Två nya till Cykelfrämjandets riksstyrelse 2024

Johline LindholmNyheter

Årets rikskongress genomfördes digitalt 28 april med 16 kretsar närvarande. Kongressen antog styrelsens förslag inklusive ny verksamhetsplan och stadgeändringar. Två nya ledamöter valdes in i riksstyrelsen och valberedning och föreningsrevisorer fick också några nya tillskott. 

Stort tack till alla förtroendevalda för ett viktigt arbete och tack till avgående styrelseledamot Sonja Nettlebladt, valberedare Martin Gelinder och Ida Lundström, samt revisorer och revisorsuppleanter Arne Ekberg, Stig Svensson, Peppe Hämeenniemi och Lotta Ström för ert arbete. 

Nya förtroendevalda till riksstyrelsen 

Varmt välkomna säger vi till två nya i riksstyrelsen: ordinarie ledamot Sissella Helgesson (Stockholm) och suppleant Tomas Stanislawski (Kristianstad). Sissela Helgesson har mångårig erfarenhet från idéburen sektor och styrelsearbete och Tomas Stanislawski är sittande ordförande för Kristianstadskretsen som han också var med och bildade.  

Nya i valberedningen är Jon Jogensjö (Stockholm) och Gustaf Frid (Göteborg). Ny föreningsrevisor är Johanna Löfberg (Malmö) och ny suppleant är Tylo Stenkil (Eslöv).

Styrelses sammansättning från och med kongress 2024:

Ordförande
Per Hasselberg

Styrelseledamöter
Sissella Helgesson (Nyval två år)
André Karlsson (Omval två år)
Rune Karlberg (Omval två år)

Ledamöter med ett år kvar
Jessica Berg
Kent Larsson
Nicole Elvirsson
Mambona Bojang

Styrelsesuppleant
Tomas Stanislawski (Nyval ett år)
Hans Stoops (Omval ett år)
Maria Schnurr (Omval ett år)

Övriga förtroendevalda

Förtroendevalda revisorer
Johanna Löfberg (Malmö), föreningsrevisor (nyval)
Tylo Stenkil (Eslöv), föreningens revisorsuppleant (nyval)

Valberedningen
Jakob Brycki – Sammankallande (omval)
Annelie Xie (omval)
Jon Jogensjö (Stockholm) (nyval)
Gustaf Frid (Göteborg) (nyval) 

 

Möt Cykelfrämjandets styrelse!  

Här kommer en kort presentation av ledamöter och suppleanter i Cykelfrämjandets riksstyrelse. Lokala styrelser hittar du på kretsarnas egna sidor.  


ORDFÖRANDE
Per Hasselberg
52 år från Stockholm 

Konstnär och verksamhetsledare för Folkrörelsernas Konstfrämjande. Brinner för att bygga ett bättre samhälle för alla och cykeln är lösningen på så många problem. “För mig är cykeln mänsklighetens vackraste och mest välbalanserade uppfinning!”

NYA I STYRELSEN


Sissella Helgesson, styreledamot
från Stockholm

Sissella har mångårig erfarenhet från idéburen sektor som anställd chef och förtroendevald. 
Brinner för att vara med och skapa förutsättningar för cykling.
“För mig är cykeln nästintill en förlängning av mig själv.”


Tomas Stanislawski, styrelsesuppleant
46 år från Kristianstad 

Jobbar till vardags som senior systemtekniker inom datacenter-världen.
Tomas brinner för klimatfrågan och har kanaliserat sitt engagemang i klimatet till att få fler att välja cykel till sina vardagsresor.“Mitt intresse för hållbar stadsutveckling är sort trots att jag bor och cykelpendlar på landsbygden, och jag är övertygad om att cykeln är en nyckel för att minska transporternas påverkan på klimatet.” 

