Cykelfrämjandet vinner Stockholm stads Nelson Mandela-pris 2022

CykelfrämjandetNyheter, Okategoriserade

Årets Nelson Mandela-pris tilldelas Cykelfrämjandets projekt Frihet på cykel. Genom att erbjuda cykelkurser till vuxna nybörjare, i huvudsak utlandsfödda kvinnor, främjar projektet integration, jämlikhet och hållbarhet och bidrar till ett mer inkluderande Stockholm. 
 
– Det betyder mycket för oss på Cykelfrämjandet och för alla engagerade volontärer att vår insats med att lära fler att cykla uppmärksammas genom Nelson Mandela-priset! Vårt mål är att alla som vill lära sig cykla och känna friheten på två hjul ska ha möjlighet att göra det, oavsett var de bor eller var de kommer ifrån, säger Per Hasselberg, ordförande på Cykelfrämjandet.  
 
Cykelkurserna inom Frihet på cykel drivs av volontärer och riktar sig till alla vuxna som inte kan cykla. Kurserna omfattar sex tillfällen och erbjuds på många håll i Stockholmsregionen liksom på flera platser ute i landet. Bara under 2021 och 2022 kommer Cykelfrämjandet att ha genomfört närmare 100 cykelkurser och lärt över 1000 personer att cykla! Utöver runt 300 engagerade volontärer bjuder Cykelfrämjandet under sommaren även in feriearbetare genom Stockholm stad.  
 
Förutom att främja integration, jämlikhet, hållbarhet och miljö möjliggör Frihet på cykel även möten mellan människor med olika bakgrund. 
 
– Cykelfrämjandets projekt Frihet på cykel är ett bra exempel på hur man kan skapa en viktig mötesplats mellan nya och etablerade stockholmare. För den utrikesfödda kvinna som lär sig cykla öppnas inte sällan nya möjligheter. Det kan till exempel vara ett sätt att transportera sig till och från arbete eller studier och att kunna delta på olika sätt i samhället. Att kunna cykla är frihet, säger Karin Ernlund (C), arbetsmarknads-, integrations- och idrottsborgarråd i Stockholm stad. 
 
Sedan 1998 delar Stockholms stad ut Nelson Mandela-priset för att belöna och uppmärksamma goda initiativ för en mer öppen och integrerad stad. Utmärkelsen delas ut av arbetsmarknads-, integrations- och idrottsborgarråd Karin Ernlund (C) under en ceremoni i Stockholms stadshus i juni. Prissumman är på 100 000 kronor.  
 
Läs mer om Nelson Mandela-priset och motiveringen bakom Cykelfrämjandets utmärkelse här.

Läs mer om Frihet på cykel och Cykelfrämjandets verksamhet här.

Kontakta gärna:

Per Hasselberg, ordförande Cykelfrämjandet 
per.hasselberg@cykelframjandet.se, 076-170 32 73 
 
Sonja Nettelbladt, kommunikatör Cykelfrämjandet 
sonja.nettelbladt@cykelframjandet.se, 070-964 40 62 
 
För pressbilder, vänligen se cykelframjandet.se/press.

Dela!