Cykelturvecka i det pittoreska Vadstena

TatjanaNyheter

Cykelfrämjandets cykelturvecka (CTV) 2023 i Vadstena var något utöver det vanliga. Runt 160 glada deltagare lät sig inte hindras av blåst och regn. Nya och gamla cyklister tog sig runt i vackra omgivningar, med Vadstena Folkhögskola som utgångspunkt.

Att cykla i grupp med en guide genom vackra landskap är en av de mest behagliga formerna av både avkoppling och upplevelse enligt Isabella Thöger, verksamhetschef för Cykelfrämjandet, som i år gjorde premiär på cykelturveckan.

– Det var som meditation att sitta där på sadeln och trampa på medan vackra vyer flöt förbi och samtidigt känna gemenskapen av att cykla i grupp och småprata lite längs vägen. På fredagen sken solen och då gick turen till Motala där vi cyklade en bit längs Göta kanal och tittade på slussarna. Att cykla i den lugna grönskan längs det stilla vattnet vid Göta kanal är en fantastiskt härlig cykelupplevelse. Det här var första gången jag var med på CTV och jag ser redan fram emot att vara med nästa sommar igen!

Isabella är inte ensam om att uppskatta just kombinationen av natur, motion och gemenskap.

– Något av det roligaste med cykelturveckan är alla möten mellan oss cyklister ute på vägarna. Genom numrerade lappar på cykeln och enhetliga västar ser man direkt vilka som är deltagare och kan stanna till och prata med varandra. Det säger Nicole Carpman, från Uppsala, som jobbar Cykelfrämjandets rikskansli och är även engagerat sin lokalkrets.


160 deltagare trotsade vädret och njöt av fina cykelturer i vackra Vadstena.

Nytt för i år var att gruppen hade en fast samlingspunkt på folkhögskolan med gemensam frukost, målgångsfika och middagar. Varje kväll bjöds det på olika aktiviteter i folkhögskolans lokaler, allt i från quiz och underhållning till finbesök från Henk Swarttouw, ordförande för European Cyclist Federations.

Therese Ivarsson jobbade i receptionen på folkhögskolan under hela veckan och berättar att gruppen blev mer och mer sammansvetsad allt eftersom veckan gick.

– Jag såg mycket glädje, kära återseende och nya bekantskaper. Trots att det inte var soligt så var deltagarna superglada. Många hade aldrig varit här tidigare och tyckte att Vadstena var väldigt fint.

En annan nyhet för i år var de digitala kartorna, och i kombination och guidade turer kunde alla delta på det sätt de önskade. Ensamma, i par eller i stor grupp. 


Cykelturerna i Vadstena tog sig förbi kyrkor med anor från 1100-talet, vikingagravar och 1800-tals gårdar.

Det här är Cykelturveckan

  • Har anordnats av Cykelfrämjandet sedan premiären i Varberg 1983.
  • Hålls på olika platser varje år, till exempel i Ulricehamn 2022 och Rättvik 2018
  • Dagarna är fyllda av både längre och kortare cykelturer, specifikt framtagna för denna vecka och med gott om tid att stanna till för att ta del av sevärdheter, handla något eller bara pausa i härlig miljö.
  • Många deltagare har varit med länge, med cykelturveckan lockar även de som vill följa med för första gången.
  • Ett klimatsmart och härligt sätt att uppleva nya platser.
  • Under 2023 genomfördes cykelturveckan 6-8 augusti i Vadstena.

Dela!