Cykelvänliga boenden och besöksmål för cyklisters behov

Johline LindholmCykel på tåg, Cykelturism, Nyheter, Undersökningar och rapporter

Personer som cyklar i sommarväder vid Göra kanal
Foto: Göta kanalbolag AB

Under vintern 2024 genomförde Cykelfrämjandet en undersökning för att ta reda på vilka behov cyklister har när de planerar sin cykelsemester och vad för behov som uppstår när cykelsemestern är igång. Syfte var att skapa förståelse för vad cyklister önskar och förväntar sig av besöksmål och boenden längs cykellederna i Sverige. Över 4 000 personer svarade på enkäten! 

Stort intresse för cykelsemester

Undersökningen visade att svenska folkets intresse för att semestra på cykel är stort – hela 52 % uppgav att de gärna hade velat åka på cykelsemester, även om de inte varit på det ännu. Av de drygt 4000 som svarade på enkäten hade 30 % varit på cykelsemester det senaste året. 

Trygga cykelparkeringar är viktigt 

Trygga parkeringar vid boendet och på stopp längs rutten såsom besöksmål och caféer är viktigaste aspekten för boenden och stopp enligt majoriteten hos de som svarat (76%). Men viktigt är också att det går att få skriftlig information och kartor för området (40%) eller att personal kan ge tips (34%). Ungefär en fjärdedel anser det också viktigt med cykelpump (26 %) och laddmöjlighet till elcykelbatteri (24 %). 

Majoriteten vill kunna ta cykeln i kollektivtrafiken 

Det vanligaste färdmedlet för att ta sig till starten av sin cykelsemester är bil (39%) följt av cykel (30 %) och tåg (24%). Majoriteten (73%) bland respondenterna vill kunna ta med sig cykeln i kollektivtrafiken i samband med sin cykelsemester.  

Nästan alla regionaltåg tillåter cyklar ombord. Läs mer om det här!  

Utveckling av cykelvänliga boenden och besöksmål

För cykelturister är det viktigt att kunna känna sig välkomna och bekväma på de platser de besöker längs sin cykelrutt. Genom att erbjuda rätt service kan boenden och besöksmål marknadsföra sig som cykelvänliga och skapa en mer attraktiv upplevelse för sina gäster. Men vad innebär egentligen att ett boende eller stopp är “cykelvänligt”? 

Det finns idag ingen enhetlig nationell eller internationell standard för vad ett “Cykelvänligt” boende eller besöksmål innebär. Men för att kunna synliggöra och förenkla för cykelturister att hitta rätt har många cykelvänliga boendena och besöksmål runt om i landet satt upp egna kriterier för att synliggöra för besökare att just de är cykelvänliga. Ett av de vanligaste grundkriterierna är säker cykelparkering. Där bör det gå att låsa fast cykeln och finnas verktyg för enklare reparationer av cykel och utrustning. I vissa fall förväntas även boendena eller besöksmålen erbjuda möjligheter för tvätt av kläder och cykel, och att de tillhandahåller kontaktuppgifter till närliggande cykelreparatörer.

Det är viktigt att komma ihåg att de cykelvänliga boendena och besöksmålen skiljer sig från varandra eftersom det som sagt inte finns en nationell standard för vad “cykelvänligt” innebär. Märkningarna ger en fingervisning, men det är alltid bra att dubbelkolla vad som finns på plats hos just det boendet eller resmålet du ska till. Vi listar några av landets cykelvänliga boenden längre ner här på sidan. 

Göta kanal satsar på cykelvänliga företag 

Några som valt att satsa på cykelvänliga stopp och boenden är AB Göta Kanalbolag. Under våren 2024 utbildades ett 30-tal företagare längs med cykelleden och idag är de certifierade som cykelvänliga. Utbildningen gjorde de i samarbete med Sweden By bike. Kravet på restauranger, butiker och besöksmål är att de ska tillhandahålla parkering för cykel, enklare verktyg och möjlighet att ladda mobilen. På deras cykelvänliga boenden ska de tillhandahålla säker cykelförvaring, enklare verktyg och kontaktuppgifter till närmaste cykelservice. Längs med leden erbjuds bland annat cykeluthyrning och båttransporter för cyklister. Göta kanalleden är en av Sveriges nationella cykelleder och är totalt 220 km. 

Här kan du se Cykelfrämjandets webbinarium om cykelledsutveckling där Anna Adolfsson berättar om arbetet med Göta kanalleden: Frågestund om cykelledsutveckling – YouTube 

Nedan har vi listat cykelvänliga boenden för att visa upp några boenden och besöksmål som är anpassade för att möta cyklisters behov och förväntningar. 

Lista över fler cykelvänliga boenden i Sverige från söder till norr

Sweden by Bike har märkt ut sina mer cykelvänliga boenden med en skylt som säger “Cyclists welcome 2024”.

Visit Mitt Skåne: Bike points Cykla – Visit MittSkåne (visitmittskane.se) 

Familjen Helsingborg: Bike Friendly Places & Bike Approved Accomodation i Nordvästra Skåne. Bike Friendly Places & Bike Approved Accomodation | Familjen Helsingborg 

Göta Kanal: Cykelvänliga stopp Cykelsemester längs Sveriges blå band | Göta kanal (gotakanal.se) 

Nyköpingsguiden: Cykelvänliga boenden Nyköpingsguiden – Cykla i Nyköping (nykopingsguiden.se) 

Visit Västerås: Cykelvänliga boenden Res runt i Västerås Med cykel – Visit Västerås (visitvasteras.se), 

Väst Sverige: Cykelvänliga boenden Cykelvänliga boenden – Bo bekvämt nära en cykelled (vastsverige.com) 

Valdermarsvik: Cykelvänliga boenden  Cykling – Valdemarsviks kommun (Sweden by bikes boenden) 

Bergslagen Cycling: cykelvänliga boenden Bergslagen Cycling 

Visit Dalarna: Cykelvänliga boenden Boka en cykelsemester i Dalarna | Visit Dalarna 

Järvsö Cykelvänligt boende – Järvsö (jarvso.se) 

Visit Skellefteå: Cykelvänliga boenden Cykelvänliga boenden i och omkring Skellefteå (visitskelleftea.se) 

 

Har vi missat nämna ett cykelvänligt boende? Eller vill du ta del av rapporten?

Kontakta anna.linden@cykelframjandet.se

 

Dela!