COP26: Viktig seger för aktiva transporter

CykelfrämjandetNyheter

cop26cycling

Transportdagen under COP26 avslutades med en viktigt framgång där satsningar på cykel och aktiva transporter  lyfts. 

Den stora transportdagen under COP26 handlade väldigt mycket om elbilar och lite om aktiva transporter. Men efter en koordinerad insats av ECF, som Cykelfrämjandet också ingår i, lyftes aktiva transporter in i överenskommelsen som går under namnet ”COP26 declaration on accelerating the transition to 100% zero emission cars and vans”.

Formuleringen i överenskommelsen lyder så här: ”Vi inser att parallellt med övergången till fordon med noll-utsläpp kommer en hållbar framtid för vägtransporter att kräva en bredare systemomvandling, inklusive stöd för aktivt resande, kollektivtrafik och delad transport.

– Det här är en mycket viktig lobbyframgång för aktiva transporter globalt, säger Henk Swarttouw, ordförande i European Cyclists’ Federation (ECF), och tillägger:
– Fortsättningsvis kommer vi att vara med vid förhandlingsbordet, när transport och mobilitet diskuteras på COP-konferensen. Cykling och aktiv mobilitet kommer att kunna kräva ut sin roll i minskningen av våra utsläpp från transportsektorn.

Trettio länder, inklusive några av världens ledande biltillverkare, skrev på transportöverenskommelsen vars huvudsyfte är att fasa ut och ersätta bensin- och diseldrivna fordon till 2040 med elektriska fordon.

– Gemensamma ansträngningar från oss som kämpar för aktiva transporter lönar sig! Vi på Cykelfrämjandet välkomnar tillägget som tydligt markerar behovet av en snabb och genomgripande förändring från fossila trafikslag till mer aktiva och gröna transportsätt, säger Per Hasselberg ordförande för Cykelfrämjandet.

Läs mer: ”COP26: 250 organisationer uppmanar till ökade globala cykelnivåer.”

 

Dela!