Insändare om halkbekämpning

SörmlandskretsenSörmlandskretsen

Publicerad torsdag 21/11- 2018

Hur gick förra årets försök med sopsaltning?

Cykelfrämjandet ser mycket positivt på att Eskilstuna kommun äntligen lyckades testa sopsaltning som halkbekämpningsmetod under förra vintern. En metod som ger i det närmaste barmarksföre för cyklister och gångtrafikanter på de stråk där det används. Dessutom slipper vi det jobbiga gruset som orsakar punktering under vintern och rullgrusolyckor under våren. I Stockholmsregionen har de under flera år använt sopsalning i de flesta kommuner med nöjda cyklister som resultat.

Tyvärr har det varit tyst från kommunen efter förra vinterns försök. Vi har kontaktat kommunen flera gånger för att få svar på våra frågor om hur testet gick, hur kommunen avser att gå vidare och hur sopsaltningstestet utvärderades. Som vi förstod det inför förra vintern så var sopsaltningstestet tänkt som ett försök som skulle utvärderas noggrant för att se hur Eskilstuna kommun skulle gå vidare med sopsaltning som en ordinarie halkbekämpningsmetod under den här säsongen. Nu när vintern står inför dörren och halkan är på ingång så börjar det bli dags för kommunen att presentera resultatet från förra årets test och berätta hur de ska förbättra halkbekämpningen den här säsongen.

Det är spartider i kommunen men god halkbekämpning är samhällsekonomiskt lönsamt och sparar pengar eftersom det minskar olyckorna. Pengarna hamnar visserligen främst hos landstinget men vi hoppas att Eskilstunas politiker har ett brett perspektiv där organisationsgränser inte blir avgörande för var det är klokt att lägga offentliga medel.

/Styrelsen för Cykelfrämjandet Sörmlandskretsen

 

Dela!