Den 3 juni är Cykelns dag – en internationell dag då vi firar cykeln och allt den bidrar med i samhället! Läs mer om det arbete vi gör dagligen inom vår organisation – och ta del av några av våra fantastiska projektledares tankar, och deras viktiga insatser. För oss på Cykelfrämjandet är varje dag cykelns dag!
På Cykelfrämjandet arbetar vi ständigt för att skapa bättre förutsättningar för cykling i Sverige. Vi driver på för ett bättre Cykelsverige genom politisk påverkan, främjande av cykelturism, cykelvänliga arbetsplatser och skolor. Vi tar fram granskningar och rapporter såsom Kommunvelometern och Cyklistvelometern, gör cykling tillgängligt för barn, unga och vuxna som tidigare inte fått möjlighet att cykla – som sport och i vardagen. Vi utvecklar stigcykling och samlar MTB-communityt i Sverige. Och det är bara ett axplock!
Cykelfrämjandet arbetar för ett Sverige där alla som vill ska ha möjlighet att cykla, oavsett vem du är eller var du bor. Idag hindrar bristande infrastruktur, otrygga trafiksituationer och otillräckliga incitament många från att välja cykeln. Studier visar att det över hela landet finns betydande potential för fler att cykla till viktiga platser i vardagen. Men också för att använda cykeln på sin fritid, för motion och rekreation. För att nå dit krävs satsningar på bättre, säkrare och mer attraktiva cykelmiljöer i hela landet. Ökad cykling bidrar också till en rad positiva effekter för folkhälsa, miljö, klimat och tillgänglighet – vinster som gynnar både den enskilda cyklisten och samhället i stort. Genom våra medlemmars engagemang, vår verksamhet och vårt politiska påverkansarbete arbetar vi därför för ett bättre Cykelsverige – där fler kan cykla mer, året om och i hela landet.
I den här artikeln har vi samlat några av våra projektledares tankar om varför de anser att våra projekt är viktiga för cykling, och människor i Sverige!
Politisk påverkan
Vi på Cykelfrämjandet verkar för att politiker ska fatta beslut som bidrar till att fler kan cykla mer i vardagen, men också att förbättra förutsättningar för cykelturism och stigcykling i Sverige. Inom vårt arbete med påverkan så fokuserar vi också på att utbilda inom, och sprida kunskap kring hur cykling kan hjälpa alla ålderskategorier och samhällsgrupper att få mer frihet och rörelse i vardagen och att komma närmre naturen. Vårt arbete med politisk påverkan sträcker sig från att ha möten och dialog med politiker och andra beslutsfattare till att lämna yttranden på utredningar, remissvar och lägga fram förslag. Vi driver också opinionsbildning genom debattartiklar och utbildande kampanjer som uppmuntrar till engagemang och mer cykling året om. En otroligt viktig del i vårt arbete med politisk påverkan är våra lokala föreningar – som vi kallar kretsar. Deras arbete med att påverka lokala beslutsfattare och bedriva opinion är en nyckel i påverkansarbetet då mycket av cykelsatsningar styrs och beslutas om från lokal nivå.
Johline Lindholm, enhetsansvarig medlem & kommunikation
Läs mer om vårt arbete med politisk påverkan här!
Frihet på cykel
Vi erbjuder kurser för vuxna som aldrig fått chansen att lära sig cykla, eller känner sig osäkra på cykeln och vill ha stöttning. På cykelkurserna övar vi på att lära känna cykeln och lära sig cykla, och vi pratar också om trafikregler och cykelns många fördelar. Genom cykelkurserna tillgängliggör vi cykling för fler individer vilket skapar många möjligheter, möjlighet till arbete, flexibilitet (behöver inte vänta på bussen) och möjlighet till rörelse med vänner och familj, skapa nya kontakter och stärka sin självkänsla och självförtroende. Och främst: Glädje!
Emma Pettersson, projektledare Frihet på cykel i Stockholm
Många av våra deltagare anmäler sig till kurserna av praktiska skäl som att de vill cykla till eller i jobbet. Sen är det väldigt kul att se hur många upptäcker hur roligt det är att cykla under kursens gång.
Linda Hansson, projektledare Frihet på cykel i Göteborg
I Sjuhärad har det tidigare inte funnits möjligheter för vuxna att lära sig cykla, trots att cykling är en viktig färdighet för att kunna ta sig till jobb och skola. Att kunna cykla ger också möjlighet att delta i fritidsaktiviteter med barnen och använda sin fritid på ett meningsfullt sätt. Cykelkurserna strävar efter att erbjuda och möjliggöra detta för alla. Genom att lära vuxna att cykla bidrar vi till ökad självständighet och förbättrad livskvalitet, samtidigt som vi främjar en hälsosam och hållbar livsstil. Detta arbete är viktigt för att stärka cyklingens roll i Sverige och för att ge fler människor möjlighet att uppleva friheten och glädjen som cykling kan erbjuda.
Monika Sekovska, projektledare Frihet på cykel i Sjuhärad
Vill du delta på en cykelkurs? Frihet på cykel finns på flera orter i Sverige, läs mer här!
Vill du engagera dig som instruktör? Läs mer här!
Ge fler möjlighet att lära sig att cykla, stöd Frihet på cykel här!
