Cykellekar – en liten demo

GöteborgskretsenBarn, Göteborgskretsen

räcka över grej

För den som är nyfiken på vad cykellekar egentligen går ut på tänkte vi visa ett par exempel. Leken i fråga går i korthet ut på att räcka över ett föremål till en annan person och den här leken går att variera på många sätt vilket gör att svårighetsgraden kan skruvas upp med små steg.

Vi visar inte bara själva lekens upplägg utan försöker få med själva inlärningsprocessen. I början har Leila lite svårt att släppa ena handen från styret. I slutet, efter några enkla övningar, har hon inga problem att räcka över ringen med båda händerna till en annan cyklist.

Överlämning av ett föremål är en övning i att samsas om en begränsad yta i trafiken. För att överlämningen ska fungera måste man visa tydligt för sin medtrafikant vart man är på väg och samtidigt anpassa sin färdväg och fart till den man möter. Att kunna interagera med andra trafikanter är minst lika viktigt som att veta vilka regler som gäller i olika situationer.

Bara två personer är inblandade i de övningar vi visar här men det går att variera så att flera personer måste interagera. Snart hoppas vi kunna visa exempel på sådana lekar.

Steg 1 – Räcka över till stillastående

Steg 2 – Räcka över till annan cyklist

Dela!