FAS 2 - När det rullar

Den första fasen består av tre steg: Under fas 2 får deltagarna genom olika övningar träna på att kontrollera cykeln och hastigheten, svänga, släppa ena handen från styret, stanna och starta vid en stoppunkt och bromsa i nedförsbacke. Den här fasen brukar pågå i ungefär tre till fem lektioner men vissa behöver mer tid och andra mindre.


Under fas 2 får deltagarna genom olika övningar träna på att kontrollera cykeln och hastigheten, svänga, släppa ena handen från styret, stanna och starta vid en stoppunkt och bromsa i nedförsbacke. Den här fasen brukar pågå i ungefär tre till fem lektioner men vissa behöver mer tid och andra mindre.

I övergången till fas 2 är det bra att uppmuntra deltagarna att höja sadeln i takt med att de gör framsteg i cyklandet. Om det behövs kan de också byta till en större cykel. Höj sadeln lite i taget så att de fortfarande känner sig trygga. Det är både enklare och bekvämare att cykla när sadeln är i rätt höjd. Illustrationen visar hur din sittställning ska vara när cykeln är rätt anpassad till just din kropp.


ImageÖvningarFas 2 - Snabbguide

 

Övning 10: Teknikbanan

Skapa en bana med hjälp av koner och asfaltskritor där deltagarna kan öva på att cykla långsamt, svänga, bromsa med mera.

Övning 11: Följa John

En instruktör leder gruppen som cyklar efter och imiterar allt ”John” gör. Till exempel visar tecken, ringer med ringklockan, cyklar i cirklar eller cyklar långsamt.

Övning 12: Koll på omgivningen

Låt deltagarna testa att se dig snett bakåt i ögonvrån när ni står still.

Övning 13: Visa tecken

Be deltagarna släppa taget om styret, lite i taget. När de kan lyfta handen från styret övar de så här:
• Titta över axeln (i ögonvrån) för att se om någon kommer.
• Visa tecken och sätt tillbaka handen igen.
• Sväng eller stanna med båda händerna på styret.

Övning 14: Pumpskola

Varje deltagare prövar att pumpa sina däck.

Övning 15: Bromsa i nedförsbacke

Gå raskt bredvid när deltagaren testar att bromsa och rulla nedför backen. Kontrollera att deltagaren använder fotbromsen.

 

För avancerade deltagare

 

Övning 16: Lyfta från sadeln och trampa stående

Träna på att rulla stående på en pedal och stå upp och trampa.

Övning 17: Starta stående

Starta stående med ena foten på den nedre pedalen och utan att först sitta på sadeln.

När deltagaren behärskar cykeln, klarar av teknikbanan utan problem och kan bromsa kontrollerat i backe är hen redo för fas 3.