Cykla till jobbet för välgörenhet – de donerar summan till Frihet på cykel

Johline LindholmFrihet på cykel, Nyheter

Mellan 3-7 juni krokar förmånscykeltjänsten Lease a Bike arm med Cykelfrämjandet för att uppmuntra företag och deras anställda att cykla till jobbet för välgörenhet. 

För varje cyklad kilometer donerar Lease a Bike en krona till Göteborgsdelen av Cykelfrämjandets verksamhet Frihet på cykel – ett initiativ som genom kurser får fler att lära sig cykla. Genom tävlingen vill Lease a Bike främja mer hållbar pendling och göra det möjligt för fler att få uppleva frihetskänslan på cykeln.

För första gången genomför nu leasingaktören sitt koncept ”Bike to Work Days” på den svenska marknaden, och det görs för att samla in pengar till Göteborgsdelen av Cykelfrämjandets utbildningsverksamhet Frihet på cykel. Med start på World Bicycle Day den 3 juni och fram till den 7 juni uppmanar Leas a Bike svenska arbetsgivare och anställda att cykla till jobbet för välgörenhet. För varje kilometer som cyklas under veckan donerar Lease a Bike en krona till Göteborgsdelen av Frihet på cykel.

– Vi är otroligt glada över att samarbeta med Lease a Bike under Bike to Work Days. I Sverige ska alla få möjlighet att lära sig cykla. Det är en frihetsfråga, en hälsofråga och en inkluderingsfråga. Att kunna cykla ses ofta som en självklarhet i Sverige idag. Den som avviker från normen om vilka kunskaper en vuxen person förväntas ha riskerar att begränsas och utestängas både i arbetslivet och på fritiden, säger Ylva Lindqvist, projektledare på Cykelfrämjandet för Frihet på Cykel i Göteborg.

Tävlingen Bike to Work Days är ett globalt initiativ från Lease a Bike och genomförs inte bara i Sverige. Även i Tyskland, Nederländerna, Belgien och Österrike samlas kollegor för att cykla till jobbet för lokala välgörenhetsinitiativ. I Nederländerna, där Bike to work days pågick mellan 13-16 maj, samlades det in drygt 275 000 kronor till olika organisationer.

– Vi är stolta över att anordna Bike to Work Days för första gången i Sverige. Genom att motivera så många svenska arbetsplatser som möjligt att välja cykeln får vi inte bara fler att röra på sig, tillsammans samlar vi också in pengar som gör det möjligt för fler att uppleva frihetskänslan som cykling innebär. Det är en “win-win” helt enkelt, avslutar Daniel Fathi-Najafi, Country Manager på Lease a Bike.

Om Frihet på cykel

Frihet på cykel är en del av Cykelfrämjandets verksamhet som anordnar cykelkurser för vuxna som inte fått möjlighet att lära sig cykla innan. Under 2023 lärde sig fler än 800 personer sig att cykla genom den ideella organisationen och Cykelfrämjandet ser en ständigt växande efterfrågan på fler kurstillfällen. Leas a Bike har tidigare donerat till Frihet på cykel och även till Cykelfrämjandet nationellt.

Så fungerar Bike to Work Days

Mellan 20-30 maj kan svenska företag registrera sig på Lease a Bikes hemsida. Företaget behöver inte vara anslutet till Lease a Bike för att vara med och delta. Bike to Work Days startar på World Bicycle Day den 3 juni och pågår till och med 7 juni. För varje cyklad och rapporterad kilometer donerar Lease a Bike en krona till Frihet på Cykel. Förmånscykeltjänsten förbinder sig till att donera minst 25 000 kronor.

Efter att Bike to Work Days avslutats presenteras totalt antal cyklade kilometer och donation per företag.

Registrera ditt företag och läs mer om initiativet Bike to Work Days här: https://leaseabike.se/bike-to-work-days/

Dela!