Att ha tillgång till en cykel är avgörande för om deltagarna blir aktiva cyklister efter kursens slut. Ta därför gärna upp frågan om egen cykel vid varje teorifika eller så ofta du kan.
Framför allt behöver du uppmuntra att de ska skaffa en egen cykel så snart som möjligt. Fråga om några redan har en cykel och om de tycker den är bra eller inte. Be dem gärna ta en bild av cykeln eller, om möjligt, ta med den någon av de sista gångerna för att få synpunkter på den. Det är ju den de ska börja använda så snart kursen är klar.
Det finns flera delar i det här teoripasset som kan diskuteras; vilken cykel är lämplig att börja med, hur de kan skaffa sig den och vad som måste finnas på en cykel enligt lag. Dela ut och använd bilagan Egen cykel som stöd under teoripasset.
Skaffa cykel
De som inte har en cykel bör få tips om var de kan köpa en och vad priserna ligger på. En bra nybörjarcykel är en med låg ram och lågt insteg (så kallad komfortcykel, standardcykel, tidigare damcykel) och upprätt körställning. Diskutera för- och nackdelar med olika cykelmodeller (se bilaga Egen cykel).
Fråga deltagarna om de känner till var deras närmaste cykelmekaniker och cykelbutik ligger. Informera om att vissa butiker eller mekaniker också säljer begagnade cyklar. Kan du ge lokala tips? Tipsa också om att begagnade cyklar även kan hittas på annonsmarknader som blocket.se och begcykel.com, där privatpersoner säljer cyklar i varierande skick. Vill du veta mer om vad du ska tänka på när du köper en begagnad cykel, titta på Cykelfrämjandets video, Att köpa en begagnad cykel, i kunskapsbanken på webben.Informera om att de ska kontrollera ramnumret hos Polisen innan de köper en begagnad cykel. När de har köpt en cykel är det också viktigt att de registrerar ramnumret hos polisen. Ramnumret står på cykelns ram, oftast på undersidan. Det kan vara lättare att hitta om man vänder cykeln upp och ner. Visa gärna deltagarna var det sitter på ett par av cyklarna på övningsplatsen. Om det finns lånecyklar, hyrcyklar eller cykelkök kan du gärna ta upp det som alternativ. Be gärna deltagarna själva undersöka vad som finns lokalt till nästa tillfälle.
Broms och ringklocka
Enligt lag ska alla cyklar ha broms och ringklocka.
Belysning och reflexer
Belysning och reflexer krävs vid färd i mörker. Enligt lag ska cyklar ha lampa framtill med vitt eller gult fast (inte blinkande) ljus och en lampa baktill som visar rött ljus. Baklyset får vara av blinkande typ. Båda lysena ska synas på 300 meters avstånd, därför räcker det inte med en liten ljussvag baklykta.
Tre typer av reflexer krävs:
- röd reflex bak (finns ofta integrerad i baklyset)
- vit reflex fram
- vit eller orange reflex på sidan
Hjälm
Enligt lag ska alla barn och unga under 15 år ha hjälm när de cyklar eller blir skjutsade. För vuxna är det frivilligt att bära hjälm. Se till att hjälmen sitter en bit ner över pannan och är ordentligt fastspänd för att göra nytta. Informera deltagarna om att föräldrar ansvarar för att barnen bär hjälm.
Att skjutsa på cykel
Enligt lag får man skjutsa ett barn på sin cykel om cykeln har lämpliga säten. Följande regler gäller när du skjutsar: Är du över 15 år får du skjutsa ett barn under 10 år på cykeln. Är du över 18 år får du skjutsa två barn under 6 år på cykeln. Tänk på att skydda passagerarens fötter så att de inte åker in i hjulen.
På bilagan Egen cykel finns en övning, Lagens krav där deltagarna får fylla i vilka delar som måste finnas på en cykel enligt lag. Låt dem hjälpa varandra så mycket de vill.