Stadscykling för barn

GöteborgskretsenBarn, Göteborgskretsen

Cykelfrämjandet söker cykellotsar till vår aktivitet Stadscykling för barn

 

Vill du engagera dig för barns cykling? Cykelfrämjandet i Göteborg satsar i år på att genomföra cykelturer för barn i stadsmiljö, dels för att barnen ska få en möjlighet att öva sig på olika trafiksituationer i sällskap av erfarna cyklister och dels för att visa på att det finns barn i vår stad som har ett behov och en rättighet att röra sig fritt. Här presenterar vi upplägget för arrangemanget som vi hoppas att du vill hjälpa oss genomföra. Längst ned på sidan hittar du mejladress om du vill anmäla intresse eller har frågor.

 

Vi söker alltså det vi kallar för cykellotsar – alltså erfarna cyklister som lotsar en liten grupp av barn på en cykeltur i stadsmiljö. Det som förväntas av dig är att du kan avsätta en lördagförmiddag för att delta i själva arrangemanget och innan det delta i ett, ca en timme långt, förberedande digitalt möte där vi går igenom upplägget för evenemanget. Du behöver också ha kikat på filmerna nedan där vi förklarar vad en lots gör på en cykeltur och ger några exempel på cykellekar där vi övar färdigheter som är bra att ha när man cyklar i grupp.

Vårt mål är att under året arrangera den här typen av cykeltur i alla Göteborgs före detta förvaltningsområden*. Du väljer själv om du vill delta i en, flera eller alla cykelturer.

På grund av smittspridningen är vi inte säkra på om det kommer gå att genomföra själva evenemanget men vi avser ändå hålla förberedande digitala mötena i väntan på lättade restriktioner gällande folksamlingar.

*Angered, Östra Göteborg, Örgryte-Härlanda, Centrum, Majorna-Linné, Askim-Frölund-Högsbo, Västra Göteborg, Västra Hisingen, Lundby, Norra Hisingen.

Att vara cykellots

Med följande tre filmer vill vi visa vad som är viktigt att tänka på när man cyklar som en grupp i stadstrafik.

Cyklande skolbussen i Galway

Först länkar vi till en film om cykelskolbussen i Galway som har ett väldigt utstuderat upplägg för detta och som vi har tagit mycket inspiration ifrån. Vi hoppas att det arrangemang som vi anordnar i sin tur kommer inspera till att cyklande skolbussar startas i Göteborg.

Cykellekar

Här presenterar vi några cykellekar som kan fungera som uppvärmning inför cykelturen.

Cykeltur

Och här visar vi hur man som cyklande grupp hanterar olika trafiksituationer.

Anmälan och frågor

gustaf.frid (snabel-a) cykelframjandet.se

 

 

Dela!