KRÖNIKA | Snöstorm, minus 10 grader och decimeterdjup snö. Så tänker många om vintercykling, och så ser även många bilder ut som ska föreställa just det. Men i mellersta och södra Sverige är vädret ofta växlande under vintern, med barmark och temperatur runt nollan.
Det betyder att de med korta avstånd i vardagstransporter och som befinner sig i mellersta och södra Sverige, kan fortsätta cykla efter hösten med helt vanliga vinterkläder. Vintercykling på barmark med nollgrader behöver inte vara mer komplicerat än sommarcykling!
Min första uppmaning för vintercykling är att sätta på dubbdäck – och det kan du få hjälp med i en cykelverkstad. Och faktiskt, det blir inte så krångligt eftersom du ändå behöver lämna in cykeln för underhåll två gånger om året. Slå ihop service med däckbyte – och så är vintercyklingen igång!

Bild: Jon Jogensjö
Men när det väl snöar och är minus 10 grader då? Jo, det finns lite mer att skriva om vintercykling, eller kanske hur mycket som helst. Det ser jag i de olika Facebookgrupper som finns om vardagscykling: Vilka vantar är bäst? Vilka skor ska jag satsa på? Och vilken snöröjningsmetod fungerar bäst? Listorna kan bli kilometerlånga med tips om vintercykling. Men mitt förslag för att komma igång är att bara fortsätta cykla till jobbet efter hösten. Ta på dig dina vanliga vinterkläder och byt till dubbdäck!
Efter ett tag kommer du upptäcka vad som behöver trimmas i klädsel. Många har ju elcykel idag, och det är perfekt att använda på vintern. Cyklar du längre sträckor och blir lätt kall om händer och fötter finns det dessutom elvantar och elstrumpor – supersmarta uppfinningar som håller dig varm och bekväm under vintercykling, även i de kallaste förhållandena.
Jon Jogensjö
Driver nätverket Cyklandeombud Stockholm
Den 10-16 februari 2025 firar vi på Cykelfrämjandet vintecyklingsveckan tillsammans med Svensk Cykling. Missa inte vår fototävling på instagram – här hittar du också all information om tävlingen på vår hemsida. Bland våra nyheter hittar du också mer vintercyklingsinspiration!