Cyklingens historia med historikern Henrik Höjer

CykelfrämjandetNyheter

Cykelfrämjandets digitala cykelträff 12 januari 2022: Cyklingens historia med historikern Henrik Höjer.

Historikern Henrik Höjer, som skrivit boken ”Frihet på två hjul”, gästade Cykelfrämjandets digitala cykelträff den 12 januari 2022. Under kvällen fick vi en inblick i historien från de första försöken att bygga en cykel på 1810-tal.

Dandyhästen, benskakaren, körmaskinen, hobbyhästen, höghjulingen, springmaskinen, den mekaniska hästen, resmaskinen, ilvagnen, löpmaskinen, draisinen, velocipeden, järnhästen, stålhästen, bicykeln – ja, det fanns en uppsjö av namn för cykel och de som vågade sig på att cykla. I början var cykeln en statussymbol och något som de rika männen ägnade sig åt, men kom senare att spela en viktig roll för bland annat kvinnans frigörelse.

Här kan du se den inspelade föreläsningen:

Här kan du läsa mer om våra digitala cykelträffar.

Dela!