Håll avstånd – du är livsfarlig!

Johline LindholmNyheter, Vintercykling

Felix Reychman på bilden skriver en krönika om vintercykling och det ansvar som läggs på cyklister i relation till bilisters för att undvika olyckor.

KRÖNIKA | Visste du att du måste ha lampor på din cykel, och att skälet till det är att du ska synas? Det visste jag. Det har jag vetat i över fyrtio år. Jag tror det är ganska få cyklister som missat att den regeln finns, och varför den finns.  

Är det någon som minns kampanjen som några kommuner drev med små skyltar på stolpar i några städer med budskapet att cyklister alltid har väjningsplikt alldeles oavsett om de har väjningsplikt eller inte?  

Naturligtvis har cyklister inte alltid väjningsplikt, men den oskyddade trafikant som hävdar sin väjningsplikt satsar sitt liv i den pott där bilisten på sin höjd satsar plåtskador. Så kanske kommunerna tänkte att “det är bäst vi berättar för dem att alltid undvika kollisioner med bilister?”, för störst går ju liksom faktiskt först i praktiken, och att cyklisten följde trafikreglerna spelar ingen roll – smällen blir lika kraftig i alla fall.  

Vid andra tillfällen har det delats ut ”goodie bags” med någon liten cykelvänlig pryl, ofta med reflex, och broschyr om trafikregler, men de allra flesta pendlingscyklister som är föremål för sådana påsar har körkort, och kan därmed förväntas kunna reglerna. Och visste du förresten att du syns bättre med reflexer än utan i vintermörkret? Jo, det har nog undgått väldigt få, så varför dessa ständiga pekpinnar och kampanjer på temat? Antagligen är det någon sorts välvilja bakom, men den faktiska effekten, all välvilja till trots, riskerar att bli den motsatta.  

Om all uppmärksamhet riktas mot cyklistens ansvar att synas och hålla sig ur vägen till varje pris, och göra allt intill självutplåning för att undvika att bli påkörd av bilister, uppstår en samlad bild. Den bilden talar uteslutande om cyklistens ansvar. De här kampanjerna ses inte bara av cyklister, utan också av de bilister som riskerar att köra på cyklisterna.  

Ingen minns detaljerna i kampanjerna, men budskapet sitter som ett blåmärke – det är uteslutande cyklistens ansvar att se till att inte bli påkörd, helt oavsett alla andra trafikregler. Men om det finns något som är farligt i trafiken, så är det bilister som inte anser sig ha något ansvar. Det finns redan gott om personer bakom rattar som inte bara anser sig ha betydligt större rätt än cyklister, utan faktiskt till och med rakt av hatar – och i sociala medier talar om att köra ihjäl cyklister med flit.  

Det finns fler trafikregler än de om cykellysen, till exempel den som säger att en förare är skyldig att anpassa hastigheten efter omständigheterna. Du får inte alltid köra i 50, även om det står det på skylten. Väldigt många olyckor mellan cyklister och bilister orsakas faktiskt av att bilister inte tar sitt ansvar när det gäller att anpassa körsätt efter omständigheter. 

Jag vill se kampanjer riktade mot de som är farliga och har det största ansvaret, nämligen bilisterna. Jag vill se folk i västar stå vid bilisternas rödljus och dela ut små påsar med broschyrer. Vad sägs om: ”Sänk farten, så du inte kör på de oskyddade i vintermörket!” eller ”Se till att hålla avstånd till cyklister. Du är livsfarlig!” 

Snälla, visa mig DE kampanjerna! Det gäller er också Cykelfrämjanet!  

/Felix Reychman

Dela!