Bok och poddtips med cykeln i fokus

TatjanaNyheter

Sommar betyder både äventyr men också tid för att luta sig tillbaka och ta del av andras cykelberättelser. Här är några intressanta bok- och poddtips för sommarens lata dagar.

Om-vägen: tvärs över jorden på cykel

av Ann Johansson

Strax innan Ann Johansson fyllde 30 år bestämde hon sig för att lämna sitt inrutade liv bakom sig. På en nyinköpt cykel, med allt hon ägde nedpackat i några väskor, gav hon sig ensam iväg med målet att cykla från sitt hem i Sverige till Nya Zeeland. Om-vägen är berättelse om att bryta normer, att utmana sina rädslor och att ta klivet ut i det liv man själv önskar leva.

The Swinglish MTB Podcast

En ny podd om svensk mountainbike med Ollie Barton och Hugo Röjgård – en engelsk och en svensk enduroåkare som pratar brett om mtb-cykling. De träffar tävlingscyklister, glada amatörer, banbyggare, tävlingsarrangörer och andra intressanta människor som cyklar och jobbar med mtb på olika sätt. Vi får också en inblick i Hugos arbete som projektledare med fokus på stigcykling på Cykelfrämjandet. Podden varvar både engelska och svenska beroende på gäst.

Coffee first then the world

av Jenny Graham

2018 bestämmer sig amatörcyklisten Jenny Graham för att bli den snabbaste kvinnan att cykla jorden runt. Hon fixar sin cykel i farten, sover vid vägkanterna och cyklar ofta hela natten. Hennes resa tar oss till extremväder i Australien, hisnande landskap i Mongoliet och möten med vilda djur i Nordamerika. Det blir fyra kontinenter och 16 länder. Totalt 3 000 mil på 124 dagar – och otaliga koppar kaffe.

Även om titel är lite väl hård (ingen förespråkar något som helst våld) så utmanar poddens makare och gäster bilnormen och lyfter de problem som bilismen skapat för hälsan, klimatet och miljön. Det finns över 100 avsnitt och ett tips är att börja med avsnitt 98 och 99.

Vägen – berättelsen om Skeppshultscykeln

av Anders Houltz

I småländska Skeppshult har det tillverkats cyklar i åtminstone 111 år. Bland svenska cykeltillverkare är fabriken i dag ensam om att bygga cyklar från grunden. I den här boken får vi följa med på hela resan från grundaren Albert Samuelssons lilla reparationsverkstad i 1900-talets början till dagens och morgondagens cykelfabrik.

VTI-podden

Hur ska vi lösa samhällsproblem såsom ökande utsläpp, trängsel och ohälsa? Känns frågeställning- arna igen? I fem inledande avsnitt får olika forskare komma till tals och ge sin bild av hur cyklingen kan bidra till att lösa olika samhällsutmaningar. Det blir samtal om allt ifrån cyklisters beteende och värderingar, drift och underhåll av cykelbanor, utformning av cykelinfrastruktur, trafik- och samhällsplanering till betydelsen av barns aktiva transporter.

Dela!