Cyklar för en jämlik värld

TatjanaNyheter

Att cykla från soluppgång till solnedgång. Närmare bestämt i 18 timmar är precis vad hälsoinspiratören och TV-profilen Stephan Wilson tänker göra på Cykelns dag! Han gör det för att uppmärksamma biståndsorganisationen Diakonias Cykelprojekt och samtidigt lyfta Cykelfrämjandets arbete.

Allt började förra året när Stephan Wilson, tillsammans med biståndsorganisationen Diakonia och 150 cyklister cyklade Vätternrundan för att stoppa barnäktenskap i Bangladesh. Diakonia driver ett cykelprojekt i landet där flickor lär sig cykla så att de själva kan ta sig till skolan. Utbildning skyddar mot barnäktenskap i ett land där så många som 50 procent av alla flickor gifts bort innan de fyllt 18 år.

 – Jag brinner verkligen för det här projektet, berättar Stephan. Det gör sådan stor skillnad i de här flickornas liv och om jag kan hjälpa till vill jag göra det!  

I år blir det Halvvättern istället för hela Vätternrundan för Stephans del, men lika många deltagare som förra året!  

Stephan vill sprida projektet lite extra. Och detta på Cykelns dag. Någonstans runt 03:40, när solen går upp, den 3 juni trampar Stephan iväg från hemmet i Skarpnäck och han kommer inte att lämna cykeln förrän vid 22-tiden, när solen går ner! 

Det kommer att bli en utmaning, men jag är peppad på att se vad som händer under dagen! säger Stephan.  

Tillsammans med Cykelfrämjandet och Diakonia kommer Stephan göra flera uppehåll under dagen. Bland annat besöker han cykelköket i Solna och träffar vuxna som lär sig att cykla genom Cykelfrämjandets cykelkurser för vuxna Frihet på cykelAllt för att uppmärksamma att cykeln är en symbol för en mer rättvis, jämlik och hållbar värld.

 – Jag ser så mycket fram emot att få se det cykelengagemang som finns där ute. Och jag hoppas att ni är många som kommer och hejar längs vägen. Det lär behövas… säger Stephan och skrattar.  

Ta del av Stephans rutt och läs mer om Cykelprojektet i Bangladesh på diakonia.se/cykelprojektet .
cykelframjandet.se/cykelnsdag får du tips på hur du kan sätta cykeln i centrum, bland annat genom att skriva på vår namninsamling.

Dela!