Bästa stigcyklingen finns runt hörnet

Cecilia SandhuNyheter, Undersökningar och rapporter

Foto: Escape Gravity Media

Stigcykling fortsätter att bli mer och mer populärt för varje år som går. Få saker får en att känna sig bättre än att uppleva den svenska naturen från cykelsadeln. Och det bästa är att äventyret oftast finns nära dig.

Skogen ger oss ett bevisat välmående långt utöver själva motionen. Runt om i landet finns ett digert utbud av ändamålsenliga stigar och leder för stigcykling, både för lokalt nyttjande och häftiga anläggningar för semesterresan. I Sverige finns det uppskattningsvis runt 500 000 stigcyklister – det är många!
I både svenska och europiska studier ser man många likheter kring vad som motiverar denna grupp. Tydligast är naturupplevelsen, vyerna, dofterna och djuren. Farten och motionen hamnar också högt upp på listan till varför många väljer att cykla på stigar och leder i skogen.
– Vi cyklar helst nära hemmet. Ibland kan det låta som om alla bara cyklar i fjällen eller i bike-parks som Isaberg och Vallåsen, men så är det inte, berättar Fredric Piper, projektledare på Cykelfrämjandet med fokus på stigcykling.
Undersökningen European Mountain Bike Survey från 2022 visar att 70 procent av cyklandet sker på “hemmastigarna” och ytterligare 20 procent inom regionen. Endast 10 procent av stigcyklingen sker på resor långt ifrån hemmet.
– Allemansrätten ger oss unika möjligheter att utforska vårt land på cykel. Den är dessutom ganska enkel att förhålla sig till, att inte störa och inte förstöra är det man behöver tänka på. Här ingår det förstås att både hälsa och ge plats åt dem vi möter så att det blir trevligt och njutbart för alla. Sverige har det mesta en stigcyklist kan efterfråga, ofta gömmer sig en pärla runt hörnet, säger Hugo Röjgård, som också arbetar med stigcykling på Cykelfrämjandet.

I maj släppte Cykelfrämjandet rapporten Att utveckla leder för mountainbike – en nationell kartläggning som gjordes på uppdrag av Tillväxtverket. I den beskrivs hur och var stigar och leder för stigcykling tillhandahålls i landet samt kunskapsläget om bland annat gradering och säkerhet. Du hittar rapporten i sin helhet här.

TIPS FÖR DIG SOM VILL TESTA STIGCYKLING PÅ HEMMAPLAN I SOMMAR

  • Har du redan en mountainbike är sidan trailforks.com/region/sweden/ ett bra sätt att hitta stigar i närheten.
    Där finns information om svårighetsgrad, längd med mera.
  • Du kan också googla på “cykla mountainbike” och ange din kommun. Kanske bor du på ett ställe som jobbar aktivt med leder för mtb. Saknar du cykel sök efter “hyra mtb” för att hitta företag som hyr ut och guidar. Du får cykla i skogen med stöd av allemansrätten. Håll dig till stigen och visa hänsyn till de du möter. Och viktigast av allt – njut!

Dela!