Stigcykling
Cykelfrämjandets projekt Startpunkt Stigcykel har målet är att sänka trösklarna till friluftslivet. För här i Sverige har vi ju allemansrätten som ger oss möjlighet att cykla på stigar i naturen, men naturstigar är ofta svåra med rötter och annat vilket gör dem mindre bra för någon som inte redan är en van stigcyklist. Därför kommer vi tillsammans med Fritidsbanken Sverige att inrätta ett par stationer – Startpunkter, där den som är nybörjare kan få låna en mountainbike gratis. Stationerna kommer också att finnas i direkt anslutning till stigar och leder som är anpassade för nybörjare. Därigenom kan vi få fler att hitta till denna fantastiska friluftsaktivitet!
Hugo Röjgård, projektledare stigcykling & turism
Läs mer om vad vi gör inom stigcykling här!
Cykelturism
Vi vill att fler ska upptäcka alla fördelar med cykling på fritiden och semestern, och samtidigt göra cykelturismen smidig och attraktiv. För att lyckas med det driver Cykelfrämjandet en rad projekt med syfte att lyfta cykelturismen!
Anna Lindén, projektledare cykelturism & långdistansleder
Vi arbetar med flera spännande projekt för att främja cykelturism – bland annat Cykelturveckan (CTV), Bike Across the Baltic (BAB) och Baltic Biking Upgrade (BBU). Läs mer om våra projekt inom cykelturism här!
Cykelvänligast
Ungefär hälften av svenskarna har mindre än fem kilometer till jobbet, vilket innebär en resa som för många inte tar längre än 20 minuter med cykel. Genom Cykelvänligast, också kallat Cykelvänlig arbetsplats, arbetar vi tillsammans med kommuner och regioner runt om i Sverige för att göra det lättare för arbetsplatser och deras medarbetare att cykelpendla till, från och i jobbet! Cykelvänligast är en fantastisk plattform som erbjuder inspiration, stöd, rådgivning, cykelpendlartävlingar, årlig resvaneundersökning, bland annat! Våra deltagande arbetsplatser arbetar med kriterieruppfyllnad för att bli cykelvänliga arbetsplatser – finns din arbetsplats inom en av våra partnerkommuner har ni möjlighet att vinna utmärkelser i vår årliga tävling “Cykelvänligast”!
Madeleine Ringvall, projektledare Cykelvänligast
Läs mer om Cykelvänligast här!
Är du intresserad av att bli partnerkommun till Cykelvänligast? Kontakta på info@cykelvanligast.se
Svenska Cykelstäder
Svenska Cykelstäder bildades 2015 på initiativ av bland annat Cykelfrämjandet, Svensk Cykling och Malmö stad. Svenska Cykelstäder är en organisation av kommuner, regioner och associerade partners som tillsammans jobbar för att hälften av alla resor under fem kilometer ska ske på cykel. Genom kunskapsutbyte, samverkan, och opinionsbildning skapar vi ett bättre cykelsverige. Vi bedriver opinionsbildning framförallt nationellt för att få regering och riksdag att ta ett större ansvar för att utveckla cyklingen. Vi ser att ökad och säkrare cykling skapar en bättre miljö, motverkar klimatförändringar, stärker ekonomin och bygger trivsamma och trygga städer.
Samuel Williams, verksamhetsledare Svenska Cykelstäder
Läs mer om Svenska Cykelstäder här!
Tidningen Cykling
Medlemstidningen Cykling är ett engagerade cykelmagasin med målet att skapa en bred och stark cykelgemenskap i hela landet. Här kan du läsa cykelrelaterade artiklar som sträcker sig från cykelnyheter och livsstilsreportage till cykelturism, inspirerande cykelaktivism och senaste forskning om hållbar mobilitet. Tidningen utkommer fyra gånger per år och skickas hem till Cykelfrämjandets medlemmar. Cykling finns tillgänglig som e-tidning på Cykefrämjandets hemsida och skickas även till politiker, opinionsbildare och myndighetspersoner.
Tatjana Boric-Persson, chefredaktör tidningen Cykling
Läs mer om tidningen Cykling här!
Vill du få hem tidningen? Bli medlem här!
Cykelvänlig skola
Under 2022 så startade vi upp Cykelvänlig skola – en verksamhet och projekt som syftar till att vända den negativa trend vi ser för barns rörelse genom att skapa bättre förutsättningar för barns aktiva skoltransporter. Fokus ligger på ökad trafiksäkerhet och spridning av kunskap, praktiskt stöd genom verktyg, kriterier och inspiration för att skapa mer cykelvänliga skolmiljöer. Hemsidan ska bidra till en kontaktyta mellan skolor, kommuner och regioner och i år har vi fått beviljat projektbidrag från Trafikverket som vi kommer använda för att uppdatera hemsidan cykelvanligskola.se för att kommuner och skolor ska kunna fortsätta använda de verktyg och inspiration som plattformen ger. Vi kommer också att fokusera på att få mer spridning av cykelvänligskola.se så att fler kan ta del av de viktiga och hjälpsamma verktyg som finns där! Den totala sträckan som cyklas av barn och unga har minskat lavinartat och 2014 cyklade barn i snitt 42 procent kortare sträcka än under 1990-talets mitt. Det är en negativ trend som måste vändas!
Johline Lindholm, projektansvarig Cykelvänlig skola
Läs mer om Cykelvänlig skola här!
Stöd vårt arbete för ett bättre Cykelsverige! Bli medlem här!
Vill du engager dig lokalt? Hitta din lokala förening här!
Den 3 juni är Cykelns dag och vi vill hylla cykeln! Dra ihop en cykelpicknick, ta en cykeltur med andra cykelfrämjare och fler på din ort, delta i en Kidical mass eller sprid ordet om varför cykeln är fantastisk, men också spelar en viktig roll i vårt samhälle på många sätt. Kika redan nu i vår kretskalender efter lokala event. Läs mer på cykelframjandet.se/cykelnsdag