling genom att samla medlemmars favoritrutter från runt om i landet på föreningens hemsida. Nu kan du dela din cykelglädje med andra och hitta nya favoriter! Under den här digitala cykelträffen går vi igenom vad som kännetecknar en bra cykelrutt, hur en digital cykelrutt skapar, riktlinjer för olika typer av cykelrutter och hur du kan dela din eller din lokalkrets cykelrutt via Cykelfrämjandets hemsida. Kolla in cykelframjandet.se/cykla-guide för mer information och hjälp oss dela cykelglädjen!

Workshop om Cykelns dag
Mars 2023
Den 3 juni är det Cykelns dag. Det har FN bestämt. Det är en dag när vi ska uppmärksamma cykelns alla fördelar. I år är det Svensk Cykling som arrangerar Cykelns dag i samarbete med Cykelfrämjandet. Under workshopen fyller vi på vår gemensamma idébank med förslag på roliga cykelaktiviteter som passar olika aktörer. Läs mer på cykelnsdag.com.

Norra Europas cykelhuvudstad - Vad kan vi lära oss av Uleåborg?
Februari 2023
Uleåborg i Finland anses vara norra Europas cykelhuvudstad. Nu har staden lyft vintercyklingen på en helt ny nivå genom utformningen av supercykelvägar, eller baana, som de kallas i Finland. Vad kan vi i Sverige lära oss av Uleåborg, inte minst när det kommer till att få fler att cykla året om? Rune Karlberg, från Cykelfrämjandets riksstyrelse, har besökt Uleåborg och visar hur staden jobbar med och planerar cykelmiljöns utformning. Istället för att enbart titta på städer söderöver vill Rune att vi i Sverige hämtar inspiration och kunskap från norra Finland. Rune Karlberg har 50-års erfarenhet av trafikplanering och utformning av gatumiljöer med stor kunskap om utformningen av cykelmiljön. 

Elcyklar
Januari 2023
Vad ska man tänka på när man köper en elcykel? Vad är skillnaden mellan olika system? Ska man välja en cykel som har motor fram, i mitten eller bak? Vilket fabrikat ska man satsa på? Hur långt kommer man på en laddning? Vad ska man tänka på när man laddar batteriet? Hur sköter man ett batteri på bästa sätt och hur länge håller batteriet? Årets första digitala cykelträff gästas av Per Wickman som har ett stort cykelintresse och kunskap om just elcyklar. Per har 18 års erfarenhet från utveckling i fordonsindustrin med bland annat provning av nya konstruktioner. Han har bland annat utfört test av elcykel för tidningen “Allt om elcyklar” och gör också recensioner av elcyklar åt Prisjakt. 

Ultracykling - vad motiverar och hur förbereder man sig?
December 2022
Nyfiken på ultracykling? Den här digitala cykelträffen gästas av Anna Lindén som cyklat Pan Celtic Race längs Irlands kust - ett lopp på 2600 km där hon fått fixa mat, boende och allt annat själv. Vad är fascinationen med att cykla långt under tidspress? Hur håller man motivationen uppe när det känns tungt? Och hur förbereder man sig? Ta del av Annas inspirerande berättelse och värdefulla insikter, och njut av fantastiska bilder från hennes cykeläventyr!

Vad saknas i handböckerna om infrastrukturens utformning?
November 2022
När svenska myndigheter ska utforma miljön för cyklar används GCM-handboken, framtagen av Sveriges Kommuner och Regioner och Trafikverket, och Trafikverkets regelverk som styr utformningen av gator och vägar, VGU. Utöver dessa finns en mängd rapporter som belyser cykelinfrastrukturens utformning. Det resulterar i att utformningen för cykel inte blir konsekvent. Rune Karlberg, som har 50-års erfarenhet av trafikplanering och utformning av gatumiljöer, delar med av sina insikter till alla som vill få bättre kunskap om utformningen av cykelmiljön och vilka frågor som behöver lyftas för att inkludera cyklister vid planeringen. 

