Skärholmen och Frihet på cykel i värdefullt samarbete

Johline LindholmFrihet på cykel, Nyheter

Personer på cykel som deltar i cykelkursen Frihet på cykel i Stockholm.

En av våra större samarbetspartners i utbildningsverksamheten Frihet på cykel är Skärholmens stadsdelsförvaltning. Vi fick tillfälle att ställa några snabba frågor om projektet till Anette som jobbar med oss där. Så här kommer det, tre snabba till Anette Manoti på Skärholmens stadsdelsförvaltning. 

Berätta lite om dig själv, vad arbetar du med på stadsdelsförvaltningen?

Jag jobbar i Skärholmens stadsdelsförvaltning som är en del av Stockholm stad. Min titel är samordnare för civilsamhället, det handlar om att förvaltningen ser värdet i att möjliggöra ideellt engagemang. Vi vill samarbeta på ett bra sätt med föreningar, församlingar och andra aktörer så att vi kan göra Skärholmen till en fin plats att leva i. 

Varför tycker du att det är bra att samarbeta med Frihet på cykel?

Frihet på cykel är en väldigt smidig samarbetspartner för oss. Det finns ett upparbetat, framgångsrikt koncept och på lokal nivå har de utbildat instruktörer, byggt upp kontakter med fastighetsägare och Återbruket. När jag först tog kontakt tänkte jag att det är praktiskt att kunna cykla, slippa åka kollektivt kortare sträckor och att det är positivt för hälsan. Nu har jag lärt mig så mycket mer. Att cykling blivit en del av exempelvis invandrade kvinnors etablering i samhället, cykling är en form av egenmakt och att bli mer ”lik” majoriteten av kvinnorna i Sverige.

En gång var det en kvinna efter en kurs, som sa att hon blivit en del av Sveriges demokratihistoria. Det var jag tvungen att googla på. Då lärde jag mig att cykeln hade stor betydelse i kampen för kvinnlig rösträtt, genom att cykla kunde kvinnorna ta sig ut längre sträckor och nå så många fler. 

Vi har haft ”cykeldagar” med er, varför har ni valt att satsa på det?

Cykeldagar är ett bra sätt att rikta sig till allmänheten med cykelglädje. Något kul händer på platsen, det finns möjlighet att ge information och nå ut till fler. Det har också varit en stor uppskattning att få hjälp med enklare cykelmek och Cykeldagarna är som en stor positiv boost.

 

Är du nyfiken på samarbete med Frihet på cykel? Kontakta frihetpacykel@cykelframjandet.se

Dela!