Vintercyklisterna tipsar – det här behöver du

Johline LindholmNyheter, Vintercykling

Vintercyklister tipsar under Vintercyklingsveckan 2024

“Vad är dina tips för den som vill börja vintercykla?” Dubbdäck och elcykel är de främsta tipsen när vi frågar runt. Men för de som inte har elcykel och kanske vill få några fler tips innan de ger sig ut på cykelturen till jobbet en vinterdag? Det här säger vintercyklisterna vi pratat med. 

Lite lugnare tempo 

“Ofta så är vintercyklingstips alldeles för krångliga. Dubbdäck, en riktigt tjock varm mössa och tumvantar räcker fint. Och det är skönt att dra ner lite på tempot så man inte fryser i fartvinden.” 

Joakim Bjerhem, vintercyklist och medlem i Cykelfrämjandet

Tips från vintercyklisten Joakim Bjerhem 2024

Pannlampa och framlampa 

“Mina tre topp-tips är: 

  1. Dubbdäck fram – enklast är att ha ett separat hjul att byta. 
  2. Fodrade handskar med reflexdetaljer. 
  3. Både pannlampa och framlampa vid regn och mörker.” 

Ingemar Johansson, vintercyklist, medlem i Cykelfrämjandet och aktiv i Varbergskretsen 

Tips från vintercyklisten Ingemar Johansson 2024

Bort med astma i kallt väder 

“Jag brukar få ansträngningsastma om jag anstränger mig i kallt väder. Men nu har jag en Airtrim-mask som behåller värmen och fukten i utandningsluften, och med den har jag kunnat vintercykla! Det finns såklart andra typer av värmeväxlare som astmatiker kan använda. Men den här har jag provat, och den fungerar bra!”

Karolin Joelsson, vintercyklist

Tips från vintercyklisten Karolin Joelsson 2024

Undvik frusna växlar 

“Jag cyklar året om, har dubbdäck och vanlig växelcykel (ej el). Det fungerar bra men jag får se till att ha cykeln inomhus på natten då det är lägre minusgrader än -5 eftersom växlarna fryser.”

Åsa Jidell, vintercyklist

Tips från vintercyklisten Åsa Jidell 2024

Trehjuling på el 

“Elcykel och tre hjul om du har barn eller hund. Jag tycker det är så grymt stabilt med en smidig trehjulig elcykel på vintern så jag började jobba med en sån tillverkare – men gav även det tipset innan jag blev ‘biased’.”

Jeppe D Larsen, vintercyklist och medlem i Cykelfrämjandet 

Tips från vintercyklisten Jeppe D Larsen 2024

Pengar till sparkassan 

“Jag elcyklar året om och åker aldrig bil och aldrig kollektivt – har inte ens SL-kort. När det är vinter så har jag dubbdäck och använder skidutrustning för att klara kylan. Med tanke på vad SL-kortet kostar så sparar jag in en dyr elcykel på två år. Och för den som får sin arbetsgivare att köpa förmånscykel blir det ju ännu billigare. Jag har vintercyklat i 3 år nu och skrattar hela vägen till banken med mina SL-besparingar.”

Joel E. Svensson, vintercyklist och medlem i Cykelfrämjandet

Tips från vintercyklisten Joel E. Svensson 2024

Skölj av kedjan och smörj! 

“De bästa tipset jag har för att ge någon inspiration att börja är helt klart att de är mycket behagligare att röra på sig än att vänta på bussen. Det krävs inte en massa extra saker för att cykla på vintern mer än dubbdäck egentligen. 

Sen finns det massor av saker som går att göra för att få cykeln att överleva flera vintrar utan problem, men mitt bästa tips är helt klart att låta cykeln stå varmt, antingen hemma eller på jobbet. Och låt den torka ordentligt mellan varven. Cyklar du där det salt-sopas eller är mycket salt så är det bra att spola av kedjan/drev med lite vatten innan den får komma in i värmen. Ökar livslängden på allt men GLÖM INTE ATT SMÖRJA!”

Thomas “Tysken” Neumann, vinetrcyklist

Tips från vintercyklisten Thomas _Tysken_ Neumann 2024

Påverka politiskt!  

“Kräv sopsaltning på alla huvudcykelstråk i din tätort. Vintern har visat att sopsaltning är överlägsen annan snöröjning.”

Torbjörn Albért, vintercyklist, medlem i Cykelfrämjandet och aktiv i Uppsalakretsen 

Tips från vintercyklisten Torbjörn Albért 2024

 

Den 5-11 februari 2024 firade vi på Cykelfrämjandet vintecyklingsveckan tillsammans med Svensk Cykling, och genomförde en fototävling på instagram. Bland våra nyheter hittar du också mer vintercyklingsinspiration!

Dela!