Ny cykelutbildning i Uppsala

TatjanaNyheter

Uppsala kommun har i samtal med företrädare för den växande cykelbranschen uppmärksammat att det saknas utbildade cykeltekniker/mekaniker. Därför startar i höst en ny utbildning för cykeltekniker inom kommunens vuxenutbildning.

Uppsala plockade hem titeln ”Sveriges bästa cykelfrämjanade kommun” för fjärde året i rad i Cykelfrämjandets senaste Kommunvelometer – en årlig rakning av kommunernas satsningar på cykling. I takt med att cyklarna blir mer avancerade och elektrifierade liksom att cyklingen ökar uppstår behov av utbildade cykeltekniker och cykelmekaniker. Därför startar Uppsala kommun en vuxenutbildning för att få fler utbildade cykeltekniker och cykelmekaniker.

– Branschföreträdare har lyft upp behovet med oss och att det egentligen inte finns några utbildningar idag. De anställer och utbildar sina egna mekaniker, vilket blir dyrt och ohållbart i längden för företagen, säger Ayse Mutlu-Güler, näringslivsutvecklare i Uppsala kommun.  

Den nya utbildningen till cykeltekniker kommer att innehålla både teoretiska delar och praktiska moment. Även praktik hos företag ingår .

– Det blir en relativt kort utbildning som ändå ger ett yrke där efterfrågan på arbetskraft är stor. Det är en fin möjlighet för den som vill komma ut i arbete, berättar Ulrika Grönqvist, vuxenutbildningschef, som hoppas på stort intresse för utbildningen. 

 

 

Dela!