Tolv tips för sommarens cykeläventyr

TatjanaNyheter

Bild: Oland.se

Nu är det sommar och tid att ge sig ut på cykeläventyr. Vi har samlat tolv av årets nyheter och andra tips för dig som vill upptäcka nya vägar, stigar och utsikter i Sverige, från norr till söder. 

1. SUNDSVALL

Friluftscentrum på Södra Berget har fina cykelleder med olika svårighetsgrad. Lederna är tillgänliga för alla och passar både nybörjare som erfaren. Läs mer här.

2. FUNÄSFJÄLLEN

Här cyklar du mitt i ett kulturlandskap, njuter av en storslagen natur och levande bygd. I Funäsfjällen finns det cykelleder och cykelparker för alla. Du kan välja bland fartfylld liftburen cykling i flowtrails och teknikområden i Ramundberget och Tänndalen, vindlande fjällcykling med vida vyer i cross-countrystil och slingrande lands- eller grusvägscykling runtom i Funäsfjällen. Det finns turer som passar allt från den peppade nybörjaren till den snabba erfarna cyklisten. Läs mer här.

Foto: Kungsberget

3. KUNGSBERGET

I Kungsberget hittar du härliga flow-leder som slingrar sig nedför berget med utsikt över den vackra naturen. Med 14 leder i olika svårighetsgrader kan hela familjen ha kul tillsammans. Här finns även vandrings- och cross- countryleder, padelbana, restaurang och familjevänliga boenden. Läs mer här.

4. ÅLAND RUNT

Åland består av 6 700 namngivna öar och ytterligare 20 000 mindre öar. Här finns 912 km allmän väg, 30 broar och åtta lokala färjeförbindelser mellan öarna som gör det smidigt att ta sig runt. För sjätte gången anordnas Åland Runt den 2–3 september, en upplevelse av och för människor som älskar att cykla – och är alltså inte ett lopp. Läs mer här.

5. STOCKHOLMS SKÄRGÅRD

Ta med din cykel på Waxholmsbåten och upptäck de många vackra öarna. Ett tips är Runmarö, en större ö med nio sjöar där du kan göra en fin dagsetapp. Stanna till i Svängen för lunch eller fika och njut av ett bad på Jerkers udde. Ska du tälta är norra delen av Vitträsk fint. Läs mer här.

6. GÖTA KANAL – NY NATIONELL CYKELLED

Den 10 juni invigs den nationella cykelleden Göta kanal som därmed blir Sveriges sjunde i ordningen. Det innebär att samtliga sträckor längst den 220 kilometer långa kanalen kvalitetssäkras upplevelsemässigt, säkerhetsmässigt och servicemässigt för sommarens cyklande turister. Som en del av cykelleden trafikerar en cykelbåt över Asplågen. Läs mer här.

7. CYKELTURVECKAN I VADSTENA

En atmosfär som lockar till kreativitet och inspiration. Så beskrivs Vadstena, som också är platsen för årets Cykelturvecka 6–11 augusti. Följ med på en hållbar cykelsemester genom historiska landskap, träffa nya och gamla vänner, njut av natursköna vyer, kulturaktiviteter och folkvimlet i ett somrigt Vadstena. Läs mer här.

Foto: Unsplash, Vadstena

8. MONARKLEDEN

Monarkleden, mellan Varberg och Kungsäter, bjuder på 40 km cykling i naturskön miljö med böljande odlingslandskap, skog och sjöar. Missa inte den bedårande platsen Agnbäck vid sjön Tolången. Monarkleden invigdes 2016 och följer Birger Svenssons fotspår – cykelfabriken Monarks grundare. Läs mer här.

9. ÖLAND

På Öland finns cykelrutter som passar alla cyklister, allt från fina skogar för mtb till Ölandsleden som slingrar sig längs med hela ön. Öland är som gjort för att upplevas på två hjul och utbudet stort – världsarvsrundan, bryggerirundan, kamelrundan, kyrksafari, glassiga surfrundan – upptäck din favoritrutt! Tar du inte med din egen cykel kan du hyra på plats. Läs mer här.

10. VALLÅSEN

Från att ha varit en skidanläggning har Vallåsen i år öppnat som renodlad bike-park för all nivåer – från nybörjare till proffs. Här finns 12 leder, flowbana, pumptrack och teknikbana. Läs mer här.

11. KULLAHALVÖN

Här kan du cykla genom böljande vinfält, blomstrande rapsfält och djupa lövskogar. Allt inom korta avstånd och med havet konstant närvarande! Populära Kattegattleden går över halvön samtidigt som den gamla tågrälsen från Höganäs till ”Syndens Mölle” har gjort om och blivit en av Sveriges vackraste cykelstråk! Läs mer här.

12. CYKELLEDEN SKÅNE

Den 3 juni invigs Cykelleden Skåne – en ny regional turismcykelled som består av tre delleder: Kristianstad–Ängelholm, Ystad–Båstad och Lomma –Kristianstad. Det blir 57 mil cykelled som bjuder på varierad cykling, god service och många besöksmål. Cykla upp och ner för böljande backar och få allt från djupa skogar och bördig slätt till pulserande städer och stillsam landsbygd. Cykelleden Skåne är sammankopplade med de nationella lederna Sydostleden, Sydkustleden och Kattegattleden. Läs mer här.

Foto: Cykelleden Skåne

Dela!