Här är de bästa vintercyklingstipsen

CykelfrämjandetNyheter

Egentligen är det inte så krångligt. Det behövs ingen specialcykel för vintern. Det är bäst att ha sin vanliga cykel som man är van vid och bekväm med (om det nu inte är en racer). Sen är det bara att testa!

Under Cykelfrämjandets Digitala cykelträff i november pratade vi om vintercykling. Cykelfrämjandets projektledare och husmekare Fabienne Roux tog hjälp av medlemmarna för att samla de bästa råden vintercyklingstipsen. För att cyklingens vinster för hälsa och miljö inte ska gå förlorade under vintern, har vi listat de bästa tipsen så att fler kan fortsätta cykla även under den kalla, snöiga och blöta årstiden.

Här är Cykelfrämjandets tips för vintercykling:

 • Serva cykeln inför vintern så allt fungerar fint och vajrarna är smorda, vilket minskar risken för att de fryser i sitt hölje.
 • Ha dubbdäck, särskilt fram. Bor man någonstans där dubbdäck inte behövs varje dag kan det bli jobbigt med extra friktion, därför kan det räcka med enbart framdäcket, som dessutom är viktigast för balansen. Dubbar endast på sidorna underlättar också. Har man elcykel blir det mindre jobbigt med extra friktion. Kolla så att du köper rätt typ om du ska ha dubbdäck bak, det kan vara svårt att hitta ett däck som är smalt nog för att passa i baktriangeln.
 • Ha lite mindre luft i däcken.
 • Sänk sadeln något så att det blir lättare att nå marken vid behov.
 • Ta det lugnt, särskilt vid svängar.
 • Bromsa inte för hårt.
 • Håll inte för hårt i styret och slappna av.
 • Ha reflexer och bra belysning, så att du syns och ser: vitt eller gult fast sken fram och rött bak. Kolla att batteriet är fräscht och se till att lampor inte bländar andra trafikanter.
 • Ha kläder efter väder, gärna flera lager. Det är viktigt med regntäta kläder och vantar.
 • Bestäm dig i förväg att du ska cykla och förbered väskan för cykling kvällen innan så sänker du tröskeln och gör det lättare att komma iväg på morgonen.
 • Ha keps eller visir på hjälm för att skydda ögon eller glasögon från regn eller snö.
 • Rengör cykeln regelbundet, särskilt bromsarna och kedjan.
 • Förvara cykeln väderskyddad.
 • Smörj låset.
 • Kom ihåg att batteriet till en elcykel inte fungerar lika länge när det är kallt.
 • Har du en elcykel med navmotor, var extra uppmärksam när du börjar trampa eftersom cykeln kan dra ifrån plötsligt (om navmotorn inte är sensorstyrd) och det finns en större halkrisk vid dessa tillfällen.

LÄS MER:
Cykelexpertens bästa tips för en vinterfin hoj
Så cyklar du säkert på vintern

Dela!