Cyklister i Critical Mass tar över gatorna

CykelfrämjandetNyheter

Ett sätt att förbättra cyklingens villkor är att börja ta plats. Så det är precis vad Critical Mass gör genom cykelmanifestationer.
– Vi vill uppmärksamma hur mycket utrymme bilar och bilvägar tar, säger Hedvig Larsson som är aktiv i Malmös version av Critical Mass och ledamot i Cykelfrämjandets riksstyrelse.

Text: Elisabet Wahl

Idén är enkel, men det är kanske just därför den funkar så bra: För att visa hur lite samhället är anpassat efter cyklister så anordnar Critical Mass i Malmö gemensamma cykelturer i stor grupp. Man samlas sista fredagen varje månad och ger sig av tillsammans. Varje gång kommer det mellan 30 och 60 personer – allt från miljöengagerade cykelaktivister till folk på sportigare cyklar. En gång dök det också upp ett gäng 12-åringar på mountainbikes.

– Vi brukar träffas på Möllan och så cyklar vi i ungefär en timme, ofta med musik i högtalare. Innan pratar vi igenom vilket håll vi ska åka och ungefärlig färdväg, berättar Hedvig Larsson.

Vad är främsta målet?

– Vi vill uppmärksamma hur mycket utrymme bilar och bilvägar tar och hur det leder till att människor inte kan röra sig fritt. Det blir tydligt när vi som cyklister tar den plats bilarna brukar ta.

Rent praktiskt går det till så att gruppen cyklar i en fil på vägen. Man svänger av regelbundet så man inte är på en och samma väg hela tiden och om det skulle komma en ambulans eller en polis lämnar man självklart plats.

– Det brukar vara blandade reaktioner. Det är mest positivt från dem som går och cyklar, men en del bilister blir arga och upprörda. Vi försöker kommunicera lugnt och säga att vi snart ska svänga åt

det hållet eller att de kan svänga på ett visst sätt för att komma förbi oss.

Har det hänt några olyckor?

– Nej, men det har varit en del arga röster och lite pekade fingrar. Men vi är noga med att säga att man är med på egen risk och vi ser till att det alltid finns vana cyklister längst bak. Det brukar vara några lådcyklar där.

Critical Mass i Malmö är en del i en större global rörelse som finns i många länder. Precis som så många andra av dagens nya rörelser har de ingen styrelse och inga formella stadgar. Vill man köra på sin egen ort så är det bara att sätta igång.

– Vi brukar fixa ett Facebook-evenemang och se till att vi är några med erfarenhet som är med. Jag vet att man på en del ställen inte ens har det så, men jag tror inte det skulle dyka upp så många om vi inte spred det på det här viset.

Hedvig Larsson berättar att det är svårt att mäta vad hon och de andra i Critical Mass har åstadkommit. Hon ser det som en del i en större process där målet är att få folk att stanna till och börja tänka på vem staden och gatorna egentligen är till för. Därför tror hon att den här typen av aktivism är nödvändig även om den inte tar fram konkreta politiska förslag.

– Vi behöver både politik och aktivism. Aktivism kan möjliggöra att politik kan genomföras. Tänk om alla i hela Malmö började cykla, då skulle det bli väldigt bråttom med förändring.

Om man vill starta Critical Mass där man bor, hur gör man då?

– Man kan skriva till oss! Det här är ett härligt sätt att protestera. Någon timme innan kan man känna att det inte är så kul att ge sig ut om det småregnar, men så fort man kommer igång får man en bra känsla. Det är både fest och demonstration.

Hedvig Larsson är aktiv i Malmös version av Critical Mass och ledamot i Cykelfrämjandets riksstyrelse.

CRITICAL MASS

Fenomenet att samla många cyklister för att göra stora utflykter har funnits länge, till exempel i början av 70-talet i Stockholm. I den nuvarande vågen anordnades den första manifestationen i september 1992 i San Francisco. Namnet Critical Mass uppstod kort därefter och två år senare hade rörelsen etablerats i London. I Sverige anordnas det CM ibland annat i Malmö, Göteborg och Stockholm. Oftast cyklar man sista fredagen i månaden, så även i Sverige.

Malmö
Möllevångstorget kl 18.30
facebook.com/CriticalMassMalmo

Göteborg
Chalmers bibilotek kl 18
facebook.com/CriticalMassGoteborg

Stockholm
Medborgarplatsen kl 17.30
facebook.com/CykelaktionSthlm

Dela!