 

LEDAMÖTER MED FÖRNYAT FÖRTROENDE


Nicole Elvirsson, vice ordförande 
37 år från Råröd, Eslöv 

Nicole är utbildad trafikingenjör och arbetar nu som projektingenjör för vattenrening på ett företag som jobbar med maskin och processinstallation för reningsverk av både dricksvattnet och avloppsvatten. 
Hon brinner för ett bättre samhälle med mer fokus på vår miljö och klimatet.  ”För mig är cykeln frihet. Jag bor långt bort från staden och här ute finns inte någon kollektivtrafik, cykelvägar eller uber. Med cykeln tar jag mig vart jag vill när jag vill.”  


André Karlsson, styrelseledamot
35 år från Malmö 

Driver en bikepacking butik i centrala Malmö.
Brinner för att få alla att inse hur fantastiskt cykling kan vara. För mig är cykeln transport, träning, meditation, inkomst, intresse (reparera, bygga, cykla, kolla på, läsa om, prata om). Cykeln genomsyrar de flesta val i livet som semestrar, val av boende och kläder. Cykeln är mitt liv (plus familjen så klart). “ 


Rune Karlberg, styrelseledamot

70 år från Luleå 

Över 50 års erfarenhet av trafikplanering från Luleå kommun och Tyréns. Brinner för att cyklandet ska öka. Cykelinfrastrukturen måste prioriteras och kosta pengar. När cykling blir smidigare, tillgängligare och tryggare ökar andelen cyklister! För mig är cykeln frihet, att kunna åka iväg när jag vill och vart jag vill, utan risk att hamna i bilköer eller behöver leta efter parkeringsplatser.” 


Kent Larsson, kassör
70 år från Alingsås 

Arbetat som systemutvecklare i järnvägsbranschen. Medlem i cykelfrämjandet sedan 1970-talet och med i riksstyrelsen sedan 2015. Brinner för att det ska vara enkelt, säkert och självklart att transportera sig både med cykel och kollektivt. Cykeln för mig är i första hand ett transportmedel, men även ett sätt att se sig om i landet och att hålla sig i form.” 


Mambona Bojang, styrelseledamot

41 år från Stockholm 

Driver Cykelmecken i Aspudden – en cykeloas där man kan ta en kopp kaffe i solen medan vi fixar hojen. Cykelmecken är också en motpol till slitochslängsamhället. Brinner för cykling, sociala mötesplatser och återbruk där man direkt kan se skillnad. “För mig är cykeln välmående, hälsa, transport, glädje, smärta och adrenalin. Cyklar alla dagar om året.” 


Jessica Berg, styrelseledamot

36 år från Trosa, Stockholm 

Samhällsplanerare som till vardags arbetar som infrastruktur- och kollektivtrafiksamordnare i Trosa kommun. Jessica brinner för miljö- och klimatfrågor. Arbetet för hållbar mobilitet ligger mig extra varmt om hjärtat. “För mig är cykeln det främsta transportmedlet och lastcykeln är familjens bästa vän.” 


Hans Stoops, styrelsesuppleant

45 år från USA och bor i Stockholm 

Jobbar på International Mountain Bicycling Association (IMBA). Tidigare projektledare på Cykelfrämjandet med fokus på stigcykling, rekreation och cykelturism. Brinner för att fler ska få njuta av cyklingen, både som transportmedel och på fritiden. “För mig är cykeln ett redskap som bidrar till renare, mer hälsosam och rolig vardag.” 


Maria Schnurr, styrelsesuppleant

45 år från Göteborg 

Forskare och projektledare på RISE där jag jobbar med mobilitetslösningar som gör det ”lätt att göra rätt” i vardagen. Brinner för livskvalité i våra städer och samhällen och för naturen. “För mig är cykeln det som får vardagen att fungera – utan cykel blir det kaos!” 

 

Vill du komma i kontakt med styrelsen?
Mejla till styrelsen@ cykelframjandet.se.  

Här hittar du också kontaktuppgifter till var och en av dem. 

 

Vill du engagera dig lokalt?
Ditt engagemang behövs – hitta din lokalförening/krets här. 

Dela!