Cyklande mäklaren: ”Jag har nått halva jordklotet i tjänst”

TatjanaOkategoriserade

HALLÅ DÄR…

Johan Leijonhufvud, cyklande fastighetsmäklare och medlem i Cykelfrämjandet!

Du är kanske Sveriges enda uttalade cyklande mäklare. Hur blev du det?
Det tickande miljöhotet, och efter många mil i bil, insåg jag vilken enorm påverkan transporter har på våra utsläpp. För mig som företagare är det viktigt att varje krona ska tjänas med ett så litet avtryck som möjligt och eftersom transporterna inom yrket är betydande så faller det sig helt naturligt att använda cykeln.

Nu är jag inne på mitt tionde år som den cyklande mäklaren. Jag cyklar till och från kundmöten, visningar och till och från jobbet. Förra året hade jag nått runt halva jordklotet i tjänsten. Håller jag den här takten så kommer jag hela varvet runt innan pension! Jag är säker på att andra tjänsteföretag med lite enkla anpassningar skulle kunna göra en liknande resa.

Du engagerar dig i barns cykling. Berätta! 
Jag har fyra barn och cykling är ett av de första stegen till självständighet. Under årens lopp har jag kommit att lära känna många andra som vill främja cyklingen. Nu kommer min villaförening, tillsammans med Uppsala kommun, att dra igång en cykelaktivitetsdag för barn i vårt villaområde. Ungarna ska få testa att cykla på en bana, en cykelhandlare kommer att ge tips om hur man enkelt reparerar och vårdar sin cykel, och så blir det tipspromenad och cykelloppis. Det bli kul!

Varför är du medlem i Cykelfrämjandet?
Det behövs en kraft som står bakom en aktivitet som har så många positiva effekter både på individ- och samhällsnivå. Cykelfrämjandet täcker in väldigt många frågor – politisk påverkan, cykelkurser, att påverka boendemiljö och integrera cykeln i människors vardag – vilket är enastående!

Vilka frågor anser du att Cykelfrämjandet bör fokusera på?
Det som andra länder kommit längre med, och där vi i Sverige ligger efter, är större skattelättnader för alla som cyklar till jobbet. Den frågan bör lyftas. Att prioritera cykeln ännu mer vid nyproduktion är en annan viktig fråga.

 

Dela!