Uppåt 1000 vuxna nybörjare har cyklat under 2023

TatjanaNyheter

Under året har Cykelfrämjandet, genom verksamheten Frihet på cykel, lärt och inspirerat hundratals personer i Sverige till att bli vardagscyklister. Nytt för i år är att vi har en ny projektledare i Sjuhärad som tillsammans med volontärer hållit cykelkurser i Borås, Mark och Vårgårda.

Text: Johanna Palmgren

Under årets cykelkurssäsong har uppåt 1000 vuxna nybörjare lärt sig och övat på att cykla med hjälp av hundratals volontärer och sommarjobbare.

– Stort tack till alla er som har engagerat er inom Frihet på cykel. Era insatser är ovärderliga! Och tack till alla motiverade deltagare som vill bli en del av det svenska cykelsamhället. Vår gemensamma cykelglädje och kunskap är nyckeln till att verksamheten blivit så framgångsrik, säger Matilda Ottelid, ansvarig för verksamheten Frihet på cykel.

Cykelkurserna har hållits på många platser runt om i landet under 2023 – på vissa platser helt i Cykelfrämjandets lokala kretsars egen regi och på andra platser med hjälp av anställda projektledare inom cykelkursverksamheten:

GÖTEBORG
I Göteborg har det hållits många cykelkurser under året – i Gårdsten, Biskopsgården, Hammarkullen, Bergsjön, Hjällbo, Rannebergen och i Tynnered. I Tynnered genomförs cykelkurserna i samverkan med Familjebostäder, Göteborgs stad och Hälsoteket.

JÖNKÖPING
Medlemskretsen i Jönköping har gjort ett fantastiskt arbete med att arrangera fyra kurser – två i Jönköping och två i Huskvarna. Sex kursledare har bidragit till att över 30 personer har fått uppleva frihet på cykel och inspirerats till fortsatt cykelglädje.

MALMÖ
Under året har det hållits både nybörjarkurser och fortsättningskurser för personer som redan har gått en kurs men som vill träna vidare med instruktörer för att bli ännu tryggare cyklister. Under fortsättningskurserna har cyklister som tidigare varit osäkra i trafik cyklat runt Malmö stad i upp emot 2 mil i taget. Utöver detta har det även anordnas cykelutflykter med fokus på en ökad trafiksäkerhet, samt turer till närliggande naturområden med fokus på att informera om allemansrätten.

SJUHÄRAD
I år har vi anställt en ny projektledare i Sjuhärad som tillsammans med volontärer hållit cykelkurser i Borås, Mark och Vårgårda. Tidigare har cykelkurserna i Mark arrangerats helt av den lokala medlemskretsen, som har gjort ett fenomenalt jobb. Med en lokal projektledare har vi kunnat förvalta och möjliggöra etablering av verksamheten även i Borås, Vårgårda och och potentiellt på ytterligare orter i Sjuhäradstrakten. Intresset är stort inför kommande säsong!

STOCKHOLM
Under året har över 500 personer anmält sig till cykelkurser för nybörjare. Kurserna är möjliga tack vare en stor och kompetent volontärskara, projektledare och värdefulla samarbeten med bl.a. Rädda Barnen i Jordbro, Mamma United på flera olika platser och Stockholm Stad.

SÖDERTÄLJE
För att nybörjare, som har gått en cykelkurs, ska känna sig trygga och välja cykeln som transportmedel har vi ordnat utflykter med fokus på Södertälje kommuns satsning på att bli en bättre cykelstad.

UPPSALA
I Gottsunda har flera kurser arrangerats tillsammans med Studiefrämjandet där deltagarna även fått ta del av olika studiecirklar. Hösten har även bestått av flera cykelutflykter till vackra naturområden.

VARBERG
Cykelkurserna i Varberg kom äntligen igång efter en längre paus. Åtta drivna volontärer från den lokala medlemskretsen har arrangerat två kurser i samarbete med SFI och Arbetscentrum i Varberg där nästan 20 personer lärde sig att cykla. Även Monark har stöttat verksamheten genom att låna ut cyklar och lagerlokal.

VETLANDA
I Vetlanda har den lokala medlemskretsen arrangerat cykelkurser för vuxna nybörjare i flera år, och så även under 2023.

ÖSTERGÖTLAND
Cykelfrämjandets lokala medlemskrets i Östergötland har tillsammans med Studiefrämjandet ordnat cykelkurser för vuxna i Norrköping. Deltagarna under vårens och höstens kurser var studerande vid vård- och omsorgsutbildningen vid Komvux. Att kunna cykla är närmast en förutsättning för att kunna arbeta inom till exempel hemtjänsten. Därför finns ett stort behov av dessa kurser. Dessutom ordnades flera kurser för allmänheten på två olika platser i Norrköping av medlemskretsens engagerade volontärer.

FRIHET PÅ CYKEL

Vad? Frihet på cykel är Cykelfrämjandets cykelkurser för vuxna. Under 2023 utbildades uppemot
1 000 nya cyklister av ca 300 volontärer och sommarjobbare.

Var? Under 2023 har kurser hållits i Borås, Jönköping, Göteborg, Malmö, Mark, Norrköping, Stockholm, Södertälje, Varberg, Vetlanda och Vårgårda.

Hur? 6–10 kurstillfällen á 2 h per gång, vanligtvis 10–15 deltagare och 3–5 instruktörer.

Vill du bli volontär? Cykelfrämjandet har gratis utbildningar för blivande instruktörer.

Läs mer här.

Nominerade till volontärpris 2023

Gilbert Corneliusson, volontär hos Frihet på cykel i Bagarmossen, Stockholm, nominerades till Årets volontär – Volontärbyråns utmärkelse. Läs mer här.
Christer Lyderstedt, volontär hos Frihet på cykel i Västerort, Stockholm, nominerades till Årets Eldsjäl – Vällingby-Spånga Rotaryklubbs tävling.

Cykelkurs med Frihet på cykel i Sjuhärad. Foto: Monika Sekovska, projektledare för cykelkurserna.

Dela!