Cykelns dag 3 juni – en dag för cykelglädje!

CykelfrämjandetNyheter

Den 3 juni är det Cykelns dag. Det har FN bestämt. Det är en dag att hylla cykelns alla fördelar. En dag för cykelglädje! I år är det Svensk Cykling som arrangerar Cykelns dag i samarbete med Cykelfrämjandet.

World Bicycle Day är det internationella namnet på Cykelns dag. 
Att cykla är ett smidigt sätt att ta sig runt på och få in fysisk aktivitet i tillvaron. Genom att bli mer aktiva under dagen kan människor ganska enkelt uppnå de rekommenderade aktivitetsnivåerna. Att cykla är dessutom tillgängligt, prisvärt och socialt rättvist. Cykling är ett av de mest effektiva och hållbara transportmedlen!

I Sverige har Cykelns dag hunnit arrangeras i några år och den 3 juni är dags igen. Förhoppningen för i år är att sätta dagen på den svenska temadags-kartan.
– Vi tänker att Cykelns dag borde vara en lika självklar temadag som Mors dag eller Kanelbullens dag. Vi vill att Cykelns dag ska föra tankar allt det härliga som cyklingen ger – cykelglädjen helt enkelt, säger Cecilia Sandhu, projektledare på Cykelfrämjandet.

För att etablera Cykelns dag som en temadag är planen att börja med en uppladdningskampanj i början på maj.
– Vi kommer att lyfta cyklingens samhällsnytta och arrangera en peppig bildtävling med fina priser – allt för att ladda upp med cykelglädje. Det kommer finnas material och idéer som alla kan ta del av på cykelnsdag.com, berättar Cecilia.

På självaste Cykelns dag är förhoppningen att slå världsrekord i antal cyklade minuter – igen!
– Vårt eget rekord ligger på 474 017 minuter och sattes 2021. I år utmanar vi oss själva! Alla som cyklar den 3 juni och registrerar cyklade minuter på cykelnsdag.com har möjlighet att vinna ännu fler priser, berättar Joakim Stenberg, VD för Svensk Cykling.

För att verkligen ladda upp inför Cykelns dag blir det tävling på tävling – först en bildtävling en månad innan och sedan en till tävling på Cykelns dag för att slå världsrekord.
– Kaka på kaka kanske man kan tycka. Eller cykel på cykel. Fast det tycker vi bara är bra! För att Cykelns dag ska bli en given temadag i Sverige och en dag för cykelglädje behöver alla hjälpas åt. berättar Tatjana Boric-Persson, projektledare på Cykelfrämjandet.

Enligt Joakim Stenberg är detta ett utmärkt tillfälle att göra något roligt för sina anställda, elever, medlemmar och kunder.
– Vi hoppas på en mångfald av aktiviteter runt om i landet, stora som små – alla initiativ och alla minuter räknas.
Låt oss tillsammans göra Cykelns dag den 3 juni till en självklar temadag – en dag för cykelglädje!

Så hjälps vi år att lyfta Cykelns dag 2023
Cykelentusiaster, organisationer, företag, skolor, förskolor, kommuner, bibliotek, bostadsrättföreningar och cykelklubbar runt om i landet – så här gör ni för att hjälpa till med Cykelns dag: 

 • Följ Cykelns dagInstagram och Facebook – gärna både från organisationers och era privata sociala medier, och sprid den uppmaningen vidare – ju fler som följer oss desto bredare når budskapet!
   
 • Kommentera, dela, gilla och spara våra inlägg – algoritmen gillar det vilket ger inläggen bättre spridning. Använd gärna #CykelnsDag2023 #cykelglädje och tagga @cykelnsdag på Instagram och Facebook.
   
 • Använd vår hemsida i ert arbete. Här hittar ni logotyper, illustrationer, typsnitt, bilder för digitala kanaler och tryckfärdigt material om Cykelns dag. Här finns även fakta om cyklingens samhällsnytta.
   
 • Vad vill ni göra på Cykelns dag? Vill ni ordna en cykelpicknick, skattjakt för de minsta, historisk cykeltur, festlig cykelparad, cykelbingo eller vill ni stå vid cykelbanan och tacka alla som cyklar? Använd er fantasi och gör det som passar er organisation. Behöver ni inspiration på aktiviteter hittar ni massor av idéer på idébanken för Cykelns dag. Vi uppdaterar och fyller på löpande. 
   
 • Berätta vad ni hittar på! Mejla oss gärna på cykelnsdag@svenskcykling.se och skriv vad ni ska göra på Cykelns dag så kan vi dela era idéer med fler. Vi lägger upp ert företagsnamn på vår hemsida och länkar till er.
   
 • Var och en av oss kan uppmana våra vänner att cykla och registrera sin cykeltid på cykelnsdag.com

Cykling och hälsa
Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är säker infrastruktur för promenader och cykling också en väg för att uppnå större jämlikhet i hälsa. Gång och cykling är dessutom tillgängliga och billiga transportformer som minskar risken för hjärtsjukdomar, stroke, vissa cancerformer, diabetes och till och med dödsfall. Följaktligen är förbättrad aktiv transport inte bara hälsosamt – det är också rättvist och kostnadseffektivt!

Cykling och hållbar utveckling
Cykelns dag, eller World Bicycle Day, uppmärksammar fördelarna med att använda cykeln – ett enkelt, prisvärt, rent och miljöanpassat hållbart transportmedel. Cykeln bidrar till renare luft och mindre trängsel och gör utbildning, sjukvård och andra sociala tjänster mer tillgängliga för de mest utsatta befolkningarna. Ett hållbart transportsystem som främjar ekonomisk tillväxt, minskar ojämlikheter och samtidigt stärker kampen mot klimatförändringarna är avgörande för att uppnå de globala målen.

 

Dela!