Så cyklar du säkert på vintern

CykelfrämjandetNyheter

Dag Midboe Vinter Vintercyklingcykling
Dag Midböe, medlem i Cykelfrämjandet, cyklar året om.

På Cykelfrämjandet är vi av åsikten att cykling inte har någon säsong. Vi verkar för att fler ska cykla mer året om. För det krävs bra och trygga cykelvägar såklart, men vi som cyklister behöver rusta oss för vintercykling. Dag Midböe, medlem i Cykelfrämjandet, ger tips för säkrare cykling under den mörka årstiden.

Cykling på vintern behöver inte vara speciellt krävande – det är inte jobbigare än att promenera. Ändå är det många som slutar cykla under höst- och vintermånaderna, vilket innebär att fördelarna med cyklingen förloras under denna period. För de som inte gör det finns ett och annat att tänka på för att säkert ta sig fram när det blir mörkt och halt.

Dag Midböe, medlem i Cykelfrämjandet, påminner om några grundläggande saker vi ska tänka på för säkrare höst- och vintercykling:

Att synas bra är viktigt
Ha reflexväst och bra reflexer baktill, framtill och på sidan av din cykel.

Bra belysning

Drivs din cykellampa av batteri får du kolla att batteriet är fräscht och lampan lyser bra. Det röda bakljuset ska vara synligt på 300 meter och får blinka om blinkfrekvensen är minst 200 blinkningar/minut. Framlampan ska också vara synligt på 300 meters håll, men ska ha fast vitt eller gult ljus och får inte blända mötande trafik.

Vintersäkra cykeln
Kolla så att vajrar till växlar och bromsar är rena. När det är minusgrader kan de frysa och därför är ett det bra att smörja dem med glykol. Sen är det bra att byta till dubbdäck, särskilt på framhjulet. Det minskar risken att halka omkull när det blir halt ute.

Här kan du höra Dag Midböes tips för att säkrare höst- och vintercykling i en intervju med SVT Värmland.

LÄS MER:

Guide för vintercykling – så gör du!

Cykelexpertens bästa tips för en vinterfin hoj

Dela!