Tips för vårcyklisten!  

Johline LindholmNyheter

Tips till alla vårcyklister!

Vi samsas i trafiken – det gäller oss alla – bilister, cyklister och gående. Var uppmärksam, håll koll på trafikmiljön, trafikregler och kommunicera med dina medtrafikanter. Var en bra medtrafikant helt enkelt! Här kommer lite vårtips för oss på cykel! 

Rullgrus och vårfix

 • Se upp för rullgruset! Det orsakar tyvärr många olyckor. Spana efter var det ligger grus och undvik skarpa svängar i hög fart där. Det är kommunens ansvar att få bort rullgrus på våren. Tipsa gärna din kommun om att gå över till sopsaltning. Då slipper de plocka bort gruset.  
 • Se till att vårfixa cykeln om du haft den stående över vintern (gör det själv eller hos en verkstad): Pumpa däcken, olja kedjan osv.  

Cyklade du under vintern?

 • Byt till sommardäck när det passar (exakt när beror ju på var i landet du bor).  
 • Rengör också kedja, växlar och lager efter allt salt. Även grus blandas med salt, så det gäller oavsett hur din vintercykelväg har sett ut. Lämna in för service helt enkelt!

Fler och bredare fordon samsas på cykelbanan

 • Cyklar är hänvisade till cykelbanan och det innebär att vi får samsas om platsen (se undantag längre ner). Många gånger blir det trångt och det finns alltför ofta behov av breddade cykelbanor och förbättrad cykelinfrastruktur. Se till att vara sjyssta mot varandra! (Våra lokalföreningar driver på för bättre och säkrare cykelinfrastruktur lokalt – engagera dig du också!)

Du vet väl att…Skyltningen för cykling mot enkelriktat i Stockholm.

 • Man får cykla mot trafiken på en enkelriktad gata där det är skyltat. Alla kommuner har inte den typen av skyltning, men i t ex Stockholm får du cykla mot enkelriktat i ca 450 kvarter.
 • Man måste inte hålla ut handen för att markera när man ska svänga, men det underlättar att vara tydlig i trafiken. Lite som att en bilist blinkar.  
 • Cyklande är hänvisade till cykelbanan, men ibland slutar cykelbanor mitt i körfältet och byggarbetsplatser klipper cykelbanan itu med eller utan omdirigering (och ibland en helt orimlig omdirigering). Cyklande får enligt trafikregler köra på körbanan även om cykelbana finns om cyklisten är över 15 år och vid maxhastighet 50. 

Sockerbitar eller hajtänder?

 • Cykelpassager är markerade med fyrkanter – sockerbitar – i vägbanan och där får du cykla över. Varken du eller bilister har företräde, ni har båda skyldighet att vara uppmärksamma och ta hänsyn till varandra.  
 • Cykelöverfarter är markerad med trianglar – hajtänder – och ofta finns farthinder för motorfordon. Här har motorfordon väjningsplikt. 

Tyvärr har andra trafikslag inte alltid koll på vad som gäller här, så var som vanligt alltid uppmärksam i trafiken.  

Inga nyheter för dig såklart, men kan nämnas ändå…

 • Man får cykla på övergångställen, men de  är framför allt till för gående och där har du väjningsplikt mot gående och fordon på vägen. (Fler detaljer hittar du hos Trasportstyrelsen.) 
 • Va en schysst medtrafikant och sakta gärna ner lite extra om du passerar barn, pensionärer och hundar.

Läs mer hos Transportstyrelsen. 

Cykelfrämjandet i Tv4 Nyhetsmorgon

Se inslaget i TV4 Nyhetsmorgon där Alexis som är styrelseledamot i Cykelfrämjandet i Stockholm pratar om vad vi ska tänka på när vi ger oss ut i trafiken på våren. Se inslaget från TV4 Nyhetsmorgon.

Dela!