Dela med dig av dina bästa cykelrutter

TatjanaNyheter

Är du den som alltid styr upp helgens cykelutflykt eller organiserar turer för din lokalkrets? Har du koll på lokala smultronställen och vill hjälpa fler att hitta dit på cykel? Nu kan du dela din cykelglädje med andra och hitta nya favoriter.

Cykelfrämjandet gör nu en satsning på fritidscykling genom att samla medlemmars favoritrutter från runt om i landet på föreningens hemsida, så fler kan upptäcka cykelglädjen.

– Med den digitala cykelruttsamlingen vill vi skapa en möjlighet för cyklister att dela turförslag med varandra. Det blir även en plattform där kretsar kan lägga upp och dela sina lokala turer så att fler kan upptäcka sitt närområde på cykel, säger Emilia Sternberg, projektledare på Cykelfrämjandet.

Att rutterna är digitala betyder att de finns i GPX-format och därmed kan läsas in av GPS-enheter, som mobiltelefoner och cykeldatorer. Cyklister eller kretsar som vill skicka in en rutt till samlingen skapar ett GPX-spår över ruttens sträckning och skickar in den, tillsammans med en kort beskrivning och bilder från turen som sedan gås igenom av Cykelfrämjandets personal innan den delas i samlingen.

– Det finns många enkla och gratis tjänster online som är gjorda för att skapa GPX- spår för cykelturer. Under vår digital cykelträff i april visar vi hur man gör för att skicka in en cykelrutt till samlingen. Om man vill ha hjälp med att komma igång, så får man gärna höra av sig så kan vi hjälpa till i processen, berättar Emilia.

Rutterna måste möta två grundkriterier för att kunna läggas upp i samlingen: dels att cykling och organiserat friluftsliv är tillåtet på hela rutten och dels att rutten har en hög nivå av cykelbarhet. Det får alltså inte vara för mycket trafik eller höga hastigheter bland motorfordon vid cykling i blandtrafik på vägar som rutten går på.

Samlingen kommer att innehålla kategorierna stadsnära naturutflykter, dagsturer, grusturer, turismturer och bikepacking-turer samt särskilda märkningar för familjevänliga, specialcykelvänliga (t.ex. handcykel) och el-cykelvänliga turer som kännetecknas på olika sätt.

– Man kan skicka in olika typer av turer – alltifrån en tur till den lokala badplatsen eller bästa fikastället till mer äventyrliga flerdagarsturer. Tillsammans kan vi skapa spännande nya upplevelser på cykel för både nya och vana cyklister, genom att dela med oss av våra bästa tips! Det viktiga är att man själv har cyklat rutten och vet att det är tillåtet och säkert att cykla där, och att det är en rutt man skulle rekommendera andra, säger Emilia Sternberg.

Så sätter du ihop en bra tur som gör andra sugna på att hoppa upp i cykelsadeln

1. Kroken: Ha en inbjudande krok för turen – en idé, ett koncept eller tanke bakom rutten.
2. Infon: Tydlig info för att underlätta för cyklisten och sätta förväntningar för turen.
3. Storyn: Skriv en målande berättelse om hur det är att cykla och uppleva rutten.
4. Bilden: Inkludera några fina bilder som gör så att andra blir sugna på att ge sig ut och cykla!

Kolla in cykelframjandet.se/cykla-guide för mer information och hjälp oss dela cykelglädjen!
Här kan du se en presentation av hur du kan skapa och dela dina bästa cykelturer!

Så gör du för att dela en cykelrutt via Cykelfrämjandets digitala cykelruttsamling

1. Bestäm typ av rutt och möjlig dragning.
2. Skapa en digital cykelrutt (gpx-spår).
3. Stäm av att rutten möter kriterierna.
4. Test-cykla rutten och ta några foton.
5. Justera rutten vid behov, sammanställ beskrivning och bilder, skicka in.
6. Dela med andra via Cykelfrämjandets kanaler och sprid cykelglädjen!

Tips! Det finns många appar och hemsidor med gratisfunktioner där du enkelt kan skapa och dela en digital cykelrutt, t.ex. Komoot, Ride With GPS och Bikemap.

Om du är osäker om rutten möter kriterierna kan du maila ett utkast på den till cykla@cykelframjandet.se för feedback innan du ger dig ut och testcyklar den.

 

Dela!