40 år av Cykelturveckan – vi ses i Leksand!

Johline LindholmCykelturism, Cykelturveckan, Nyheter

Cykelturveckan 2024 Leksand folkhögskola Wigander foto

I 40 år har Cykelturveckan varit en viktig del av Cykelfrämjandets verksamhet. Upplägget har utvecklats och anpassats till olika orter och olika förutsättningar, men grundkonceptet fortsätter att vara detsamma; att en vecka om året samla cyklister, medlemmar, vänner och nyfikna på nya orter för att cykla och upptäcka i gemenskap. 

Jubileumsveckan för Cykelturveckan sker 4-10 augusti 2024 i Leksand med omnejd, med Leksand folkhögskola som utgångspunkt. Vi samarbetar också med Leksands lokala cykelfest Leksandsrundan som pågår samma vecka! 

Logotyp Cykelturveckan 40 år - 2024 i Leksand

Det här är Cykelturveckan

Under veckan får du uppleva natursköna cykelleder och storslagna vyer såväl som lokal kultur och spännande smakupplevelser tillsammans med andra. På kvällarna arrangeras sociala tillställningar och underhållning. Ta med dig vännerna, familjen eller partnern på en härlig cykelsemester, eller varför inte åka på egen hand och få nya bekantskaper? Välj om du vill delta hela veckan eller en av dagarna. Cykelfrämjandets medlemmar får rabatterat pris.  

Sedan 1983 har Cykelturveckan varje sommar samlat hundratals cykelglada som vill upptäcka Sverige på cykel. Tidigare har evenemanget hållits i bland annat Rättvik, Halmstad, Ulricehamn och Vadstena. I år är det Leksands tur. När Cykelturveckan firade 25-årsjubileum 2007 gjordes ett jubileumsmagasin. Här kan du läsa en digital version av jubileumsmagasinet. 

Välkomna till Leksand!

4-10 augusti 2024 cyklar Cykelturveckan runt i Leksand med omnejd, och vi utgår från Leksands folkhögskola där möjlighet finns att bo och äta tillsammans med andra deltagare. 

Leksand är en pittoresk småstad i Dalarna som är känd för sin bedårande landsbygd, folktraditioner och vänliga atmosfär. När du anländer till Leksand för första gången möts du av en vy som ser ut som tagen ur en svensk sagobok, med röda stugor och vidsträckta gröna fält som böljar i vinden.  

Naturen här bjuder på en skattkista för den cykel- eller friluftsintresserade. Siljan, regionens hjärta, erbjuder möjligheter för båtliv och fiske, medan skogarna och vandringslederna lockar äventyrare som vill upptäcka faunan och floran. I Siljanäs hittar du också flera cross country-leder. 

För den kulturintresserade finns det också mycket att utforska i Leksand. Från hembygdsgårdar som visar hur livet såg ut förr, till Leksands kyrka med anor från 1200-talet. Konsthantverk är starkt förknippat med Leksand, och här hittar du allt från keramik till smide och textilhantverk. En annan viktig del av upplevelsen i Leksand är maten. Lokala specialiteter som knäckebröd upplevs bäst i mysiga caféer eller vid bondgårdar.  

För den som besöker Leksand för första gången väntar en autentisk smak av svensk kultur, historia och naturskönhet, allt inramat i en avslappnad och hjärtlig atmosfär. 

Leksands folkhögskola

Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder bildar här en egen liten by. Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling. På folkhögskolan finns en restaurang och gemensamma ytor att umgås på. 

Samarbete med Leksandsrundan

På onsdagen 8 augusti genomför vi kvällscykling tillsammans med Leksands lokala cykelevenemang Leksandsrundan som pågår samma vecka. Leksandsrundan består av fem motionslopp på asfalt – sammanlagt 13 mil cykling genom 50 vackra byar. Alla typer av cyklar är tillåtna och hjälm är ett krav. 

Vi ses väl i Leksand i sommar?

Anmälan till årets Cykelturvecka öppnar 4 mars.

Dela!