Cyklistvelometern 2022 - Vad säger resultaten och vad händer nu?
Oktober 2022
Vi går igenom resultaten från Cykelfrämjandets stora nöjdhetsundersökning och jämför dem med tidigare år. Hur tycker cyklister det är att cykla i landets kommuner och har det förändrats över tid? Vilka har svarat på enkäten och kan man dra några slutsatser utifrån det? Vi går också igenom vad som händer nu. Hur kan vi jobba för att sprida resultaten och använda dem som verktyg för förändring? Vi delar även med oss av tips, inspiration och exempel.

Simon Jändel och Albin Kvarnefalk, vinnare av Cykelfrämjandets Uppsatsstipendium 2022
September 2022
Varje år belönar Cykelfrämjandet en studentuppsats som berör ämnet cykling. År 2022 är det Simon Jändel och Albin Kvarnefalk från KTH som tilldelas stipendiet för sin kandidatuppsats Brunnars påverkan på cyklisters körbeteende. Här presenterar de sin uppsats vid ett webbinarium den 28 september 2022. Ta del av deras presentation här.

Lastcyklar i fokus
September 2022

Peppe Hämeenniemi är ordförande i Cykelfrämjandet Västerås och en inbiten lastcyklist. Sedan hans första lastcykelköp 2013 har han sett lastcykeln som en självklar del för att möta vardagspusslet på ett enkelt och trevligt sätt. Här är några av de frågor som diskuteras: Vad finns det för olika typer av lastcyklar? Vilken lastcykel passar just mig? Hur snabbt lönar det sig att ersätta bil med lastcykel?

Lobbyskola: Hur påverkar vi politiken i en mer cykelvänlig riktning?
Maj 2022
Lars Strömgren, Cykelfrämjandets förre detta ordförande och engagerad i hållbar mobilitet, delar med sig av sina egna erfarenheter, tipsar om olika påverkansmetoder och ger några lyckade exempel på lobby-arbete inom cykelområdet.

Cykelpolitik: rörelser, strategier och visioner inom svensk cykelaktivism
April 2022
Dag Balkman, docent och lektor i genusvetenskap vid Örebro universitet, har studerat  cykelaktivism i Sverige och då specifikt tittat på Cykelfrämjandet, Ghostbikes och Cykelmaffina. Här är några av de frågor som diskuteras: Vilka konkreta tillvägagångssätt och strategier baseras aktivismen på? Hur förstår aktivister och cykelförespråkare cykling och cyklisters position i trafiken? Vi får också se exempel på cykelaktioner från Kristianstad och diskuterar vilka metoder som är mest effektiva för ökad cykling och hållbar mobilitet i samhället. 

Stigcykling/MTB på Cykelfrämjandet
Mars 2022
Stefan Lönngren, projektledare på Cykelfrämjandet, berättar om sitt drömjobb där han får möjlighet att arbeta med stigcykling
för barn och unga med NPF. Vi får också höra Hans Stoops, projektledare på Cykelfrämjandet och stigcyklist, berätta om hur man bygger hållbara cykelleder.  

Hur cyklar man till andra sidan jorden?
Februari 2022

Äventyrscyklisterna och författarna Kornelia Thörn och Robin Lyne berättar om sin resa från Sverige till Kina under Cykelfrämjandets digitala cykelträff. Följ med genom heta öknar och över iskalla bergspass, genom länder som Iran, Turkmenistan och Tadzjikistan.

Cyklingens historia
Januari 2022
Historikern Henrik Höjer ger oss en inblick i historien från de första försöken att bygga en cykel på 1810-talet till 2020-talets elcyklar.

Digital cykelträff

I början av 2021 tog Göte­borgskretsen initiativ till en ny typ av medlemsakti­vitet – en Digital Cykelträff. De hade bjudit in Cykelfrämjandets tidigare ordförande Lars Strömgren för att prata cykling via Zoom en vardagskväll i februari. Konceptet blev väldigt uppskattat och kansliet har därför fortsatt att ordna digitala cykelträffar för våra medlemmar runt om i landet. Maila till [email protected] och berätta vilket ämne du önskar att vi tar upp på av våra träffar.