LEDARE Så bidrar din cykeltur till ett bättre samhälle

TatjanaNyheter

Frisk luft och vackra morgnar. Naturupplevelser och rosor på kind. Friheten att slippa vänta i busskurer och bilköer och i stället kunna susa iväg när man vill.

I samband med vintercyklingsveckan 6–12 februari bad vi våra medlemmar och följare att dela med sig av sina bästa vintercyklingsbilder och skriva en rad om vad som är det bästa med att cykla året runt. Bilderna vi fick in speglade verkligen cykelns mångfald. Där fanns den hurtiga cykelpendlaren som trotsade vintermorgonens kyla och belönades med en sprakande soluppgång. Familjen som fick med sig både barn, hund och veckohandling i cykelvagnen. Nybörjaren som glömt vantarna och socialministern som tipsade om att tejpa fast en halv petflaska framför händerna för att slippa kall vind. Motionären som njöt av krispiga träningspass i natursköna vinterlandskap. Även bildtexterna vittnade om allt man får i utbyte när man väljer cykeln även de dagar vädret och vinden inte är med en: ”energiboost för kropp och knopp”, ”terapi för själen”, ”upplevelser en bilist bara kan drömma om”, ”win win för plånbok och hälsa”.

Cykelglädjen som genomsyrade årets vintercyklingsvecka var ett välkommet avbrott från de många kriser och katastrofer som just nu skakar om vardagen för många i världen. I tider av krig, inflation och energikris kan en cykeltur te sig som ynklig tröst. Men faktum är att det är en liten handling som kan göra stor skillnad. För det är inte bara du som enskild cyklist som får ta del av alla fördelarna av din cykling.

Varje krona som investeras i satsningar på ökad cykling beräknas också ge 9 kronor tillbaka i folkhälsovinster.

Forskning visar att samhället sparar 1,40 kronor för varje cyklad kilometer, medan varje kilometer med bil kostar oss 1,50 kronor i form av kostnader för klimatförändringar, fysisk inaktivitet och trängsel. Varje krona som investeras i satsningar på ökad cykling beräknas också ge 9 kronor tillbaka i folkhälsovinster. Till de samhällsekonomiska vinsterna av cykling kan även räknas cykelns bidrag till ökad tillgänglighet, minskad energiförbrukning, lägre klimatutsläpp, sänkta sjukvårdskostnader, bättre luftkvalitet och mindre buller. Forskning har dessutom visat att samhällen som möjliggör för fler att röra på sig blir mer jämlika, effektiva och har lyckligare befolkning.

Att välja cykeln är alltså inte bara win win för din egen, utan också för samhällets hälsa, välmående och ekonomi – något som borde få både inbitna bilister och sparsamma politiker att spetsa öronen. Så nästa gång det känns motigt att cykla iväg i snål- blåst och duggregn, kom ihåg att den där cykelturen betyder mer än du tror. Inte minst i kristider.

Per Hasselberg,
ordförande för Cykelfrämjandet

Dela!