Cykel + spårvagn: Stor potential för ytterområdena

GöteborgskretsenGöteborgskretsen

Så långt kommer man från Brunnsparken på 30 minuter
Inom det rosa området kan man cykla till Brunnsparken på en halvtimme. I det gula området når man Brunnsparken med cykel och spårvagn på högst 50 minuter. Klicka för större

Vår medlem John Slinning Jannesson har skrivit en akademisk uppsats om cykel på spårvagn. Uppsatsen visar en stor potential för kombinationsresor med cykel och spårvagn. Av invånarna i Göteborg kan 58% cykla till Brunnsparken på 30 minuter. Men 84% bor inom 30 minuter med cykel från Brunnsparken eller inom 15 minuter från en annan spårvagnshållplats. Det gula området på kartan visar var man når Brunnsparken med cykel och spårvagn på högst 50 minuter.

Till våren blir det tillåtet att ta med cykel på spårvagnslinjen Tvärbanan i Stockholm, och det är sedan tidigare tillåtet i städerna Oslo, Bergen och Århus.

På spårvagnarna i Göteborg är det inte tillåtet att ta med cykel ombord. Däremot får man ta med cykel på alla Västtrafiks pendeltåg och regionaltåg utan extra kostnad. Cykelfrämjandet driver för närvarande inte frågan om cykel på spårvagn i Göteborg.

Här kan du ladda ner en sammanfattning av Johns uppsats:
Cykel + spårvagn: Stor potential för ytterområdena

Dela!