Cykelkarnevalen är tillbaka!

Sonja NettelbladtNyheter

Söndag den 18 september är det äntligen dags för Cykelkarnevalen att återuppstå på Norrbro i Stockholm. Cykelfrämjandet är självklart på plats för att träffa andra glada cyklister och berätta om vår verksamhet.

Sedan 2014 har Cykelkarnevalen en gång om året förvandlat Stockholm till en enda stor cykelfest med utställare, uppträdanden och karnevalståg genom stan. Efter uppehåll under pandemin är karnevalen nu tillbaka och söndag den 18 september är det dags igen! Det blir en heldag i cykelns tecken med en rad spännande aktörer och aktiviteter på plats – från lastcykelmässa och BMX-show till samtal om hållbarhet och cykelhistoria. Självklart är även vi på Cykelfrämjandet på plats för att berätta om vår verksamhet och vad vi erbjuder våra medlemmar.

Enligt Christina Nordlind Hejdenberg, projektledare för Cykelkarnevalen, är syftet med dagen att på ett lustfyllt och inkluderande sätt lyfta fram både nyttan och nöjet med cykeln.

– Det är egentligen väldigt enkelt. Väljer vi att gå eller cykla för att ta oss fram bidrar vi till samhällsvinster på mängder av sätt. Renare luft, säkrare stadsmiljö, friskare medborgare. För att inte tala om klimatnyttan! Dessutom är det mycket roligare att handla middag och hämta barnens kompisar med cykel – alla blir gladare, säger hon.

Förutom utställare och uppträdanden så är höjdpunkten på dagen själva karnevalståget som cyklar från Norrbro kl 14. Till karnevalen är alla slags cyklister och cyklar välkomna – oavsett om man trampar med muskelkraft eller elassistans. Rutten går genom centrala delar av staden som denna dag ger cykeltrafiken företräde. Vill du göra din cykel extra karnevalsfin så finns Pimp Your Bike på plats innan avfärd för att hjälpa dig.

Cykelkarnevalen 2022

För vem: Cykelkarnevalen är öppen för alla och det kostar inget att delta.
När:
Söndag 18 september. Mellan kl 10–16 kan du besöka utställarna och ta del av uppträdanden. Kl 14 cyklar karnevalståget iväg.
Var: Norrbro, Stockholm.
Läs mer:hemsidan eller på eventet på Facebook.

Höjdpunkter ur programmet

Lastcykelmässan 2022
– BMX- show med Andreas Lindqvist, Future Promotion
– Pimp Your Bike – smycka din cykel inför karnevalen genom stadens gator!
– Träffa oss på Cykelfrämjandet och lär dig mer om vår verksamhet och vad vi erbjuder dig som medlem
– Food bikes – när du blir hungrig
Naturskyddsföreningen är på plats för att prata klimat, miljö och hållbarhet
– Etnografiska museet visar en cyklande pop up-version av sin utställning Human Nature 
– Författaren Henrik Höjer berättar om sin cykelhistoriska bok Frihet på två hjul

Dela!