Socialminister Forssmed njuter av krispiga minusmorgnar med soluppgång från cykelsadeln 

Johline LindholmNyheter, Vintercykling

Toppbild till artikel med Intervju med Jakob Forssmed om vintercykling.

För Jakob Forssmed har cykeln varit frihet och ett centralt transportmedel sen barnsben, men en löparskada fick honom att börja träningscykla – och då fastnade han för cykling på riktigt. Sveriges Socialminister har ansvar för bland annat folkhälsa, idrott och civilsamhälle, men han är också en inbiten cyklist. Vintercyklat har han gjort länge och Cykelfrämjandet blev nyfikna på att få veta mer… 

Hur och när blev du cykelfrälst?
Jag cyklade alltid ganska mycket som barn och som student, men jag började cykla på allvar för ett antal år sedan när jag fick en långvarig löparskada, och såg det som alternativ träning. Och när jag då köpte en landsvägscykel och kände hur den svarade när jag tryckte på lite – då blev jag riktigt biten. 

När började du vintercykla och vad gjorde att du tog steget?
Vintercyklat har jag gjort ett antal säsonger nu, kanske sju eller åtta år. Cykelpendlingen funkade så bra och blev ett bra sätt att röra sig och hantera stress, så det kändes dumt att sluta pga vädret, som ju inte alltid är så kul på hösten heller. 

Vad tycker du är det bästa med att vintercykla?
Krispiga kalla minusmorgnar med soluppgång, minimalt med vind och sopsaltade cykelbanor. 

Vad tycker du är tuffast med att vintercykla och vad har du för trix för att övervinna det?
Det värsta är förstås när man är trött och ska hem genom snöslask, runt nollan, i den blåsiga beckmörka Stockholmsvintern. Och när underhåll och snöröjning inte fungerar, där man inte förstår att cykel är ett tvåhjuligt fordon som inte har samma förutsättningar som tre- och fyrhjulingar på hala och ojämna underlag. Jag förfrös också händerna rejält vid ett tillfälle när det var svinkallt och jag underskattade köldeffekten av fartvinden. Efter förfrysningen har jag faktiskt gått över till eluppvärmda innerhandskar. En väldigt bra investering! 

Vad är ditt bästa vintercykelminne?
Mitt bästa vintercykelminne är nog upplevelsen att ordlöst växeldra med okänd medcyklist på hemfärden när de yttre omständigheterna är tyngre. Jag kan inte påstå att det händer varje dag – men när det händer – lycka! 

Vintercyklingstips från Jakob Forssmed

Jakob Forssmed driver en egen liten påverkanskampanj för cykel internt på socialdepartementet genom att peppa alla anställda med vintercyklingstips, där han bland annat gjorde en liten film om det. Cykelfrämjandet har listat tipsen från videon och det märks att Jakob är cykelentusiast, för goda och praktiska råd har han gott om.

När Jakob Forssmed tar fram sin vintercykel så kommer den med en snyggt silvertejpad cykellampa. Ingen risk för att batterier tar slut eftersom den drivs av hjulets rörelse.
När Jakob Forssmed tar fram sin vintercykel så kommer den med en snyggt silvertejpad cykellampa. Ingen risk för att batterier tar slut eftersom den drivs av hjulets rörelse.


FÖRST OCH FRÄMST
Se till att komma igång – det behöver inte vara så avancerat! Vanlig cykel funkar fint och du kan ha vanliga träningskläder eller arbetskläder om du inte har så långt till jobbet, eller om du har en elcykel. Och bra om du kan få på dubbdäck på hojen också. 

LYSEN
Jakob själv har en vintercykel som är lite mer stabil. Där han har en fint silvertejpsfixad lampa som drivs av energi från cykelhjulets rörelse. Det gör att han slipper undan risken att batteriet tar slut när det drar extra i kylan. 

DÄCK
Bra och slitstarka dubbdäck som minimerar risken för punktering! Att laga en punktering i minusgrader är varken kul eller lätt.
 

PEDALER
Eftersom det kan vara svårt att hålla skorna rena från smuts och is, så kan det vara bra om ena sidan av pedalen är utan cykelskofäste.  

SKÄRMAR
På vintern tenderar det att stänka lite mer än vanligt när du cyklar. Därför kan det vara en bra idé att förlänga dina stänkskärmar. ”Kompislapp” kallas ibland det bakre hjulets stänkskärm för det är snällt mot medcyklister och även ryggen om det går undan. ”Egolappen” som sitter fram är snäll mot dina egna fötter och skor, och även drivlinan. Enkla kompis- och egolappar kan göras av silvertejp. Inte så snyggt kanske, men praktiskt!

HJÄLM
Lampa på cykelhjälmen är toppen i Stockholmsmörkret på vintern! 

FÖRVARING OCH RENGÖRING
Uppmuntra din arbetsplats att bli mer cykelvänlig och be om att få tillgång till cykelrum där det går att tvätta cykeln. Tips om rengöring från oss på Cykelfrämjandet hittar du här. Regeringskansliet har lite jobb att göra där… Det syns nämligen på skicket på Jakobs vintercykel att det inte finns något cykelrum med mek- och rengöringsmöjlighet. Vi på Cykelfrämjandet rekommenderar också Regeringskansliet att spana in initiativet Cykelvänligast för inspiration.

KLÄDER

Basen: Ofta fungerar det med ett rejält underställ och en jacka som är vattenavvisande. Bra om jackan har lite reflexer. Bra också om det finns en ficka på ryggen för telefon och nycklar, att plagget går över handlederna och har luva. 
Ett bra basunderställ: I merinoull exempelvis. Det värmer när det blir fuktigt till skillnad från syntet.
Mössa: Riktigt kalla dagar har Jakob en tjock flismössa som passar bra nog under hjälmen. 
På underkroppen är cykelbyxor att rekommendera och ett par ordentligt vindtäta byxor. 
Skor: Robusta vintercykelskor med överskor och bra med utrymme i skorna är vad Jakob kör på. Ullsula kan vara skönt på kallare dagar.
På händerna – när det är riktigt kallt – använder Jakob en merinoull-liner och en yttervante med två lager. Numera också eluppvärmda innervantar. (Om du upplever att vantarna blir fuktiga inifrån kan du använda en tunn vinylhandske längst in – då får du kanske russinfingrar men händerna slipper frysa!)

Jakob Forssmed har vintercyklat i 7-8 säsonger och har koll på plaggen.
Jakob Forssmed har vintercyklat i 7-8 säsonger och har koll på plaggen.

Den 5-11 februari 2024 firade vi på Cykelfrämjandet vintecyklingsveckan tillsammans med Svensk Cykling, och genomförde en fototävling på instagram. Bland våra nyheter hittar du också mer vintercyklingsinspiration!

Dela!