Cykelexpertens bästa tips för en vinterfin hoj

CykelfrämjandetNyheter

Vintern är här och med den kommer smuts, lera och mer. Då är det bra att ge cykeln lite extra kärlek. Cykelfrämjandets husmekare Fabienne Roux tipsar hur du fräschar upp din cykel på ett enkelt sätt så att den rullar bättre och slits mindre.

Hur gör jag enklast rent min cykel från slask, smuts och salt?
-Varmt vatten, såpa och svamp är dina bästa vänner och räcker långt. Det är sällan du behöver använda starkare produkter. Om du vill använda ett särskilt cykelrengöringsmedel så ska du välja ett som är miljövänligt.

Hur ska jag tänka kring avfettningsmedel?
-Var försiktig om du använder avfettningsmedel. Det ska bara användas till kedjan och möjligtvis till kassett och vevparti. Undvik att få in det i nav- och vevlager eftersom det riskerar att lösa upp fettet där vilket riskerar att förstöra din cykel. Ha separata bortsar och svampar till ram och drivlina så att du inte får drivlinans smuts på din ram.

Hur ofta ska jag rengöra min cykel på vintern?
-Rengör cykeln en gång i månaden, det gör stor skillnad.

Är det något som jag absolut ska undvika?
-Använd aldrig högtryckstvätt. Vattnet kan tränga in i nav- och styr-/vevlager, vilken förstör cykeln. Däremot går det bra att spola av cykeln med mjuk stråle från en trädgårdsslang.

GÖR SÅ HÄR

  1. Skölj av cykeln
  2. Jobba dig uppifrån och ner med svamp, varmvatten och såpa för att få borta smuts från ramen. Var generös med vatten!
  3. Rengör hjulen med särskilt fokus på fälg och broms, om du har fälgbromsar. Ta av hjulen, om du är van vid det, för att komma åt insidan av gaffeln och baktriangeln bättre. Annars funkar det fint med mindre borstar och svamp.
  4. Sätt tillbaka hjulen innan du tar hand om drivlinan. Vid behov: ta lite avfettningsmedel på kedjan, samt lite på vevpartiet och kassetten om det behövs. Låt verka i några minuter och torka bort. Kör en omgång till med vatten och såpa.
  5. Skölj hela cykeln med en hink rent varmvatten.
  6. Glöm inte att smörja din kedja ingen. Klart!

LÄS MER:
Så cyklar du säkert på vintern

Dela!