Att vintercykla är inte svårt!

TatjanaNyheter

Greenfluencern Annika Sundin vill få fler att börja vintercykla – för klimatet, miljön, hälsan och plånboken. Och för att det är smidigt! 
– Det är inte svårt att cykla på vintern. Jag använder min ”tantcykel” året om, men vinterdäck är ett måste.

Annika Sundin är egenföretagare och driver greenfluencer­kontot @Medveten_i_stan på Instagram. Hen­nes mål är att skapa en bättre värld.

– Jag skriver ofta om våra personliga val. Och jag tror att det är där vi måste börja, men jag vill få följarna att förstå att vi gör störst skillnad när vi får med oss fler på förändringen samt när vi påverkar på en bredare samhällsnivå. Kontot handlar om hållbarhet generellt sett, om allt från balans i livet, till mat, konsumtion och transporter.

Det hela startade när Annika väntade sitt första barn 2008. Tankar om hur hennes egna val påver­kade bebisen i magen – maten hon åt och hudpro­dukterna hon använde.

– Vi kryssar mellan bilar, tar oss fram på osamman­hängande cykel­ banor, aktar oss för bildör­rar som öppnas och trängs i cykelfält. Vi måste kunna känna oss trygga. Då kommer ännu fler att cykla. Vi som väljer cykeln gör ett bra val, både för oss själva och samhället. Men samhället hänger inte med.

Annika Sundin cyklar året om och vill få fler att vintercykla.

– Idag vardagscyklar endast 11 procent av befolk­ningen och på vintern ännu färre förstås. Jag bor i Stockholms innerstad och använder min ”tant­cykel” dagligen. Allt är inte för alla hela tiden, det inser jag också, men jag vill visa att det inte är svårt att cykla på vintern. Om man har långt till jobbet kan man exempelvis cykla till jobbet och ta bussen hem. Sedan gör man tvärtom dagen efter.

Annika vill förmedla att livet blir roligare och bättre när man lever mer hållbart.

– Att fynda på second hand, att äta i säsong och att testa nya sätt att resa på är kul! Dessutom oftast billigare – och det är tillfredsställande att veta att mina val påverkar. Alla kan inte ändra på allt, men börja någonstans. Och få med dig perso­ner runt omkring – grannar, familjen, arbetskom­pisar. Och kom ihåg – vi ska ha kul under vägen.

– No fun, No change! Jag började ställa om, område för område, och ju mer jag lärde mig desto bättre blev livet.

Under pandemin startade Annika, tillsammans med Emma Sundh och Sophia Schyman, cykel­uppropet – ett gräsrotsinitiativ som kräver bättre förutsättningar för cyklister i hela landet. De upp­ manade till att lägga ut bilder under hashtagen och berätta hur det är att cykla där de bor. De cyklade med ansvariga politiker i Stockholm, hade möte med infrastrukturministern, cyklade tillsammans med finansmarknadsministern och fick en debatt­ artikel publicerad i Göteborgs­Posten.

– Vi har alla våra anledningar att cykla – hälsan, klimatet, plånboken. Som tur är så är vi fler och fler som cyklar, men vi samsas om otillräcklig cykelinfrastruktur och ges inte rätt förutsättningar.

Annikas bästa tips för vintercykling

  • Kolla väderappen på morgonen och klä dig efter väder. Varma vantar gör susen.
  • Skaffa vinterdäck. Cykla inte utan vinterdäck. Ta hjälp av en cykelverkstad om du tycker att det är jobbigt att byta däck själv.
  • Backspegel på styret kan vara användbart om det är trångt på cykelbanan. Kolla också att lamporna funkar så att du syns i mörkret.

Annika Sundin driver greenfluenser­kontot @Medveten_i_stan och vill få fler att börja cykla året om.

Dela!