Cyklistvelometern öppen – nu ska cyklisterna höras!

CykelfrämjandetNyheter

Idag är det Cykelns dag och över hela världen uppmärksammas cykelns betydelse för klimat, miljö och folkhälsa. Cykelfrämjandet firar dagen genom att bjuda in landets cyklister till Cyklistvelometern – en nationell nöjdhetsundersökning som jämför Sveriges kommuner utifrån vad cyklisterna själva tycker. 

– Klimaträttsutredningen, FN och IPCC har alla lyft fram behovet av satsa mer på cykling. Då är det helt nödvändigt att cyklisternas eget perspektiv kommer fram. Cyklistvelometern ger cyklister i hela landet en möjlighet att göra sin röst hörd, säger Per Hasselberg, ordförande för Cykelfrämjandet.  

Cyklistvelometern är en återkommande undersökning där Cykelfrämjandet granskar och jämför landets kommuner utifrån vad cyklisterna själva tycker. Undersökningen baseras på en självrekryterad och anonym enkät där alla cyklister i Sverige kan tycka till om cykelförutsättningarna i sin kommun. År 2022 genomförs Cyklistvelometern för tredje gången och enkäten är öppen 3 juni–31 augusti.  

– Resultatet från Cyklistvelometern ger en unik insyn i hur cyklisterna upplever kommunen de cyklar mest i. Det blir ett viktigt politiskt verktyg för alla som vill skapa bättre cykelförutsättningar och sätter press på beslutfattare att lyssna på cyklisterna själva, säger Isabella Thöger, verksamhetschef på Cykelfrämjandet.   

Sist Cyklistvelometern genomfördes år 2020 besvarades enkäten av ca 18 000 cyklister och resultat presenterades för 83 av landets kommuner. Målet i år är 20 000 cyklister och 100 kommuner. Resultaten från Cyklistvelometern 2022 publiceras den 19 oktober. Då tillkännages även vinnarna i kategorierna mindre, mellanstor och stor kommun.  

För alla som besvarar Cyklistvelometern och väljer att bli medlemmar i Cykelfrämjandet skänker vi hela medlemsavgiften till vår ukrainska syster organisation U-Cycle och deras humanitära arbete.   

Tyck till om din kommun i årets Cyklistvelometer här

  

   

  

 

Dela!