Cykeldemonstration: ”Vi blockerar inte trafiken. Vi är trafiken!”

CykelfrämjandetNyheter

Cykeldemonstration 28 maj 2022 rondell

I lördags arrangerade Cykelfrämjandet en stor cykeldemonstration i Stockholm för cyklister från hela landet.
– Vi vill visa att cyklister behöver bättre cykelvägar, men också hur ett alternativt samhälle med cyklar i fokus skulle kunna se ut, berättar Martin Gelinder, ledamot i Storstockholmskretsens styrelse.

Ett 80-tal cyklister i alla åldrar tog sig genom ett regnigt Stockholm i lugn takt och med musik i högtalarna. Många hade skyltar med budskap som ”Vad driver Putin? Det är inte vi. Vi är ute och cyklar!”, ”Vi blockerar inte trafiken. Vi är trafiken!” och ”Samhället tjänar när DU cyklar!”.

Det var Cykelfrämjandets Storstockholmskrets som tog initiativet till cykeldemonstrationen ”Cykelfest Stockholm+50” – en inledning på det stora FN:s miljömötet Stockholm+50 som äger rum den 2–3 juni. Cykelfrämjandet hade fått polistillstånd och polisen följde med för att skydda cyklisterna.

– Det var en väldigt bra stämning och deltagarna tyckte att vi hade arrangerat det bra. En polis berättade att det var den bästa demonstrationen som han varit med på, säger Martin.

Han och andra funktionärer brukar delta i Critical Mass-aktioner och är vana att ta över gator med cyklar, men också att möta arga och otåliga bilister.

– I fredags, alltså dagen innan Cykelfrämjandets demonstration, cyklade vi med Critical Mass genom centrala Stockholm. Då blev några bilister väldigt aggressiva. De tutade och körde provocerande nära fast vi ju cyklade och rörde oss framåt. Tänk om de hade kört på oss? Det hade varit grov misshandel eller i värsta fall dråp. Och allt det för en försening på några minuter! Men sånt händer aldrig när polisen är med, berättar Martin och avslutar:

– Att cykla i grupp och ta plats på det här sättet är väldigt uppskattat. Det tycker jag Cykelfrämjandets ska göra mer av. När cyklar ersätter bilarna på det här sättet så visar vi på ett alternativt samhälle som är både lugnare och trevligare.

Dela!