Tweedcykling – fenomenet bakom Bike in Tweed

TatjanaNyheter

Text och urval: Henrik Rex Jakobsson

Tweedcykling är en subkultur som uppstod 2009 i London i och med evenemanget ”Tweed Run”. Entusiaster från fixie- och cykelbudskulturen samlades via sociala medier för en cykeltur genom staden med syftet att visa upp cyklingens mer njutningsfulla sidor och dess stiliga förflutna i en klassisk anglofil anda. Gärna klädda i tweed – ett grovt brittiskt ylletyg för ytterkläder. Alla sorters cyklar var välkomna att delta, men gamla cyklar uppmuntrades.

Tweedtyget är sedan 1800-talet ett populärt materialval för fritidsaktiviteter och blev tidigt en symbol för elegans och stil i såväl England som resten av världen. Materialet står bra emot väta, värmer och andas. Klädda i detta grova ylle samlas man lämpligast för cykling under tidig vår och sen höst. Även färgmässigt stämmer tweedtyget för denna säsong, ofta med en bas i dovt grönt eller jordbrunt.

Tweedcykling kan ses som en reaktion mot den moderna cykelkulturen, där fokus antingen ligger på teknologi och hastighet eller låga inköpspriser och därmed också kvalitet. I stället handlar tweedcykling om att sakta ner, njuta av omgivningen och uppskatta de klassiska cyklarnas oöverträffade standard och formgivning.

Bike in Tweed är ett svenskt evenemang som tidigt speglade kärleken till denna subkultur. Evenemanget startade redan 2011 i Stockholm av sällskapet Cykelhistoriska Föreningen. Även här tillåts nyare cyklar, men med en förhoppning att deltagare via evenemanget inspireras att uppgradera till historisk kvalitet kommande år. En begränsad hyrservice erbjuds också ofta.

Här är 2023-års tweedcykling-evenemang:

Göteborg 27 augusti: Vintagerundan 2023 – cykeltur 100 år tillbaks i tiden. Läs mer här.
Umeå 12 augusti:
Vintage Bike Umeå. 
Uppsala 2 september: Uppsala Vintage Biking. Läs mer här.
Stockholm 23 september: Bike in Tweed i Stockholm är störst med flera hundra deltagare varje år men tweedcykling. Läs mer här.

 

Dela!